Bu çalışma farklı tuz konsantrasyonlarının (0, 50, 100, 150 ve 200 mM NaCl) zufa otu
(Hyssopus officinalis L.) tohumlarının çimlenme ve çıkışı üzerine etkilerini belirlemek
amacı ile 2022 yılında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri
Bölümü Laboratuvarı’nda yürütülmüştür. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre
4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada çimlenme oranı, kökçük uzunluğu, sapçık
uzunluğu, kökçük yaş ve kuru ağırlığı, sapçık yaş ve kuru ağırlığı incelenmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre, farklı tuz konsantrasyonlarının, incelenen tüm özellikler üzerinde
etkilerinin istatistiksel olarak %5 düzeyinde önemli olduğu belirlenmiştir. Uygulanan tuz
dozlarındaki artışlar; çimlenme oranı, kökçük ve sapçık uzunluğu, kökçük ve sapçık yaş ve
kuru ağırlığında önemli ölçüde azalmaya neden olmuştur. 150 mM NaCl’de en düşük
değerler elde edilmiş olup 200 mM NaCl uygulamasında çimlenme olmamıştır. Araştırma
bulgularına göre zufa otu, çimlenme evresinde orta düzeyde tuza toleranslı bir tür olarak
değerlendirilebilir. Elde edilen sonuçların gerek zufa otunun yetiştiriciliği gerekse zufa otu
ile ilgili yapılacak diğer çalışmalara kaynak oluşturabilecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Gelişim ve Üreme Biyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 26 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1 |