Araştırma Makalesi

Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni

Cilt: 16 Sayı: 2 5 Ağustos 2024
PDF İndir
EN TR

Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni

Öz

Bu çalışmada Türkiye ve dünyadaki su ihtiyacının bir kısmının karşılanması için çözüm üretilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, evlerin giderlerinden aklanan gri suların, makyaj pamuğu, aktif karbon, ince kum, kalın kum ve çakıl taşlarının üst üste dizilmesiyle oluşan basit arıtma yöntemi ile arıtılarak kullanma suyu olarak, yağmur suyunun da aynı şekilde arıtılıp dezenfekte edildikten sonra içme suyu olarak geri kazanılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyali bir ev maketi ile iki yanına konulan su toplama tanklarından oluşmaktadır. Çalışmada, evin bir tarafına üst üste konulan gri suyun toplanıp arıtıldığı iki tane plastik tank bulunmaktadır. Üst depoya az kirli gri su evin balkonundan akvaryum hava motoru ile hareketlendirilerek verilmiştir. Yağmur suları için; evin diğer tarafına da üst üste iki depo konulmuş; üstte çatıdan gelen yağmur suyunun biriktiği depo altta ise arıtılmış yağmur suyunun akıtıldığı depo bulunmaktadır. Arıtılmış gri su, toplanan yağmur suyu, arıtılmış yağmur suyu ve çeşme suyu ile 4 farklı saksıya maydanoz tohumu ekilip büyütülerek çalışma tamamlandı. İlk aşamada; 4 saksıya ekilen maydanoz tohumları arıtılmış gri su, toplanan yağmur suyu, arıtılmış yağmur suyu ve çeşme suyu ile sulandı. İkinci aşamada, yağmur suları biriktirilerek birinci aşamadaki arıtma yöntemiyle filtre edilerek dezenfeksiyonu yapılmıştır. Saksılara ekilen maydanoz tohumlarının ilk çimlenmesi; ekilmesinden 18 gün sonra gerçekleşmiştir. Diğer saksılardaki tohumlar da sonraki günlerde çimlenmişlerdir. En fazla gelişen bitkinin arıtılan gri su ile sulanan saksıdaki tohum olduğu gözlemlendi.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgör, Ş., Evci, E. D., Okyay, P., Ergin, F., Atasoylu, G., Beşer, E. (2006). Aydın Belediyesi İçme Suyu Bakiye Klor Değerlerinin Suyla Bulaşan Hastalıklar İle İlişkisi.
  2. Aksu, L. (2011). Dünya'da ve Türkiye'de nüfus analizleri. Istanbul Journal of Sociological Studies, (25), 219-311.
  3. Aksu, H. (2019).Türkiye’de İçme Suyu Arıtımında Membran Uygulamaları Ve Uygulama Aşamasında Karşılaşılan İşletme Problemleri.
  4. Alpaslan, N., Tanık, A., Dölgen, D. (2008). Türkiye’de su yönetimi sorunlar ve öneriler. TÜSİAD Yayın No, 9, 2008.
  5. Altındeniz, B. (2012). Peyzaj Sulamasında Kullanılan Alternatif Su Kaynakları: Beylikdüzü, Saklıhan Konakları Örneği (Doctoral Dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  6. Arslan-Alaton, I., Eremektar, G., Ongan Torunoğlu, P., Gürel, M., Övez, S., Tanık, A., Orhon, D. (2010). Türkiye'nin Havza Bazında Su-Atıksu Kaynakları Ve Kentsel Atıksu Arıtma Potansiyeli. İtü Dergisi/D, 4(3).
  7. Bingül, Z., Altıkat, A. (2017). Evsel Nitelikli Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Tarımsal Sulamada Kullanılabilirliği. Journal Of The Institute Of Science And Technology, 7(4), 69-75.
  8. Boyjoo, Y., Pareek, V. K., Ang, M. (2013). A Review Of Greywater Characteristics And Treatment Processes. Water Science And Technology, 67(7), 1403-1424.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Su Kalitesi ve Su Kirliliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

5 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

4 Aralık 2023

Kabul Tarihi

11 Şubat 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ayaz, Y., Kırpık, M. A., Daldal, T., Çakır, S., & Daldal, A. (2024). Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 16(2), 63-69. https://doi.org/10.58688/kujs.1399620
AMA
1.Ayaz Y, Kırpık MA, Daldal T, Çakır S, Daldal A. Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2024;16(2):63-69. doi:10.58688/kujs.1399620
Chicago
Ayaz, Yurdagül, Mehmet Ali Kırpık, Tuğba Daldal, Serhat Çakır, ve Azra Daldal. 2024. “Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni”. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16 (2): 63-69. https://doi.org/10.58688/kujs.1399620.
EndNote
Ayaz Y, Kırpık MA, Daldal T, Çakır S, Daldal A (01 Ağustos 2024) Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16 2 63–69.
IEEE
[1]Y. Ayaz, M. A. Kırpık, T. Daldal, S. Çakır, ve A. Daldal, “Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni”, Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 16, sy 2, ss. 63–69, Ağu. 2024, doi: 10.58688/kujs.1399620.
ISNAD
Ayaz, Yurdagül - Kırpık, Mehmet Ali - Daldal, Tuğba - Çakır, Serhat - Daldal, Azra. “Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni”. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16/2 (01 Ağustos 2024): 63-69. https://doi.org/10.58688/kujs.1399620.
JAMA
1.Ayaz Y, Kırpık MA, Daldal T, Çakır S, Daldal A. Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2024;16:63–69.
MLA
Ayaz, Yurdagül, vd. “Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni”. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 16, sy 2, Ağustos 2024, ss. 63-69, doi:10.58688/kujs.1399620.
Vancouver
1.Yurdagül Ayaz, Mehmet Ali Kırpık, Tuğba Daldal, Serhat Çakır, Azra Daldal. Evsel Atık Suları ile Yağmur Sularının Geri Dönüşüm Serüveni. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 01 Ağustos 2024;16(2):63-9. doi:10.58688/kujs.1399620

Cited By