Cilt: 3 Sayı: 1, 27.04.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Derleme

Prof. Dr. Füsun SUNAR KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ 0000-0002-8746-5921
İş ve Meslek Hastalıkları, Fizyopatoloji, Hücre Fizyolojisi, Sistem Fizyolojisi, Tıbbi Fizyoloji (Diğer), Sağlık Bilimleri Eğitimi ve Program Geliştirme: Tıp, Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri, Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp (Diğer), Tıp Eğitimi
Ebelik, Bakım Modelleri ve Doğum Yeri, Klinik Ebelik, Ebelik (Diğer)
Figen TÜRK DÜDÜKÇÜ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Hemşirelik
Beslenme ve Diyetetik, Beslenme ve Diyetetik (Diğer)
Cerrahi Onkoloji, Organ Nakli , Yoğun Bakım, Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği, Yoğun Bakım Hemşireliği, Nefroloji Hemşireliği

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, farklı disiplinleri bir araya getirerek ve sağlığı bütüncül ele alarak “Her Yönüyle Sağlık” felsefesini benimsemektedir. Dergi, kanıt temelli, bilimsel değeri yüksek makaleleri yayınlamayı ve sağlık alanında bilimsel bilgi birikimine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda kanıt temelli ve güncel bilgilerin uygulamaya aktarılmasını, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlamayı, sağlık bilimleri mesleklerinin profesyonel açıdan güçlendirilmesini hedeflemektedir.

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi; bağımsız, tarafsız ve çift-kör hakem değerlendirme ilkelerine bağlı yayın yapan, açık erişimli bilimsel elektronik yayın organıdır. Derginin yayın dili Türkçe veya İngilizce olup yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos, Aralık) olarak yayınlanmaktadır.

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, başta beslenme ve diyetetik, çocuk gelişimi, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik ve odyoloji olmak üzere temel tıp bilimleri, bilişim, hukuk, inovasyon, psikoloji, sosyal hizmetler gibi farklı disiplinleri bir araya getirerek “Multidisipliner Sağlık” temasıyla ortak bir akademik platform oluşturmaktadır. Dergide etik kılavuzlara uygun şekilde hazırlanmış özgün araştırma, derleme, olgu sunumu biyografi, çeviri, kitap eleştirisi, editör görüşü, güncel literatür özetleri ve editöre mektup tasarımda makaleler yayınlamaktadır.

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nin hedef kitlesi sağlık alanında başta araştırmacı, klinisyen, eğitimci ve yönetici konumunda olan kişiler olmak üzere sağlık alanında politika yapıcılar ve eğitim gören öğrencilerdir.

YAZAR REHBERİ
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi; bağımsız, tarafsız ve çift-kör hakem değerlendirme ilkelerine bağlı yayın yapan, açık erişimli bilimsel elektronik yayın organıdır. Derginin yayın dili Türkçe veya İngilizce olup yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos, Aralık) olarak yayınlanmaktadır. Dergi, bilimsel araştırma, klinik uygulama ve eğitimin en yüksek standartlarını desteklemeyi taahhüt etmektedir. Derginin yayın dili Türkçe veya İngilizcedir.
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, başta beslenme ve diyetetik, çocuk gelişimi, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik ve odyoloji olmak üzere temel tıp bilimleri, bilişim, hukuk, inovasyon, psikoloji, sosyal hizmetler olmak üzere sağlık bilimleri çatısı altında yer alan birçok alana odaklı, hakemli bir bilimsel dergidir.

MAKALENİN HAZIRLANMASI
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ne makale gönderilmesi, tüm yazarların, derginin yayın politikalarını ve yayın etiğini okuduğu ve kabul ettiği anlamına gelir. Gönderiler ICMJE klavuzu ile uyumlu olarak hazırlanmalıdır. Gönderilerin uluslararası kılavuzlara uygun hazırlanması gerekmektedir. 

