ELEKE SAZI’NDA GEÇ TUNÇ ÇAĞI'NA AİT BİR İSKİT KURGANI
Öz
2019 yılında Kazakistan Cumhuriyeti’nin Doğu Kazakistan Vilayeti’nin Tarbagatay ilçesi idari sınırları içinde yer alan Eleke Sazı yaylasında Zainolla Samaşev başkanlığında arkeolojik kazılar yürütülmüştür. Sayısı 300’ü aşan kurganın bulunduğu Eleke Sazı’nda İslam Öncesi Türk Sanatı ve Tarihi açısından çok önemli keşifler yapılmaktadır. 2019 yılının en büyük keşfi ise Geç Tunç Çağı’na (M.Ö. 10-9. yy) tarihlenen bir İskit-Saka Kurganı buluntuları olmuştur. Söz konusu kurgan, Eleke Sazı’nda ender rastlanan taş kurganlardandır. Bu özelliği kurganın mimari özelliklerinin irdelenmesini önemli kılmıştır. Mezar soyguncuları müdahalelerinden dolayı kurganın mimarisinin büyük tahribata uğratılmış ve buluntularının yağmalanmış olmasına rağmen kurganda, İskit-Saka döneminin en erken evresine tarihlenen at koşum takımına ait suluklar tespit edilmiştir. Bu suluklar Eleke Sazı’ndaki taş kurganın Tuva’daki Turan-Uyuk vadisindeki Arjan I kurganından daha eskiye tarihlenmesine sağlamıştır. Böylece, Avrasya’nın bilinen en eski İskit-Saka kurganının Eleke Sazı’ndaki taş kurgan olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bilgi aynı zamanda İskit kültürü ve medeniyetinin kökeninin kesin olarak Orta Asya’da olduğunu kanıtlamıştır.
Anahtar Kelimeler
Doğu Kazakistan,Tarbagatay,Eleke Sazı,İskitler,kurgan,Geç Tunç Çağı
Teşekkür
Kaynakça
- Ahmetov, D. vd. (2019). Kulturnoe nasledie sakov i velikih türkov v vostoçnom Kazahstane: Voprosı kompleksnogo izuçeniya, sohraneniya i muzeefikatsii. Altay–türki äleminiñ altın besigi. Öskemen: şığıs qazaqstan oblısınıñ äkimdigi, 8-33.
- Akişev K. A. (1973). Saki aziatskie i skifı evropeyskie (obşşee i osobennoe v kulture). Arheologiçeskie issledovaniya v Kazahstane. Alma-Ata: Nauka, 43-58.
- Bokovenko N.A., (2018). Formirovanie konskogo snaryajeniya rannih koçevnikov Tsentralnoy Azii, Ülken Altay Älemі, 4(1): 11-16.
- Gryaznov, M. P. (1950). “Pervıy Pazırıkskiy Kurgan”. İzdatelstvo Gosudarstvennogo Ermitaja. tabl. XIV.
- Gryaznov, M.P., (1980).Arjan TSarskiy Kurgan Ranneskifskogo Vremeni. İzdatelstvo Nauka, L., 25-44.
- Samaşev Z. (2018). “K izuçeniü kulturı rannih sakov Vostoçnogo Kazahstana”. Drevnie i srednevekovıe obşşestva Evrazii: perekröstok kultur. Ufa: Mir Peçati, 19-117.
- Samaşev Z. vd. (2018). “Kultura rannih sakov Tarbagataya (Naçalo kompleksnıh issledovaniy pogrebalno-pominalnıh pamyatnikov na Eleke sazı v verhovyah r. Kargıba)”. Altay – Türki Äleminiñ Altin Besigi. Öskemen: Şiğis Qazaqstan Oblisiniñ Äkimdigi, 8-14.
- Samaşev, Z. (2019) “K voprosu o formirovanii rannesakskogo kulturnogo kompleksa v Vostoçnom Kazahstane”. Turkic Studies Journal, 1/1: 37-60.
- Toleubaev, A.T. (2018). Rannesakskaya şiliktinskaya kultura. Almatı: İP Sadvakasov A.K.