Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı

Cilt: 60 Sayı: 60 1 Ocak 2009
  • Özden Demir
  • Ahmet Doğanay
PDF İndir
EN TR

Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı

Öz

Bir düsünme süreci olan ögrenme öz yönetim becerileri gerektirmektedir. Bu çalısmada, bilissel koçluk yaklasımının kavramsal temelleri ortaya konulmus ve ögretim uygulamalarındaki yeri, özellikle ögrenme ve düsünme sürecinin öz yönetimini saglayan bilissel farkındalık becerilerinin kazandırılmasındaki yeri açıklanmıstır. Bilissel koçluk yaklasımı, ögrencilerin bilissel farkındalık becerilerinin, elestirel ve yaratıcı düsünme becerilerinin ve olgunlasmıs epistemolojik inançlarının gelistirilmesine katkı saglamaktadır. Bilissel koçluk, koçluk edilen kisinin kendi düsüncelerine dogru yelken açmasına yardım eden bir süreçtir. Bilissel koçlugun degisik yöntem ve stratejilerle uygulanabilmesi ve sosyal etkilesim sürecine katkısı yapılandırmacı anlayısın felsefesini de desteklemektedir. Bilissel koçluk yaklasımı yoluyla bir bilissel koç olan ögretmen, ögrencilere bilissel farkındalık becerilerini kazandırmada arabulucu rehberli ögrenme destegini saglar ki bu da beraberinde ögrencilerin öz yönetim becerilerini kazanmasına yardımcı olur. Bu yazıda bilissel farkındalık, bilissel farkındalık stratejileri, bilissel farkındalıgın ögretiminde bilissel koçluk ve bilissel koçlugun kapsadıgı uygulamalara odaklanarak bilissel koçlukla ögretimin temel ilkeleri tartısılmaya ve bilissel farkındalık becerilerine dayalı öz yönetimle ögrenme gibi yapılandırmacı bir ögrenme modeli degerlendirilmeye çalısılmıstır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allen D., Nichols P. ve Ancess J. (2004). Coaching as inquiry: interpreting culture and leveraging change. Presented at American Educational Research Association Meeting, San Diego, CA, http://www.tc.edu/centers/ncrest/onlinepub/AERA_2004.doc. adresinden 18 Kasım 2007 tarihinde alınmıştır.
  2. Aviram M., Ophir R., Raviv D. ve Shiloah M. (1998). Experiential learning of clinical skills by beginning nursing students: ‘‘coaching’’ project by fourth- year student interns. Journal of Nursing Education, 37(5), 228- 231.
  3. Bloom, G., Castagna C. ve Warren B. (2003). More than mentors: principal coaching. Leadership, 32 (5), 20-23.
  4. Brown, A. L. (1978). Knowing when, where and how to remember. A problem of metacognition. In R. Glaser (Ed.). Advances in instructional psychology. Hillsdale, NJ: Erlbaum.
  5. Cochran, B. ve DeChesere J. (February/March,1995). Teacher empowerment through cognitive coaching. Thrust for Educational Leadership, 24(5), 24-28.
  6. Costa A. ve Garmston (1994). Cognitive coaching. http://www.cognitivecoaching.com/ adresinden 15 Aralık 2006 tarihinde alınmıştır.
  7. Costa, L.A ve Kallick B. (2004). Launching self-directed learners. Educational Leadershıp, 62(1), 51-55.
  8. Costa, L.A ve Kallick B.(2000). Getting into the habit of reflection. Educational Leadershıp, 57(7), 60-62.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Özden Demir Bu kişi benim

Ahmet Doğanay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2009

Gönderilme Tarihi

27 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 60 Sayı: 60

Kaynak Göster

APA
Demir, Ö., & Doğanay, A. (2009). Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 60(60), 601-624. https://izlik.org/JA86XS53ZS
AMA
1.Demir Ö, Doğanay A. Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2009;60(60):601-624. https://izlik.org/JA86XS53ZS
Chicago
Demir, Özden, ve Ahmet Doğanay. 2009. “Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 60 (60): 601-24. https://izlik.org/JA86XS53ZS.
EndNote
Demir Ö, Doğanay A (01 Ocak 2009) Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 60 60 601–624.
IEEE
[1]Ö. Demir ve A. Doğanay, “Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c. 60, sy 60, ss. 601–624, Oca. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86XS53ZS
ISNAD
Demir, Özden - Doğanay, Ahmet. “Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 60/60 (01 Ocak 2009): 601-624. https://izlik.org/JA86XS53ZS.
JAMA
1.Demir Ö, Doğanay A. Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2009;60:601–624.
MLA
Demir, Özden, ve Ahmet Doğanay. “Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c. 60, sy 60, Ocak 2009, ss. 601-24, https://izlik.org/JA86XS53ZS.
Vancouver
1.Özden Demir, Ahmet Doğanay. Bilişsel Farkındalık Becerilerinin Geliştirilmesinde Bilişsel Koçluk Yaklaşımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi [Internet]. 01 Ocak 2009;60(60):601-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86XS53ZS