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, ICMJE’nin klinik deney politikasını benimsemektedir. Buna göre, tüm klinik çalışmaların (randomize ve randomize olmayan) ClinicalTrials.gov ya da WHO’s International Clinical Trials Registry Platform (ICTRP) veri tabanlarından birine kaydettirilmelidir. Klinik çalışmanın kayıt platformunun adı, kayıt numarası Başlık Sayfası’na eklenmelidir. Gönderinin intihal raporu yazar tarafından sisteme yüklenmelidir.

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, sadece dergi web sayfasındaki “Makale Gönder” linki kullanılarak gönderilen makaleleri işleme almaktadır. Makalelerinizle ilgili tüm işlemleri de bu adresten takip edebilirsiniz.

Gönderilerin dergi yazım kurallarına uygunluğu ilk olarak Editöryel Ofis tarafından kontrol edilecek, dergi yazım kurallarına uygun hazırlanmamış makaleler teknik düzeltme talepleri ile birlikte yazarlarına geri gönderilecektir.

Yazarların; Telif Sözleşmesi ve Yazar Katkı Formu ile ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışmaları Formu’nu (bu form, tüm yazarlar tarafından doldurulmalıdır) ilk gönderim sırasında online makale sistemine yüklemeleri gerekmektedir. İntihal dosyasında çalışmanın özet, referans kısmı olmaksızın yalnızca tam metni intihal dosyası olarak sisteme yüklenmelidir. Çalışmanın intihal oranı %15'i geçmemelidir.

Yazım Kuralları

Yazarların, makalelerini göndermeden önce aşağıdaki ilkelere uymaları gerekir.

* Makaleyi 12 punto, 1,5 satır aralıklı, iki yana yaslı, başlıklar sola hizalanmış, 2,5 cm’lik kenar boşluklu, Times New Roman yazı karakteri ile hazırlanmış bir Word belgesi olarak gönderiniz. PDF formatında göndermeyiniz.
* Makalelerin yazım dilleri açık ve anlaşılır olmalıdır. Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu'nun Türkçe sözlüğü veya http://www.tdk.org.tr adresi ayrıca Türk Tıbbi Derneklerinin kendi branşlarına ait terimler sözlüğü esas alınmalıdır.

Başlık: Başlıklar kısa, belirli ve bilgilendirici olmalıdır. Bilimsel makaleler için aşırı genel başlıklar, bildirici başlıklar, çalışma sonuçlarının yönünü içeren başlıklar veya soru şeklinde başlıklar kullanmayınız. Klinik araştırmalar, meta analizler ve sistematik incelemelerin raporları için alt başlık olarak çalışma türünü dâhil ediniz (örneğin randomize klinik çalışma, metaanaliz, sistematik inceleme).

Başlık sayfası: Gönderilen tüm makalelerle birlikte ayrı bir başlık sayfası da gönderilmelidir. Bu sayfada;
* Makalenin başlığını ve 50 karakteri geçmeyen kısa başlığını,
* Tüm yazarların akademik unvanları, adları ve soyadları, kurumları, e-posta ve yazışma adresleri, iş telefonları ve cep telefonları, ORCID numaralarını,
* Sorumlu yazarın akademik unvanı, adı ve soyadı, kurumu, e-posta ve yazışma adresi, iş telefonu ve cep telefonu, ORCID numarasını,
* Finansal destek bilgisi ve diğer destek kaynakları hakkında detaylı bilgiyi,
* Makale daha önce tebliğ olarak sunulmuş ise tebliğ yeri ve tarihini,
* Makale hazırlama sürecine katkıda bulunan ama yazarlık kriterlerini karşılamayan bireylerle ilgili bilgilerini içermelidir.
Yazarlar ve kurumları hakkındaki bilgiler ana metinde, tablolarda, şekillerde ve video dokümanlarında yer almamalıdır.

Özet: Editöre Mektup türündeki yazılar dışında kalan tüm makalelerin Türkçe ve İngilizce özetleri olmalıdır. Özgün Araştırma makalelerinin özetleri “Amaç”, “Gereç ve Yöntem”, “Bulgular” ve “Sonuç” alt başlıklarını içerecek biçimde hazırlanmalıdır. Özetler; kaynak, şekil veya tablo numarası içermemelidir. Özetlerde gerekmedikçe kısaltmalar kullanılmamalıdır. Özetler, “Tablo 1”deki talimatlara uygun olarak hazırlanmalı ve makale dosyasına eklenmelidir.

