Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden

Cilt: 42 Sayı: 42 1 Mart 2005
  • Doç. Dr. Abbas Türnüklü
PDF İndir
EN TR

Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden

Öz

Bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin öğrenci çatışmalarını çözüm strateji ve taktiklerini sosyal oluşturmacılık perspektifinden incelemektir. Araştırma alt sosyo-ekonomik çevrelerde bulunan yedi genel lisede 709 öğrenci, 75 öğretmen ve 21 yönetici ile çalışılarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan iki anket ve bir görüşme protokolü kullanılmıştır. Örneklem seçiminde sırasıyla tabakalı, basit tesadüfi ve uygun örnekleme seçim teknikleri uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, okul yöneticilerinin kullandığı çatışma çözüm strateji ve taktiklerine ilişkin olarak öğrenci, öğretmen ve yönetici görüşlerinin birbirlerinden farklılaştığı saptanmıştır. Öğretmenler öğrencilere göre, yöneticilerin daha yapıcı çatışma çözüm strateji ve taktiklerini kullandıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin % 62'si, yöneticilerin yapıcı çatışma çözüm stratejilerini kullandıklarını belirtirken, öğrencilerin ancak % 27'si bu doğrultuda görüş belirtmiştir. Benzer şekilde bayan öğrenciler erkek öğrencilere göre, okul yöneticilerin daha yapıcı çatışma çözüm strateji ve taktikleri kullandıklarını belirtmişlerdir. Yöneticilerin kendilerine ilişkin algılarının, özellikle öğrenci görüşlerinden anlamlı biçimde farklılaştığı saptanmıştır. Öğretmenlerin ve özellikle bayan öğrencilerin yöneticilerin yapıcı çatışma çözüm strateji ve taktiklerini kullandıklarını belirtmelerine karşın, bunların öğüt verme ve görüşme anlamında sınırlı kaldığı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar sosyal oluşturmacılık kuramı çerçevesinde incelendiğinde, okul yöneticilerinin, öğrencilerin çatışma çözüm stratejilerine ilişkin bilgilerini ve becerilerini oluşturmalarına katkı vermekten uzak olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alesandrini, K. ve Larson, L. (2002). Teachers bridge to constructivism. The clearing house. 75 (3), 118-121.
  2. Babbie, E. (1990). Survey research methods (2nd ed.). California: Wadsworth Publishing Company.
  3. Bakeman, R., ve Gottman, J. M. (1997). Observing interaction: introduction to sequential analysis (2nd ed.). Cambridge: Cambridge University
  4. Balcı, A. (2000). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem teknik ve ilkeler (3th ed.). Ankara: Pegem Yayınları.
  5. Bilgin, N. (1999). Sosyal psikolojide yöntem ve pratik çalışmalar. İzmir: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları (91).
  6. Bilgin, N. (2000). İçerik analizi. İzmir: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları (109).
  7. Bodine, J. R. ve Crawford K. D. (1998). The handbook of conflict resolution education: A guide to building quality programs in schools. San Francisco: Jossey-Bass Publishers.
  8. Bodine, R. J., Crawford, D. K., ve Schrumpf, F. (2002). Creating peaceable school: A comprehensive program for teaching conflict resolution (2th ed.). Ilionois: Research Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Doç. Dr. Abbas Türnüklü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2005

Gönderilme Tarihi

27 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 42 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA
Türnüklü, D. D. A. (2005). Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 42(42), 225-278. https://izlik.org/JA95JW32RC
AMA
1.Türnüklü DDA. Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2005;42(42):225-278. https://izlik.org/JA95JW32RC
Chicago
Türnüklü, Doç. Dr. Abbas. 2005. “Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 42 (42): 225-78. https://izlik.org/JA95JW32RC.
EndNote
Türnüklü DDA (01 Mart 2005) Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 42 42 225–278.
IEEE
[1]D. D. A. Türnüklü, “Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c. 42, sy 42, ss. 225–278, Mar. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95JW32RC
ISNAD
Türnüklü, Doç. Dr. Abbas. “Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 42/42 (01 Mart 2005): 225-278. https://izlik.org/JA95JW32RC.
JAMA
1.Türnüklü DDA. Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2005;42:225–278.
MLA
Türnüklü, Doç. Dr. Abbas. “Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c. 42, sy 42, Mart 2005, ss. 225-78, https://izlik.org/JA95JW32RC.
Vancouver
1.Doç. Dr. Abbas Türnüklü. Lise Yöneticilerinin Çatışma Çözüm Strateji ve Taktiklerinin Sosyal Oluşturmacılık Kuramı Perspektifinden. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi [Internet]. 01 Mart 2005;42(42):225-78. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95JW32RC