Araştırma Makalesi

Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi

Cilt: 3 Sayı: 2 30 Eylül 2023
PDF İndir
EN TR

Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi

Öz

Hicrî ikinci asra kadar dağınık bir halde olan ictihâdların gelişimi ve olgunluk seviyesine gelmesiyle mezheplerin kurumsallaşmıştır. Fıkhın tedvin edilmesiyle istinbât usûlleri gelişerek buna dair eserler kaleme alınmaya başlanmıştır. Belli bir metodoloji dahilinde şer‘î deliller dikkate alınarak fıkhî meselelerde yapılan ictihâdlarda ortak noktalar olmakla beraber, fukahâ birçok hususta ihtilâf etmiştir. Aynı usûlü takip etmeleri ve buna bağlı olarak birçok konuda konsensüs halinde oldukları için belli bir mezhebe intisap edilseler de bu fakîhlerin bazı hususlarda farklı düşündükleri görülmüştür. Bunda birçok faktör etki etmekle beraber yorum farkı, zaman ve ihtiyaçların değişimi, sosyolojik ve kültürel farklılıklar, meselelerin değerlendirmesinde ve çözümünde etkisi önemli olmuştur. Diğer mezheplere nispetle ictihâd zenginliği, daha çok olan Hanefî mezhebinin kurumsal kimliğine girdiği ilk zamanından beri ekolün öncüsü ve talebelerinin birçok konuda farklı düşünceye sahip olduğu müşahede edilmiştir. Mezhebin kurucusu kabul edilen Ebû Hanîfe ve en önemli iki talebesi Ebû Yûsuf ile İmam Muhammed’in aynı mevzudaki ihtilâfları nakledilmiş ve sonraki süreçte fıkhın gelişimine ve tekâmülüne etki etmiştir. Bu üç fakîh kendi aralarında ve/veya ikili gruplar halinde muhalefet etmiş, Ebû Hanîfe’nin bireysel fetvâları ve aynı meselede iki görüşü nakledilmekle beraber, ilkin ortaya koyduğu düşüncesinden vazgeçtiği de görülmüştür. Çalışmamızda, Ebû Hanîfe başta olmak üzere öğrencileri Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’in hac konularıyla ilgili ihtilâf ettikleri konular sıralanacak ve ictihâdlarına dayanak olan deliller değerlendirilecektir. Ayrıca mezhepte kabul edilen genel görüş ve fetvâya esas olan ictihâd(lar), belirtilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altuntaş, Halil - Şahin, Muzaffer. Kur’ân-ı Kerim Meâli. Ankara: DİB Yayınları, 2010.
  2. Atcı, İsa. “İslam Düşünce Tarihinde Fıkhî İhtilâf”. Mütefekkir 7/13 (Haziran 2020), 13-34. https://doi.org/10.30523/mutefekkir.757842
  3. Avcı, Aykut. “Fıkhî İhtilâfların Tarihsel Gelişimi”. Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 8/8 (Temmuz 2015), 119-132.
  4. Beyhakî, Ahmed B. Hüseyin. es-Sünenü’l-kübrâ. thk. Muhammed Abdülkadir Ata. Beyrut: Darü’l-Kütübi’l-‘İlmiyye, 2003.
  5. Buhârî, Muhammed b. İsmâil. el-Câmi’u’s-sahîh. İstanbul: Çağrı Yayınları, 1992.
  6. Ebu Zehra, Muhammed. Ebû Hanîfe. çev. Osman Keskioğlu. Ankara: DİB Yayınları, 2005.
  7. Hâkim en-Nîsâbûrî, Ebû Abdillâh Muhammed b. Abdillâh. el-Müstedre. thk. Mustafa Abdülkadir Atâ. Beyrut: Dârü’l-Kütübi’l-‘İlmiyye, 2002.
  8. İbn Âbidîn, Muhammed Emîn b. Ömer. Reddü’l-muhtâr ʿale’d-Dürri’l-muhtâr. Riyad: Dârü’l-Kütübi’l-‘İlmiyye, 2003.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İslam Hukuku

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Eylül 2023

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2023

Gönderilme Tarihi

22 Temmuz 2023

Kabul Tarihi

29 Eylül 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Atan, Ö. F. (2023). Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi. Kur’ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi, 3(2), 109-141. https://izlik.org/JA57SF69BP
AMA
1.Atan ÖF. Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi. KURSAD. 2023;3(2):109-141. https://izlik.org/JA57SF69BP
Chicago
Atan, Ömer Faruk. 2023. “Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi”. Kur’ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi 3 (2): 109-41. https://izlik.org/JA57SF69BP.
EndNote
Atan ÖF (01 Eylül 2023) Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi. Kur’ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi 3 2 109–141.
IEEE
[1]Ö. F. Atan, “Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi”, KURSAD, c. 3, sy 2, ss. 109–141, Eyl. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57SF69BP
ISNAD
Atan, Ömer Faruk. “Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi”. Kur’ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi 3/2 (01 Eylül 2023): 109-141. https://izlik.org/JA57SF69BP.
JAMA
1.Atan ÖF. Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi. KURSAD. 2023;3:109–141.
MLA
Atan, Ömer Faruk. “Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi”. Kur’ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy 2, Eylül 2023, ss. 109-41, https://izlik.org/JA57SF69BP.
Vancouver
1.Ömer Faruk Atan. Hanefî Mezhebinde Kurucu Fakîhlerin Hac Konularındaki İhtilâflarının Değerlendirilmesi. KURSAD [Internet]. 01 Eylül 2023;3(2):109-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57SF69BP