Anahtar Kelimeler: 3-5 arasında sınırlandırılmalı ve sözcükler birbirinden noktalı virgül (;) ile ayrılmalıdır. Türkçe anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri (TBT)'ne, İngilizce anahtar kelimeler ise "Medical Subject Headings (MESH)"e uygun olarak verilmelidir.

Ana Metin: Araştırma makalesinde ana metin “Giriş”, “Gereç ve Yöntem”, “Bulgular”, “Tartışma”, “Sonuç ve Öneriler”, “Kaynaklar” alt başlıklarını içermelidir. Gereç ve Yöntem alt başlığında araştırmanın türü, yeri ve zamanı, evren ve örneklemi, örnekleme yöntemi, veri toplama aracı, varsa yapılan girişimi, istatistiksel değerlendirme, etik, araştırmanın sınırlılıkları yazılmalıdır. Derleme makalesinde ana metin “Giriş”, “Klinik ve Araştırma Etkileri” ve “Sonuç” bölümlerini içermelidir. Olgu sunumunda ana metin “Giriş”, “Olgu Sunumu” ve “Tartışma” alt başlıklarını içermelidir. Editöre mektup ise alt başlıksız olmalı özet, anahtar sözcük, tablo, şekil, resim ve diğer görseller içermemelidir. Başlıklar büyük harflerle 12 punto ve bold, normal yazı karakterinde olmalıdır.

İngilizce metinler; İngilizce başlık, abstract, keywords, Türkçe başlık, Türkçe özet, anahtar kelimeler, introduction, methods, results, discussion ve conclusion bölümlerini içermelidir.

İstatistiksel Değerlendirme: Tüm araştırma makaleleri istatistiksel olarak değerlendirilmelidir. İstatistiksel testler, Gereç ve Yöntemler bölümünde kısaca belirtilmelidir. Makalelerde, p değerleri açıkça verilmelidir (örneğin p=0.012; p=0.524). Normal verilerde ortalama ve standart sapma; normal olmayan verilerde asgari-azami değerler, aralıklar (R) veya çeyrekler açıklığı (IQR) kullanılmalıdır. Bir klinik deneyi terk edenler veya takip dışı kalanlar veya bir gözlemsel araştırmada bulunmayanlar gibi kayıplar, gözlemde rapor edilmelidir. İşleme alınan makaleler, gerek görülmesi hâlinde biyoistatistik editörlüğü tarafından kontrol edilmektedir. Makalelerin biyoistatistiksel kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Birimler, uluslararası birim sistemi olan International System of Units (SI)’a uygun olarak hazırlanmalıdır.

Tablo, Şekil, Resim ve Grafikler: Tablolar ana metine eklenmeli, kaynak listesi sonrasında sunulmalı, ana metin içerisindeki geçiş sıralarına uygun olarak numaralandırılmadır. Tabloların üzerinde tanımlayıcı bir başlık yer almalı ve tablo içerisinde geçen kısaltmaların açılımı tablo altına tanımlanmalıdır. Tablolar Microsoft Office Word dosyası içinde “Tablo Ekle” komutu kullanılarak hazırlanmalı ve kolay okunabilir şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı; ana metindeki verileri destekleyici nitelikte olmalılardır. Şekil, resim/fotoğraflar ayrı birer .jpg veya .gif dosyası olarak (piksel boyutu yaklaşık 500x400, 8 cm eninde ve 300 çözünürlükte taranarak) sisteme eklenmelidir. Kullanılan tüm kısaltmalar şekil, resim ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir. Daha önce basılmış şekil, resim, tablo ve grafik kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak şekil, resim, tablo ve grafik açıklamasında belirtilmelidir. Resimler/fotoğraflar renkli, ayrıntıları görülecek derecede kontrastta ve netlikte olmalıdır. Metnin geri kalanı gibi şekillerde de çift-kör kuralına uyulmalıdır. Görsellerde, bir kişiyi veya kurumu işaret edebilecek her türlü bilgi gizlenmelidir.

