Araştırma Makalesi

Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia

Cilt: 4 Sayı: 1 29 Mayıs 2021
PDF İndir
TR EN

Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia

Öz

Hikâye anlatmak, insanlık için bilgi ve deneyimlerini aktarmanın yanı sıra hayal kurma ve düşünme biçimini geliştirmesi bakımından da önemli bir yere sahiptir. Eski çağlara dayanan anlatı teknikleri ve kurguları günümüz edebiyatını ve dolayısıyla toplumlarını da etkisi altında tutmaya devam etmektedir. Bu araştırma, ataerkil ideolojinin tarih boyunca–özellikle Batı düşünce tarihi- destan ve mitlerde tekrar eden cinsel kimlikleri barındırdığını ve bu kimliklerin de günümüz toplumlarına sirayet ettiğini ileri sürer. Dolayısıyla bu çalışma, en eski anlatı biçimi olan, toplumlara ortak bir aidiyet ve kimlik veren destan ve mitlerin feminist edebiyat eleştirisi bağlamında yeniden yazımına odaklanır. Bu makalede, tarihsel olarak feminist edebiyat eleştirisinin gelişimi, mit eleştirisi ve sonucunda ortaya çıkan feminist mit yaratımı/yeniden yazımı düşünceleri irdelenmiştir. Tüm bu teorik yaklaşımlar çerçevesinde Ursula Le Guin’in Lavinia karakteri orijinal metin olan Vergilius’un Aeneis destanındaki aynı adlı karakteri ile karşılaştırmalı olarak incelenerek karakter analizi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Kaynakça Assmann, A. (2008). Canon and Archive. A. E. Nünning içinde, Cultural Memory Studies: An International and Interdisciplinary Handbook, 97-107.
  2. Bal, M. (1999). Acts of Memory: Cultural Recall in the Present. (M. Bal, Dü.) Hanover: University Press of New England.
  3. Beauvoir, S. D. (1993). İkinci Cins. (B. Onaran, Çev.) İstanbul: Payel Yayınları.
  4. Brooks, V. W. (1918). On Creating a Usable Past. The Dial: A Semi-monthly Journal of Literary Criticism, 64, 41-337.
  5. Carol Schreier Rupprecht, E. L. (1985). Feminist Archetypal Theory: A Proposal. Knoxville: University Tennessee Press.
  6. Dörschel, F. B. (2012). Ancient Texts, Contemporary Voices: Rewritings Of Greek And Biblical Myths By Women Writers. Lambert Academic Publishing.
  7. Daly, M. (1978). Gyn/ Ecology . Boston: Beacon Press.
  8. Donovan, J. (1975). Feminist Litarary Criticism. Kentucky: University Press of Kentucky.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Mayıs 2021

Gönderilme Tarihi

13 Nisan 2021

Kabul Tarihi

24 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ulu, A. (2021). Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia. Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi, 4(1), 35-62. https://doi.org/10.33708/ktc.915241
AMA
1.Ulu A. Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia. KTC. 2021;4(1):35-62. doi:10.33708/ktc.915241
Chicago
Ulu, Aslıhan. 2021. “Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia”. Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi 4 (1): 35-62. https://doi.org/10.33708/ktc.915241.
EndNote
Ulu A (01 Mayıs 2021) Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia. Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi 4 1 35–62.
IEEE
[1]A. Ulu, “Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia”, KTC, c. 4, sy 1, ss. 35–62, May. 2021, doi: 10.33708/ktc.915241.
ISNAD
Ulu, Aslıhan. “Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia”. Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi 4/1 (01 Mayıs 2021): 35-62. https://doi.org/10.33708/ktc.915241.
JAMA
1.Ulu A. Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia. KTC. 2021;4:35–62.
MLA
Ulu, Aslıhan. “Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia”. Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi, c. 4, sy 1, Mayıs 2021, ss. 35-62, doi:10.33708/ktc.915241.
Vancouver
1.Aslıhan Ulu. Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Yeniden Yazım: Lavinia Örneği | Rewriting in the Context of Feminist Literary Criticism: The Case of Lavinia. KTC. 01 Mayıs 2021;4(1):35-62. doi:10.33708/ktc.915241

Dergide yayımlanan tüm çalışmalar, kamu ve tüzel kişilerce, gerekli atıflar verilmek koşuluyla kullanıma açık olup dergide yayımlanmış çalışmaların tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.