Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rhus coriaria L.’nın Sıvı Sabun İçeriğindeki Önemi

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 2, 93 - 98, 31.12.2009

Öz

Rhus coriaria L. adlı sumak bitkisinin yapısında bulunan boyarmadde ve gallik asit, sıvı sabun bileşimindeki SLES (sodyum loril eter sülfat) ile birleşerek ortamın pH ve renk değişimine katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda bu bitkinin antimikrobiyal özelliğe sahip olması sıvı sabunun bozunmasını önleyerek, gerekli stabiliteyi de sağlamaktadır. Çalışmamızda bu bitkiden elde edilen renkli özütün sıvı sabun çözeltisine katkılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, ekstraktın sıvı sabunun pH ayarında, renginde ve stabilitesinde etkili olduğu gözlenmiştir. Böylece, sıvı sabun üretiminde bu bitkinin kullanılması ile hem sıvı sabun içeriğinin daha doğal olması hem de maliyetin düşmesi sağlanmış olacaktır.

Kaynakça

  • Aydın AE, 1997. Sabunlarda ve Yağ Karışımlarında Defne Yağı Oranının Saptanması, Yüksek Lisans Tezi, M.K. Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, 1-5.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nilgün Güler Kuşculu

Nurhan Cücer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2009
Gönderilme Tarihi 17 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güler Kuşculu, N., & Cücer, N. (2009). Rhus coriaria L.’nın Sıvı Sabun İçeriğindeki Önemi. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(2), 93-98.