Kısaltmalar: Özetlerde ve başlıklarda gerekmedikçe kısaltmalar kullanılmamalıdır. Dergide kullanılan kısaltmalar, ulusal veya uluslararası kabul görmüş olmalı, ilk kullanıldığında metin içinde tanımlanmalı ve parantez içinde yazılmalıdır. Daha sonra metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır. Yaygın olarak kabul edilen kısaltmalar ve kullanım için lütfen “Bilimsel Stil ve Biçim”e bakınız (https://www.scientificstyleandformat.org/Home.html). Ana metinde bir ilaç, ürün, donanım veya yazılım programından bahsedildiğinde; ürünün adı, ürünün üreticisi ve şirketin bulunduğu şehir ve ülke dâhil olmak üzere ürün bilgileri (ABD’de ise eyalet dâhil) parantez içinde verilmelidir.
Araştırma Verilerinin Korunması: Araştırmacı tarafından yayımlanan her araştırmanın verilerinin 5 yıl süreyle saklanması zorunludur. Gerek yayın politikamız gerekse dâhil olduğumuz uluslararası yayın kuruluşlarının kurallarına uygun olarak ihtiyaç duyulduğunda, yazarlardan bazı makalelerin veri ve analiz programları istenebilir.

Veri Paylaşımı
1 Ocak 2019 itibarı ile klinik deneylerin kayıtları sırasında veri paylaşımı ile ilgili beyan eklenmesi zorunlu hale gelmiştir. Buna göre, yazarların klinik deney sonuçlarını içeren makalelerinde veri paylaşımıyla ilgili beyanda bulunmaları zorunludur. ICMJE veri paylaşımı politikasına göre, veri paylaşımı beyanının aşağıdaki maddeleri içermesi gerekmektedir:
* Kimliksizleştirilmiş katılımcı verileri paylaşılacak mı?
* Tam olarak hangi veriler paylaşılacak?
* Ek ya da ilgili diğer belgeler erişilebilir olacak mı?
* Veriler ne zaman ve ne kadar süreliğine erişilebilir olacak?
* Veri paylaşımı hangi kriterler çerçevesinde yapılacak?

Yazarlar ICMJE veri paylaşımı örneklerini http://www.icmje.org/recommendations/browse/publishing-and-editorial-issues/clinical-trial-registration.html bağlantısından inceleyebilir. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ne klinik deney makalesi gönderirken dikkat edilmesi gereken hususlar;
* Yazarlar, ICMJE kriterlerine ve yukarıda belirtilen dergi politikalarına uygun şekilde klinik deneylerini halka açık bir platforma kaydettirmelidir.
* Kayıt platformunun adı ve kayıt numarası makale gönderimi sırasında Başlık Sayfası’na eklenmelidir.
* Yazarlar verileri paylaşmayı planlamasa bile çalışmayla ilgili veri paylaşımı beyanı da Başlık Sayfası’na eklenmelidir.

Tablo 1. Makale Türüne Göre Dikkat Edilmesi Gereken Kısıtlamalar


Yazı türü

Kelime sınırı 
Özet kelime sınırı
Kaynak sınırı
Tablo sınırı 
Şekil, resim grafik sınırı

Araştırma Makalesi

3500
250 (yapılandırılmış)

35

610
Derleme Makalesi
4000
250
50510
Olgu Sunumu
1000
200
15510
Editöre Mektup
500
Özet içermez
5Tablo içermez.Görsel içermez.


Kaynak Yazımı

Bilimsel araştırmalarda mevcut eserlerden yararlanırken dolaylı alıntılama (atıf) ve doğrudan alıntılama (alıntı) olmak üzere iki teknik bulunmaktadır. Atıflarda, alıntılanan metin, alıntılayan yazarın kendi ifadeleriyle metne aktarılır. Alıntılarda ise alıntılanan metin değiştirilmeksizin metne aktarılır. Bilimsel usuller ve etik çerçevesinde atıflarda ve alıntılarda kaynak göstermek zorunludur.

