Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tendencies towards Syrian Refugees in the Readers’ Comments: The Example of Hürriyet Newspaper

Yıl 2017, Cilt: 20 (1) Sayı: 39, 90 - 115, 01.06.2017

Öz

In this study that aims to reveal tendencies towards Syrian refugees in the readers’ comments, the readers’ comments to the news entitled “Syrian refugee boy beaten by a shopkeeper” posted on the Hürriyet Newspaper’s website, (21th June, 2015) is examined. Critical discourse analysis method is used to examine the readers’ comments. The findings indicate that the considerable amount of the readers view Syrian refugees as a thread to the socialcultural structure of Turkey and a thread to the economy and security of Turkey. The findings also indicate that the tendencies of the readers include: Seeing the refugees as victims of the situation; keeping the refugees responsible for the situation and their actions; seeing Turkish citizens as the ones who are aggrieved at the outcome of the situation. In addition, a duality in the comments is found that indicates a confusion among the readers in general: On one end Syrian refugees are seen as “guest” or “brother” since they are Muslim on the other end they are viewed as an enemy who poses a threat to the secular/modern/progressive structure of Turkey

Okur Yorumlarında Suriyeli Mültecilere Yönelik Eğilimler: Hürriyet Gazetesi Örneği

Yıl 2017, Cilt: 20 (1) Sayı: 39, 90 - 115, 01.06.2017

Öz

Gazete okur yorumlarında Suriyeli mültecilere yönelik eğilimleri ortaya çıkarmayı hedefleyen bu çalışmada, Hürriyet Gazetesinin web baskısında yer alan “Suriyeli Çocuğa Esnaftan Dayak” (21.07.2015) başlıklı haber için yapılan okur yorumları incelenmiştir. Eleştirel söylem analizi yöntemiyle yapılan çözümleme sonucunda, okuyucuların Suriyeli mültecileri ekonomik düzen, toplumsal sistem ve ulusal güvenlik için tehdit ve sorun olarak görme eğiliminde olduğu saptanmıştır. Yorumlarda öne çıkan diğer eğilimler ise, mültecilerin kurban, Türk vatandaşların mağdur ve mültecilerin fail/suçlu olarak görülmesi şeklindedir. Ek olarak, mültecilerin konumlandırılması açısından okurların çatışmalı konumlarına ya da toplumdaki kafa karışıklığına işaret eden ifadeler saptanmıştır: Bir yandan Müslüman olduklarından dolayı Suriyeli mültecilere kardeş ya da misafir olarak yaklaşılmaktadır. Diğer yandan ise mülteciler Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte temelleri atılan Türkiye’nin lâik/modern/ilerici yapısına tehdit oluşturacak bir tehlike ya da düşman olarak görülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları, Radyo-Televizyon, Kültürel çalışmalar
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nurhan Kavaklı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20 (1) Sayı: 39

Kaynak Göster

APA Kavaklı, N. (2017). Okur Yorumlarında Suriyeli Mültecilere Yönelik Eğilimler: Hürriyet Gazetesi Örneği. Kültür Ve İletişim, 20 (1)(39), 90-115.