Any hostile point of view, attitude and behavior that sees women as secondary and inferior in the society they live in is called misogyny. As it is known, the importance of mass media in shaping the society is too great to be denied. From this point of view, this study was handled by focusing on the detection of misogynistic elements in an exemplary popular magazine in Turkey in the 70s. In line with this goal, Hayat Magazine, as one of the popular magazines of 70s Turkey, has been examined in depth in terms of misogynistic themes based on the conceptual framework reached through the literature review in the related field. To serve this purpose, data matching seventeen themes, including misogynistic attitudes results caused by these attitudes, were obtained. The data obtained from the coding of the concept of misogyny with a dual classification as “sources of misogyny and the results of misogyny,” conducted by three different coders at different times, revealed the frequency of misogynistic elements in the journal. Accordingly, misogyny was detected 342 times in total and 57 times per magazine in 6 issues of the popular magazine of the period, "Hayat Dergisi". In the light of the findings, the fact that the misogynistic point of view was featured in only one of the most read magazines by the society in the 70s in Turkey is seen as an indicator that it produces and reinforces the misogynistic tendencies that exist in the society at a high rate.
Bu çalışmanın amacı 70’ler Türkiye’sinde, dönemin önde gelen popüler kültür unsuru niteliğine sahip dergilerinde mizojinik unsurların varlığını görünür kılarak kadına yönelik olumsuz bakış açısını ve erkek egemen kültürün nasıl yaratıldığını ve pekiştirildiğini belirlemektir. Popüler kültür unsurları yoluyla topluma yansıtılan mizojini (kadın düşmanlığı), kadını içinde yaşadığı toplumda ikincil ve aşağı konumda gören her türlü düşmanca bakış açısı, tutum ve davranışı meşru göstermektedir. Bilindiği gibi kitle iletişim araçlarının, popüler kültürü besleyen ve yayan özelliği nedeniyle, toplumu şekillendirmedeki önemi yadsınamayacak kadar büyüktür. Buradan hareketle, bu çalışma 70’ler Türkiye’sinde örnek bir popüler dergide mizojinik (kadın düşmanı) unsurların var olup olmadığının tespitine odaklanılarak ele alınmıştır. Bu hedef doğrultusunda 70’ler Türkiye’sinin popüler dergilerinden biri olarak Hayat Dergisi, ilgili alanda yapılan literatür taraması sonucu ulaşılan kavramsal çerçeve temelinde mizojinik temalar açısından derinlemesine incelenmiştir. Bu amaca hizmet edecek şekilde, mizojinik tutumlar ve bu tutumların neden olduğu mizojinik sonuçlar olmak üzere, iki başlık altında yer alan on yedi mizojinik anlam taşıyan tema ile haber, reklam, köşe yazısı, fotoğraf, resim gibi verilerle eşleşen mizojinik sonuca ulaşılmıştır. Mizojini kavramının, “mizojininin kaynakları ve mizojininin sonuçları” şeklinde ikili bir sınıflama oluşturularak ulaşılan ve çalışmanın güvenirliğini arttırmak amacıyla üç ayrı kodlayıcının en az ikisinin birbirlerinden bağımsız olarak yaptıkları kodlamalarda mutabık oldukları mizojinik temalar, dergide ne oranda mizojinik unsur olduğunu ortaya koymuştur. Buna göre, mizojini dönemin popüler dergisi olan ‘Hayat Dergisi’nin, 1970’lerin başı, ortası ve sonu şeklinde bir mantık yürütülerek oluşturulan 1970, 1971, 1974, 1975, 1977, 1978 yıllarına ait 6 sayısında, toplamda 342 kez, dergi başına ise 57 kez tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında mizojinik bakış açısının, 70’ler Türkiye’sinde toplumun en çok okuduğu dergilerden sadece bir tanesinde bu kadar çok sayıda yer almış olmasının, toplumda var olan mizojinik eğilimleri yüksek oranda ürettiğinin ve pekiştirdiğinin bir göstergesi olarak görülmektedir.
Mizojini (kadın düşmanlığı) Hayat Dergisi Toplumsal Cinsiyet.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2023 |
Gönderilme Tarihi | 27 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Dergide yayımlanan tüm çalışmalar, kamu ve tüzel kişilerce, gerekli atıflar verilmek koşuluyla kullanıma açık olup dergide yayımlanmış çalışmaların tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.