Derleme

Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış

Cilt: 4 Sayı: 4 20 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış

Öz

Hayvan destekli müdahaleler terapi programlarının bir parçası olarak popülerlik kazanmaktadır. Terapötik yardımcılar olarak evcil hayvanlar, bireylerarası yakınlığı kolaylaştırmakta, saldırganlık, ajitasyonu azaltmakta ve tedavi ortamlarını zenginleştirmektedir. Evcil hayvanların psikiyatrik, pediatrik ve geriatrik popülasyon üyelerinin yaşamlarını nasıl zenginleştirebileceğine yönelik çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Araştırma sonuçları hayvan destekli terapiler ve hayvan destekli aktivitelerin sıklığı, süresi, kontrol edilebilirliği, örneklem büyüklükleri, oturum özellikleri, kullanılan evcil hayvan türleri ve metodolojik sınırlamalar nedeni ile bireylerin refahının hayvan destekli müdahalelerden nasıl etkilendiğine ilişkin net ve kesin sonuçların mevcut olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak genel olarak evcil hayvan müdahalelerinin olumlu sosyal davranışları arttırdığı ve terapötik ortamda evcil hayvan kullanımının etkilerinin olumlu olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abate, S. V., Zucconi, M. ve Boxer, B. A. (2011). Impact of Canine-Assisted Ambulation on Hospitalized Chronic Heart Failure Patients' Ambulation Outcomes and Satisfaction, s. A Pilot Study. Journal of Cardiovascular Nursing, 26 (3), 224-230.
  2. Barker, S. B., Knisely, J. S., Schubert, C. M., Green, J. D. ve Ameringer, S. (2015). The Effect of An Animal-Assisted Intervention on Anxiety and Pain in Hospitalized Children. Anthrozoos, 28 (1), 101-112.
  3. Bouchard, F., Landry, M., Belles-Isles, M. ve Gagnon, J. (2004). A Magical Dream, s. A Pilot Project in Animal–Assisted Therapy in Pediatric Oncology. Canadian Oncology Nursing Journal, 14 (1), 14-17.
  4. Braun, C., Stangler, T., Narveson, J. ve Pettingell, S. (2009). Animal-Assisted Therapy as a Pain Relief Intervention for Children. Complementary Therapies in Clinical Practice, 15 (2), 105-111.
  5. Caprille, S. ve Messeri, A. (2006). Animal-Assisted Activity at A. Meyer Children’s Hospital, s. A Pilot Study. eCam, 3 (3), 379-383.
  6. Cevizci, S., Erginöz, E. ve Baltaş, Z. (2009). Ruh Sağlığının İyileştirilmesinde Yeni Bir Destek Tedavi Yaklaşımı-Hayvan Destekli Tedavi. Nobel Medicus, 5(1), 4-9.
  7. Chu, C. I, Chao-Ying, L., Chi-Tzu, S. ve Jung, L. (2009). The Effect of Animal-Assisted Activity on Inpatients with Schizophrenia. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services, 47 (12), 42-48.
  8. Coakley, A. B. ve Mahoney, E. K. (2009). Creating a Therapeutic and Healing Environment with A Pet Therapy Program. Complementary Therapies in Clinical Practice, 15 (3), 141-146.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Psikoloji

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

28 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

26 Eylül 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Topgül, S. (2022). Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış. Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi, 4(4), 387-392. https://izlik.org/JA34RN59SN
AMA
1.Topgül S. Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış. KTPP Dergisi. 2022;4(4):387-392. https://izlik.org/JA34RN59SN
Chicago
Topgül, Seda. 2022. “Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış”. Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi 4 (4): 387-92. https://izlik.org/JA34RN59SN.
EndNote
Topgül S (01 Aralık 2022) Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış. Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi 4 4 387–392.
IEEE
[1]S. Topgül, “Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış”, KTPP Dergisi, c. 4, sy 4, ss. 387–392, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34RN59SN
ISNAD
Topgül, Seda. “Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış”. Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi 4/4 (01 Aralık 2022): 387-392. https://izlik.org/JA34RN59SN.
JAMA
1.Topgül S. Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış. KTPP Dergisi. 2022;4:387–392.
MLA
Topgül, Seda. “Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış”. Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi, c. 4, sy 4, Aralık 2022, ss. 387-92, https://izlik.org/JA34RN59SN.
Vancouver
1.Seda Topgül. Dezavantajlı Gruplar için Hayvan Destekli Müdahalelere Sistematik Bir Bakış. KTPP Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2022;4(4):387-92. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34RN59SN