Görüntü Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

The Role of Social Media in Exclusive Discourse: The Case of Syrian Immigrants

Yıl 2017, Cilt: 20 (2) Sayı: 40, 109 - 141, 01.12.2017

Öz

This study attempts to analyze citizen discourse about Syrian immigrants, which often takes place in virtual communities on social media. It has become a ‘meeting ground’ for inflammatory commentary about minority groups and one in which democratic principles and values are not accepted in a society such as Turkey . There have been nearly 400 critiques in these online communities, some examples including www.frmtr.com and forumdonanimhaber.com These observations involve reactionary remarks and rhetoric, followed by further analysis. One tends to notice more restriction of human rights, which is further fueled by demeaning, racist remarks. These are used to foment a distinction between “we” and “they” – which only undermines social justice, restricts the indigenous rights of Syrian refugees, and encourages the exclusion of Syrian immigrants

Dışlayıcı Söylemin Yaygınlaştırılmasında Sosyal Medyanın Rolü: Suriyeli Mülteciler Örneği

Yıl 2017, Cilt: 20 (2) Sayı: 40, 109 - 141, 01.12.2017

Öz

Bu çalışmada son yıllarda Türkiye gündeminde yoğun yer bulmuş olan Suriyeli mültecilere ilişkin sosyal medyada yer bulan sanal forumlarda yurttaşların konuşmaları analiz edilmektedir. Çalışmanın temel kabulünü Türkiye gibi demokratik ilke ve değerlerin yeterince kabullenilmediği ve yaygınlaşmadığı toplumlarda sosyal medyanın azınlık gruplara yönelik dışlayıcı söylemin merkezi olabileceği oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmada Türkiye’de iki sanal forum mecrası olan www.frmtr.com ve forum.donanimhaber.com sanal forum adreslerinde yer alan toplam 379 yurttaş yorumu analiz edilmiştir. Analiz aşamasında eleştirel söylem analizi tekniğinden yararlanılmış ve özellikle konuşmaların sözlüğün oluşturulması, gramer ve retorik başlıklarında olmak üzere pragmatik boyutta ne tür özelliklere sahip olduğu genel bir bakışla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Analiz sonucunda konuşmalarda genel anlamda Suriyeli mültecilerin yurttaşlık haklarına dair bir sınırlandırma talebinin varlığı görülmüştür. Ancak bu sınırlandırma talebinin sözlüğün oluşturulması sürecinde kelime ve söz dağarcığındaki kısıtlılıklar tarafından sınırlandığı ortaya konulmuştur. Konuşmalarda kullanılan gramer yapılarının ise özellikle biz ve onlar ayrımının temellendirilmesinde kullanıldığı görülmüştür. Yorumlarda kullanılan retoriksel özelliklerin ise Suriyeli mültecilere verilen hakların kısıtlanması ve tarihsel mit kullanımı yoluyla dışlanmalarının meşrulaştırılması amacını izlediği ortaya konulmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları, Kültürel çalışmalar
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kenan Demirci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20 (2) Sayı: 40

Kaynak Göster

APA Demirci, K. (2017). Dışlayıcı Söylemin Yaygınlaştırılmasında Sosyal Medyanın Rolü: Suriyeli Mülteciler Örneği. Kültür Ve İletişim, 20 (2)(40), 109-141.