Objective: Cerebral palsy (CP) is a neurodevelopmental disorder characterized by abnormalities of muscle tone, movement and motor skills. The aim of this study is to determine the effect of nutritional status on growth and development of children with Cerebral Palsy between the ages of 4-16 applied to a special education and rehabilitation center. Method: The study was carried out by face-to-face questionnaire prepared by the researchers. The demographic and health information of the children were asked, the classification was made according to the gross motor function classification system. The presence of nutritional problems (vomiting, spitting, difficulty in chewing, swallowing disorder, aspiration, tongue thrusting, etc.), main and snack consumption status, nutritional habits such as eating, skipping meals, the frequency of consumption of foods consumed in snacks and at night were questioned. Body weight (kg), height (cm), triceps skinfold thickness (mm) and upper middle arm circumference (cm) measurements were taken from all participants. Results: While 41.1% of 68 children (35 boys, 33 girls) participating in the study were at the level 1 of gross motor function classification system, half of them (%50) had nutritional problems. Although chewing difficulty is the most common (22.1%) in every age group and gender as a nutritional problem, constipation rate is also very high (89%) in every age and group. Almost all of the children (96.1%) consume three or more main meals and 95.6% make snacks. The choices of children for snacks included milk, yoghurt, cheese (82.4%) fruit and fruit juices (75%) and nuts (57.4%). Conclusion: It was observed that the rate of malnutrition and obesity of the children participating in the study is low. This result is thought to be due to reasons such as the fact that the study was conducted in a private center, the awareness of the families was high, and the children were constantly monitored. For this reason, it is recommended that children with CP work with a team including a dietician to improve both their growth and nutritional habits.
Amaç: Serebral Palsi; kas tonusu, postür ve hareket bozukluğu ile karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu çalışmanın amacı; özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezine başvuran, 4-16 yaş aralığındaki Serebral Palsi tanılı çocukların beslenme durumlarının büyüme ve gelişme üzerine etkisini saptamaktır. Yöntem: Çalışma, araştırmacılar tarafından hazırlanan ve yüz yüze uygulanan anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Anket kapsamında çalışmaya katılan çocukların demografik bilgileri, sağlık bilgileri sorulmuş, kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemine göre sınıflandırması yapılmış, beslenme problemi varlığı (kusma, tükürme, çiğneme güçlüğü, yutma bozukluğu, aspirasyon, dil itme, gibi.), ana ve ara öğün tüketim durumu, öğün atlama durumu, ara ve gece öğününde tüketilen besinlerin tüketim sıklıkları gibi beslenme alışkanlıkları sorgulanmış, ayrıca tüm katılımcılardan vücut ağırlığı (kg), boy uzunluğu (cm), triseps deri kıvrım kalınlığı (mm) ve üst orta kol çevresi (cm) ölçümleri alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 68 çocuğun (erkek 35, kız 33) %41.1'i kaba motor fonksiyon sınıflandırma sisteminin 1 seviyesinde olup, yarısında (%50) beslenme problemi bulunmaktadır. Beslenme problemi olarak her yaş grubu ve cinsiyette en fazla çiğneme güçlüğü (%22.1) görülmekle beraber, araştırmaya katılan SP’li çocuklarda kabızlık (%89) oranı da çok yüksektir. Çocukların tamamına yakını (%96.1) üç ve daha fazla ana öğün, %95.6’sı da ara öğün tüketmektedir. Çocukların ara öğünlerde en fazla süt, yoğurt, peynir (%82.4) meyve ve meyve suları (%75) ve yağlı tohumları (%57.4) tükettiği bulunmuştur. Malnütrisyon göstergeleri olarak; az sayıda çocuğun boy uzunluğu (%26.5), vücut ağırlığı (%19.1), Beden Kütle İndeksi (%23.5), triseps deri kıvrım kalınlığı (%7.3), üst orta kol çevresi (%4.4) persentil değerleri, düşük olarak kabul edilen ≤3. persentilin altındadır. Sonuç: Araştırmaya katılan çocukların malnütrisyon ve obezite oranının düşük olduğu, bu sonucun da çalışmanın özel bir merkezde yapılması, ailelerin farkındalığının yüksekliği ve çocukların devamlı takip altında olması gibi sebeplere bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle SP’li çocukların hem büyüme gelişmelerinin hem de beslenme alışkanlıklarının olumlu olarak gelişmesi için diyetisyenin de olduğu bir ekiple çalışması önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 20 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2 |