Makaleler American Psychological Association (APA) 7 kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Kongre bildirileri, kişisel deneyimler, yayımlanmamış tezler kaynak olarak gösterilemez ancak makalede bahsedilebilir.


Ana Metin İçinde Kaynak Gösterimi:

Yazar sayısı en fazla iki olan makalelerde tüm yazarlar belirtilmeli, üç veya daha fazla ise ilk isim yazılıp Türkçe makaleler için “vd.”, İngilizce makaleler için "et al." kullanılmalıdır.
Bir yazarlı esere atıf:
Cümle içinde: Sade (2021) …
Parantez içinde: … (Sade, 2021).
İki yazarlı esere atıf:
Cümle içinde: Sade ve Ergun (2021) …
Parantez içinde: … (Sade ve Ergun, 2021).
Üç veya daha fazla yazarlı esere atıf:
Cümle içinde: Sade vd. (2006) …
Parantez içinde: … (Sade vd., 2006).
Birden fazla esere aynı cümlede atıf:
Cümle içinde: Ergun (2021), Sade (2021).
Parantez içinde: … (Ergun 2021; Sade 2021; Sunar 2021).
Yazarları ve yılları aynı olan eserlere atıf:
… (Sade, 2021a).
… (Sade, 2021b).
Yazarı tüzel kişi olan esere atıf:
Cümle içinde ilk atıf: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ, 2021) …
Parantez içinde ilk atıf: … (Dünya Sağlık Örgütü [DSÖ], 2021).
Cümle içinde sonraki atıflar: DSÖ (2021) …
Parantez içinde sonraki atıflar: … (DSÖ, 2021).
Kaynaklar Alt Başlığının Hazırlanması:
Farklı yayın türleri için kaynak stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmuştur.
Dergi makalesi:
Alavi, M., & Leidner, D. E. (2001). Knowledge management and knowledge management systems: Conceptual foundations and research issues. MIS Quarterly, 25(1), 107-136.
Elektronik dergi makalesi:

Doi numarası bulunan elektronik dergi makalesi;

Chan, H. F., Guillot, M., Page, L. ve Torgler, B. (2015). The inner quality of an article: Will time tell?. Scientometrics, 104, s. 19-41. doi:10.1007/s11192-015-1581

Doi numarası olmayan elektronik dergi makalesi:

Negi, N. J., Bender, K. A., Furman, R., Fowler, D. N., & Prickett, J. C. (2010). Enhancing self-awareness: A practical strategy to train culturally responsive social work students. Advances in Social Work, 11(2), 223-234. Erişim adresi: http://journals.iupui.edu/index.php/advancesinsocialwork/article/view/482/1787.
Kitap (editörü olmayan):
Hole, F., & Heizer, R. F. (1969). An introduction to prehistoric archeology. Holt, Rinehart and Winston.
Kitap (editörü olan):
Hallinan, M. T. (Ed.). (2006). Handbook of the sociology of education. Springer.
Kitap (yazarı ve editörü olmayan):
The Australian Oxford dictionary (3. bs.). (1999). Oxford University Press.
Metin içinde atıf: (“The Australian Oxford”, 1999).
Kitap bölümü (editörü ve yazarı olan):
Watson, J. B., & Rayner, R. (2013). Conditioned emotional reactions: The case of Little Albert (D. Webb, Ed.). CreateSpace Independent Publishing Platform.
Yazarı tüzel kişi olan kitap:
National Fire Protection Association. (2009). Fundamentals of fire fighting skills (2. Bs.). Jones and Bartlett.
Metin içinde ilk atıf: (National Fire Protection Association [NFPA], 2015).
Metin içinde sonraki atıflar: (NFPA, 2015).

