Amaç: Bu çalışmada, 20-45 yaş aralığındaki bireylerin beslenme durumlarının, duygusal yeme, gece yeme ve uyku kalitesi üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmaya 20-45 yaş arası 378 birey dahil edilmiştir. Bireylerin beslenme durumları geriye dönük bireysel besin tüketimi hatırlatma yöntemi ile yemek ve besin fotoğrafları kataloğundan yararlanılarak elde edilmiştir ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ayrıca, Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R21), Gece Yeme Anketi, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) kullanılmıştır.
Bulgular: Normal vücut ağırlığına sahip bireylerin bilişsel kısıtlama puanları fazla kilolu bireylere göre düşüktür (p<0,05). Zayıf bireylerin akşam hiperfajisi puanları fazla kilolu bireylere göre yüksektir (p<0,05). Erkek bireylerin karbonhidrat alımları ile gece yeme, duygudurum ve uyku bozukluğu puanları arasında, ayrıca disakkarit alımları ile akşam hiperfajisi puanları arasında pozitif yönlü korelasyonlar olduğu saptanmıştır (p<0,05). Kadınların karbonhidrat alımları ile bilişsel kısıtlama, gece yeme ve duygudurum ve uyku bozukluğu puanları arasında negatif yönlü korelasyonlar bulunmuştur (p<0,05).
Sonuç: Bireylerin değişen duygu durumlarına bağlı olarak gösterdikleri duygusal yeme davranışları, gece yeme eğilimleri ve uyku kaliteleri, beslenme durumlarını ve besin tüketim miktarlarını etkileyebilmektedir, bu nedenle vücut ağırlığı kontrolünün sağlanması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülebilmesinde bu faktörlerin değerlendirilmesi önemlidir.
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Objective: This study aims to investigate the effects of nutritional status of individuals between the ages of 20-45 on emotional eating, night eating and sleep quality.
Methods: 378 individuals between the ages of 20-45 years were included in the study. The nutritional status of individuals was obtained by using the retrospective individual food consumption recall method and the catalog of nutrient and food photographs, and anthropometric measurements were taken. In addition, Three Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R21), Night Eating Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI) were used.
Results: Cognitive restriction scores of individuals with normal body weight are lower than those with overweight (p<0.05). Evening hyperphagia scores of underweight individuals were higher than overweight individuals (p<0.05). There were positive correlations between carbohydrate intakes and night eating, mood and sleep disorder scores of male individuals, as well as between disaccharide intake and evening hyperphagia scores (p<0.05). Negative correlations were found between carbohydrate intake of women and cognitive restriction, night eating, mood and sleep disorder scores (p<0.05).
Conclusion: : Emotional eating behaviors, night eating tendencies and sleep quality that individuals show depending on their changing emotional states may affect their nutritional status and food consumption amounts, so it is important to evaluate these factors in order to provide body weight control and maintain healthy eating habits.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Araştırma / Tıp Bilimleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2021 |
Gönderilme Tarihi | 15 Haziran 2021 |
Kabul Tarihi | 10 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 3 |