Kitap İncelemesi

Osmanlı'da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar

Sayı: 28 (Aralık 2025) 31 Aralık 2025
PDF İndir
AR TR

Osmanlı'da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar

Öz

Bu çalışma, Y. Doğan Çetinkaya’nın Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm adlı eserine dayalı olarak Osmanlı sosyalist hareketlerinin tarihsel gelişimini ve modern Türkiye’ye etkilerini kapsamlı biçimde incelemektedir. 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başları, Osmanlı toplumunun toplumsal, ekonomik ve kültürel açıdan köklü bir dönüşüm yaşadığı bir dönemdir. Sanayileşme, kentleşme ve Batı etkisi, işçi sınıfının ortaya çıkmasına ve toplumsal bilinçlenmenin hızlanmasına yol açmıştır. Bu bağlamda sosyalist ve Marksist fikirler, Batı’da eğitim gören aydınlar, yayın organları ve dernekler aracılığıyla Osmanlı toplumu ile tanıştırılmıştır. Çalışmada, İstanbul, İzmir, Adana ve İzmit gibi şehirlerdeki işçi hareketleri, grevler ve sendikal örgütlenmeler detaylandırılmıştır. İstanbul Tersanesi ve İzmir liman işçilerinin deneyimleri, sosyalist fikirlerin pratiğe aktarılmasının somut örnekleri olarak ele alınmıştır. Kadınların örgütlenmesi ve genç kuşak entelektüellerin katkıları, toplumsal eşitlik ve hak arayışının yayılmasında kritik rol oynamıştır. Kadın dernekleri ve eğitim programları, kadınların işçi hakları ve toplumsal katılım konusunda bilinçlenmesini sağlamış, genç kuşak entelektüeller ise sosyalist fikirlerin ideolojik ve örgütsel yayılımına öncülük etmiştir. Bölgesel farklılıklar ve çeşitli şehirlerdeki örgütlenme biçimleri, hareketlerin toplumsal ve coğrafi bağlama göre çeşitlendiğini göstermektedir. Osmanlı sosyalist hareketlerinin modern Türkiye’ye etkileri, işçi hakları, kadın hakları, toplumsal bilinçlenme ve sivil toplum örgütlenmeleri üzerinden somutlaşmıştır. Bu çalışma Osmanlı sosyalist hareketlerinin tarihsel, toplumsal ve kültürel bağlamda anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Osmanlı’daki sosyalist örgütlenmeler ve ideolojik tartışmalar, modern Türkiye’deki sendikalar, kadın dernekleri ve sivil toplum yapıları için temel bir referans oluşturmuş, toplumsal hak arayışının sürekliliğini sağlamıştır. Çalışma, tarihsel olaylar, belgeler ve somut örnekler üzerinden Osmanlı’dan günümüze sosyalist düşüncenin etkilerini bütüncül bir perspektifle ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Osmanlı sosyalist hareketleri, İşçi örgütlenmeleri, Kadın ve genç kuşak, Kültürel etkiler, Modern Türkiye’ye yansımalar

Destekleyen Kurum

Destekleyen Kurum bulunmamaktadır.

Etik Beyan

Bu çalışmada, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirtilen tüm kurallara uyulmuştur. Yönergede Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler başlığı altında açıklanan eylemlerden hiçbiri gerçekleştirilmemiştir. Bu çalışma Etik Kurul İzni gerektiren bir çalışma değildir.

Teşekkür

Bütün benliğimi adadığım Yüce Türk Milletine teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. ÇETİNKAYA, Y. Doğan (2022), Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm, Ankara: İmge Kitabevi, Ankara.

Kaynak Göster

APA
Taş, M. A. (2025). Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar. KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi, 28 (Aralık 2025), 259-265. https://doi.org/10.51592/kulliyat.1812522
AMA
1.Taş MA. Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar. KÜLLİYAT. 2025;(28 (Aralık 2025):259-265. doi:10.51592/kulliyat.1812522
Chicago
Taş, Mustafa Alperen. 2025. “Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar”. KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi, sy 28 (Aralık 2025): 259-65. https://doi.org/10.51592/kulliyat.1812522.
EndNote
Taş MA (01 Aralık 2025) Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar. KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi 28 (Aralık 2025) 259–265.
IEEE
[1]M. A. Taş, “Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar”, KÜLLİYAT, sy 28 (Aralık 2025), ss. 259–265, Ara. 2025, doi: 10.51592/kulliyat.1812522.
ISNAD
Taş, Mustafa Alperen. “Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar”. KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi. 28 (Aralık 2025) (01 Aralık 2025): 259-265. https://doi.org/10.51592/kulliyat.1812522.
JAMA
1.Taş MA. Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar. KÜLLİYAT. 2025;:259–265.
MLA
Taş, Mustafa Alperen. “Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar”. KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi, sy 28 (Aralık 2025), Aralık 2025, ss. 259-65, doi:10.51592/kulliyat.1812522.
Vancouver
1.Mustafa Alperen Taş. Osmanlı’da Marksizm ve Sosyalizm: Yeni Kuşak Çalışmalar. KÜLLİYAT. 01 Aralık 2025;(28 (Aralık 2025):259-65. doi:10.51592/kulliyat.1812522