İnternet Sayfası Kaynakları

Yazar Soyadı, Adının baş harfi veya Grup adı. (Yıl). Çalışmanın başlığı. Erişim adresi: .  Erişim tarihi:

Türk Psikologlar Derneği (2019, 26 Kasım). Mesleki mevzuat. Erişim adresi: https://www.psikolog.org.tr/tr/kurumsal/meslekimevzuat- x654/ . Erişim tarihi: 01.05.2020
World Health Organization. (2020). Coronavirus. Erişim adresi: https://www.who.int/healthtopics/coronavirus#tab=tab_1 . Erişim tarihi: 11.04.2021

REVİZYONLAR

Yazar, bir makalenin revize edilmiş bir versiyonunu gönderirken, gözden geçirenler tarafından sorulan her sorunun nasıl ele alındığını, nerede bulunabileceğini (her gözden geçirenin yorumu, ardından yazarın yanıtı ve değişikliklerin yapıldığı satır numaraları) ve ayrıca ana belgenin açıklamalı bir kopyasını detaylıca belirten “Gözden Geçirenlere Yanıt” sunmalıdır. Revize edilmiş yazılar, karar mektubu tarihinden itibaren 30 gün içinde teslim edilmelidir. Makalenin revize edilmiş hâli verilen süre içerisinde teslim edilmediği takdirde revizyon seçeneği iptal edilebilir. Gönderen yazar(lar) ek süre gerektiğini düşünüyorlarsa, ilk 30 günlük süre bitmeden bu uzatmayı talep etmelidirler. Gönderilen makalelerdeki tüm yazım ve dil bilgisi hataları, sunulan verilerde değişiklik yapılmadan redaksiyon komitemiz tarafından düzeltilmektedir.

YAYIN POLİTİKALARI

Editöryal ve Yayın Süreci

Derginin yazar, editör, hakem ve okuyucuyu kapsayan süreçleri Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Konseyi [Intern ational Committee of Medical Journal Editors (ICMJE)], Dünya Tıbbi Editörler Birliği [World Association of Medical Editors (WAME)], Bilim Editörleri Konseyi [Council of Science Editors (CSE)], Yayın Etiği Komitesi [Committee on Publication Ethics (COPE)], Avrupa Bilim Editörleri Birliği [European Association of Science Editors (EASE)] ve Ulusal Bilgi Standartları Örgütü [National Information Standards Organization (NISO)] tarafından yayınlanan klavuzlara uygun olarak hazırlanmıştır. Ayrıca yazar, editör, hakem ve okuyucuyu kapsayan süreçleri Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık İlkeleri ve En İyi Uygulama [Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing] ve Uluslararası Bilimsel, Teknik ve Tıbbi Yayıncılar Birliği (International Association of Scientific, Technical & Medical Publishers) ilkelerine uygun olarak yürütülmektedir.

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nde bir makalenin yayına kabulünde orijinallik, özgünlük, bilimsel kalite ve atıf potansiyeli en önemli kriterlerdir. Yazarlar tarafından gönderilen makalelerin başka bir elektronik ya da basılı dergi, kitap veya farklı bir mecrada yayınlanmaması veya değerlendirme sürecinde olmaması gerekmektedir. Bilimsel toplantılarda sunulan çalışmaların; sunum şekli, organizasyonun tam adı, tarihi, şehri ve ülkesi ile birlikte belirtilmesi gerekmektedir.

Hakem Değerlendirme Süreci
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir. Her makale tarafsız değerlendirme sürecini sağlamak için alanlarında uzman en az iki dış-bağımsız hakem tarafından değerlendirilir. Yayın Kurulu üyeleri tarafından yayın gönderilmesi durumunda harici ve bağımsız bir editör makale değerlendirme sürecini yönetmesi amacıyla davet edilir. Baş Editör, tüm gönderiler için karar verme sürecinde nihai yetkilidir.
Makale değerlendirme süreci sonrası yayınlanmaya kabul edilen makalelerin açıklık ve anlaşılırlığını sağlamak amacıyla veriler değiştirilmeden editöryal revizyonlar talep edilebilir.

