Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Garipçe Mahallesi’nde de yaz aylarında kışa hazırlık amacıyla yapılan yiyecek ve içecek üretimi, sadece beslenme ihtiyacını karşılamakla kalmayıp toplumsal dayanışma, kültürel aktarım ve geleneksel bilgi üretimi açısından da önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmada, kış mevsimi için yörede önemli sayılan, tercihen içecek olarak da kullanılan ve birçok yiyeceğin de ham maddesi olan üzüm pekmezinin üzerinde özellikle durulmuştur. Üzüm yetiştiriciliğinden başlayarak pekmezin yapımı, pekmezden yapılan yiyecekler; bunların saklanması, korunması, satılması vb. hususlara değinilmiştir. Çalışmada, mahallenin kışlık yiyecek ve içecek hazırlıkları sahadan derleme yöntemiyle (görüşme) elde edilen bilgiler ışığında verilmiştir. Bulgular, üzüm pekmezi üretiminin yöre halkının sosyal hayatında önemli bir yere sahip olduğunu ve yerel gastronomi kimliğinin temel unsurlarından biri olduğunu göstermektedir. Çalışmada ayrıca söz konusu ürünün gelecekteki durumu hakkında önerilerde bulunulmuştur. Böylelikle halk kültürü, halk mutfağı, ürün üretimi esnasında kullanılan halk bilgisi, halk takvimi gibi söz konusu unsurların oluşturduğu kültürün kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarımı hedeflenmektedir.
Etik Kurul Belgesi: Bu çalışma için Kayseri Üniversitesi Etik Kurulu’ndan etik onay belgesi alınmıştır. Tarih: 02.09.2025, Sayı: 133/2025.
As in many parts of Anatolia, food and beverage production in the Garipçe neighborhood during the summer months to prepare for winter is crucial not only for meeting nutritional needs but also for social solidarity, cultural transmission, and the production of traditional knowledge. In this context, the study specifically focuses on grape molasses, a product considered essential in the region for the winter season, preferably used as a beverage, and a raw material for many foods. The study addresses issues such as grape cultivation, molasses production, food made from molasses, its storage, preservation, and sale. The study presents information gathered from the field (interviews) on the neighborhood's winter food and beverage preparations. The findings demonstrate that grape molasses production holds a significant place in the social life of the local community and is a fundamental element of the local culinary identity. The study also offers suggestions for the future of this product. This aims to document the culture formed by elements such as folk culture, folk cuisine, folk knowledge used during product production, and folk calendars, and to pass these elements on to future generations.
culture gastronomy Garipçe Neighborhood Kayseri grape molasses
Ethics Committee Approval: Ethical approval was obtained for this study from the Kayseri University Ethics Commit-tee. Date: 02.09.2025, Number: 133/2025.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 14 Eylül 2025 |
| Kabul Tarihi | 11 Kasım 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 27 |