FENOMENOLOJİK BAKlŞ VE SİNEMA

Cilt: 19 Sayı: 1 1 Ocak 2002
  • Hakan Savaş
PDF İndir
TR EN

FENOMENOLOJİK BAKlŞ VE SİNEMA

Öz

Düşüncenin dili ile sanatın dili arasındaki ilişki karşılıklı bir ilişkidir. Bu karşılıklı ilişkiyi belirleyen ise sanatın ve düşüncenin içinde nefes alıp verdiği ortam, başka bir deyişle, yaşanılan zaman ya da çağdır. Bu nedenledir ki, sanat ve sanatçı "çağının tanığı" olarak da tanımlanır. Sinema, 20. yüzyılda çağına tanıklık etme sorumluluğunu yüklenen genç bir sanattır. Söz konusu bu tanıklığın tam olarak anlaşılması ve doğru değerlendirilmesi, ancak sinema dili film estetiği ve biçerni ile bu dilin ardındaki düşüncenin iyi anlaşılmasına ve doğru değerlendirilmesine bağlıdır. Bu makalede, sinema dili ile bu dilin gelişiminde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülen fenomenoloji arasındaki ilişkinin açığa çıkartılması amaçlanmış ve bu amaçla öncelikle fenomenolojinin ve fenomenolojik bakışın ne olduğu, bu bakışın genelolarak sanatla ilişkisi açıklanmış ve ardından sinema sanatı ile fenomenoloji arasındaki ilişki irdelenmeye çalışılmıştır.

Kaynakça

  1. Akarsu, B. (1979). Cağdas felsefe akımları. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını
  2. Aksoy, N. (1989). Iris Murdoch, felsefesi ve sanatı. İstanbul: Marmara Üniversitesi ve Atatürk Eğitim Fakültesi Yayını.
  3. Alsan, N. (1969). Eylem ve düşünce açısından çağırnız: 20. yüzyıl. İstanbul: Varlık
  4. Ayfre, A. (1985). Neo-Realism and phenomenology. 1. Hillier (Ed.), Chaiers du Cinema, The 1950's: Neo-Realism, Hollywood, New Wave. USA: Harward University Press.
  5. Başo (1991). Haiku. C. Çapan. (Çev.). İstanbul: İyi Şeyler.
  6. Bazin, A. (1993). Sinema nedir? İ. Şener. (Çev.). İstanbul: Sistem.
  7. Buson (1991). Haiku. C. Çapan. (Çev.). İstanbul: İyi Şeyler.
  8. Camus, A. (1962). Sisifos efsanesi. T. Yücel (Çev.). Ankara: Ataç.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hakan Savaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2002

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Savaş, H. (2002). FENOMENOLOJİK BAKlŞ VE SİNEMA. Kurgu, 19(1), 65-80. https://izlik.org/JA64TN55RM