Etik İlkeler
Derginin yazar, editör, hakem ve okuyucuyu kapsayan süreçleri the International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), the World Association of Medical Editors (WAME), the Council of Science Editors (CSE), the European Association of Science Editors (EASE), the Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkelere uygun olarak yapılmaktadır.
Klinik, deneysel, ilaç, araştırma makaleleri ve bazı olgu sunumları için World Medical Association Declaration of Helsinki “Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects”, (amended in October 2013, www.wma.net) doğrultusunda Etik Kurul Raporu gerekmektedir. Etik Kurul Raporu veya eşdeğeri resmi onay yazısı, yazarlardan talep edilmektedir.
İnsan üzerinde yapılmış araştırmalarda, prosedür açıklanmalı ve katılımcı onayının alındığına ilişkin bir açıklamaya makalede yer verilmelidir. Araştırma örneklemine dahil edilen katılımcıların kimliklerinin gizliliğini korumak yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Katılımcıların kimliğini ortaya çıkarabilecek durumlar için katılımcıdan ya da yasal temsilcilerinden imzalı izinlerinin alınması ve alınan izin onayının dergiye gönderilmesi, ayrıca onay alındığına ilişkin ifadenin makalenin yöntem bölümünde belirtilmesi gerekmektedir.
Hayvan üzerinde yapılmış araştırmalarda, Guide for the care and use of laboratory animals, 8. Versiyon, 2011 veya International Guiding Principles for Biomedical Research Involving Animals, 2012 doğrultusunda Etik Kurul Raporu gerekmektedir. Deneklere ağrı, acı, rahatsızlık verilmemesi gerekmekte olup bu amaçla uygulanan prosedüre makalenin yöntem bölümünde yer verilmelidir.
Makalenin yöntemler bölümünde Etik Kurul Raporu (kurumun adı, onay belge numarası ve tarihi ile birlikte), hasta onamları yazılmalıdır.

İntihal ve Etik Suistimaller
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ne gönderilen makaleler, benzerlik tespiti için ı (CrossCheck tarafından iThenticate) yazılımı ile taranmaktadır. Yazarların intihalin her türünden ve etik suistimal durumlarından kaçınması şiddetle tavsiye edilmektedir. Yazarlar intihal dosyasını sisteme yüklemelidir. İntihal dosyasında çalışmanın özet, referans kısmı olmaksızın yalnızca tam metni intihal dosyası olarak sisteme yüklenmelidir. Çalışmanın intihal oranı %15'i geçmemelidir.

Yazarlık
Gönderide yazar olarak belirtilen tüm kişilerin ICMJE (www.icmje.org) tarafından önerilen 4 yazarlık kriterini karşılaması gerekmektedir. Bunlar;
1. Çalışmanın kavramsal veya tasarlanma aşamalarına ya da verilerin toplanması/işlenmesi, analizi veya yorumlanmasına önemli katkılar sunmalıdır.
2. Çalışma tasarımının hazırlanması veya içerik için önemli entelektüel/kavramsal eleştirel düzeltmeler yapmalıdır.
3. Yayına hazır hâle getirilmiş çalışmaya onay vermelidir.
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu ve bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırıldığını ve çözüldüğünü garanti ederek, çalışmanın her şeyinden sorumlu olduğunu kabul etmelidir.
Yazarlık haklarına uygun hareket etmek için yazar olarak belirtilen tüm isimlerin yazarlık kriterlerini ve niteliği taşıyor olması gerekmektedir. Yazar olarak belirtilen tüm kişilerin yazarlık kriterlerini karşılayıp karşılamadığının belirlenmesi yazarların ortak sorumluluğudur. Yazarlık kriterlerine uygun olmayan katkılar Başlık Sayfası’nda “Teşekkür” başlığı altında belirtilmelidir.
Bu doğrultuda sorumlu yazar(lar), Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazar Katkı Formu’nun taranmış versiyonunu makale gönderme sürecinde sisteme yüklemelidir. Yayın Kurulu tarafından makale değerlendirme sürecinde hayalet/lütuf yazarlık bakımından şüphelenmesi durumunda ilgili makale reddedilecektir.

Çıkar Çatışması Beyanı
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi; potansiyel çıkar çatışmasına ya da önyargıya yol açabilecek finansal, kurumsal ve diğer ilişkiler dahil mevcut ya da potansiyel çıkar çatışmalarını beyan etmelerini talep ve teşvik eder. Bir çalışma için bir birey ya da kurumdan alınan her türlü finansal destek ya da diğer destekler editörler, yazarlar ve hakemler ile ilgili potansiyel çıkar çatışması vakaları derginin Yayın Kurulu tarafından COPE ve ICMJE rehberleri kapsamında çözülmektedir. Yayın Kurulu ve Yayıncı, yayında reklamı yapılan herhangi bir ürün, bilgi, fikir, görüş veya hizmeti garanti veya tasdik etmemektedir.
1. Araştırma sürecinde ilaç, tıbbi alet, gereç ve malzeme sağlayan veya üreten herhangi bir firmadan maddi veya manevi bir destek alınıp/alınmadığı açıkça belirtilmelidir.
2. Gönderide yer alan tüm yazarların veya aile bireylerinin komite üyeliği, danışmanlık, bilirkişilik, hissedarlık gibi çıkar çatışma potansiyeli olabilecek durumların olup/olmadığı açıkça belirtilmelidir.
3. Gönderinin veri toplama, analiz ve yazım gibi araştırma basamaklarında herhangi bir çıkar çatışması alanının bulunup/bulunmadığı açıkça belirtilmelidir.
4. Gönderinin konusu herhangi bir ticari ürün ise yazar(lar); ürün, ürün üreticisi veya dağıtıcısı ile herhangi bir çıkar ilişkisi olup/olmadığını açıkça belirtilmelidir.
5. ICMJE ilkeleri doğrultusunda hazırlanan Çıkar Çatışması Beyanı tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve sisteme yüklenmelidir.

Telif Hakkı ve Lisanslama
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, her gönderi için Telif Hakkı Sözleşmesi eklenmesini şart koşmaktadır. Yazar(lar), bu formu imzalayarak makalenin telif hakkını saklı tutmakta ve KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tarafından yayınlanmak üzere kabul edilmesi hâlinde lisanslanacağını kabul etmektedir.
Alıntı, yazı, tablo, resim ve şekil gibi her türlü materyalin telif hakkıyla korunması durumunda telif hakkı sahibinden alınan ilgili izinle kullanılması gerekmektedir. Bu konudaki hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazar(lar)a aittir.

Düzeltme ve Yayından Geri Çekme Talepleri
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tarafından yayınlanan makaleler nihai versiyondur. Bu nedenle yayımlandıktan sonra düzeltme talepleri, Yayın Kurulu tarafından COPE yönergelerine göre değerlendirilir.
Yazar isimleri, bağlantıları, makale başlıkları, özetler, anahtar kelimeler ve dijital nesne tanımlayıcılardaki [digital object identifier (DOI)] yazım hataları, bir “erratum” ile birlikte düzeltilebilir.
Yayından geri çekme talepleri de Yayın Kurulu onayına tabidir.

Yayın Hakkı
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi'nde yayınlanan yazı, resim, şekil ve tablolar yayıncının yazılı izni olmadan kısmen veya tamamen herhangi bir vasıta ile basılamaz, çoğaltılamaz. Alıntı ve özetlemeler, kaynağı gösterilmek şartıyla bilimsel amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Dergide yayınlanan yazı, şekil ve resimlerden yazarları, ilan ve reklamlardan firmaları sorumludur.

Sorumluluk Reddi
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi yayınlarında ifade edilen bilgi, fikir ve görüşler Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın bilgi, fikir ve görüşlerini değil yazar(lar)ın bilgi, fikir ve görüşlerini yansıtır. Yayın Kurulu ve Yayıncı yazarlara ait bilgi, fikir ve görüşler için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir.

Açık Erişim Beyanı
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi içeriğine, tüm araştırmacılar internet aracılığıyla ücretsiz olarak erişebilir. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, yayın gönderiminde ve basımında herhangi bir ücret talep etmemektedir.

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, yayın gönderiminde ve basımında herhangi bir ücret talep etmemektedir.