Objective: To evaluate the life satisfaction and family belonging levels of the surgically treated orthopaedic patient groups for the first time in the literature, and to investigate the relationship between them.
Material and Method: A total of 998 people (787 patients/211 controls) with a mean age of 41 (18-60 years) were included in this study. The data of this cross-sectional study was collected from 7 different patient groups (amputation-tumor-trauma-arthroplasty-arthroscopy) and healthy control group with using face-to-face survey technique. Personal information form, life satisfaction scale and family belonging scales were used to collect research data.
Results: Life satisfaction and family belonging values of individuals <25 years of age, were statistically significant compared to other age groups (p<0.05). Life satisfaction and family belonging mean scores of male participants, students and those with high economic status, were found to be significantly high (p<0.05). The participants who have never been married had higher life satisfaction than those who were divorced and still married (p=0.007). As the education level increased, the total family belonging levels of the groups also increased (p<0.001). Among the groups, the lowest life satisfaction value was obtained from the malignant tumors group, and the highest one was simple orthopaedic surgery group. Life satisfaction values were significantly higher in those living with their families and those without chronic disease (p<0.05). The relationship between life satisfaction and family belonging values in patients with benign tumors and simple orthopaedic surgery was higher than the other complicated patient groups.
Conclusion: While there was a significant positive relationship between life satisfaction and family belonging in patients with simple orthopaedic surgery, this relationship was weakened in patients with malignant tumors. In order to increase the life satisfaction and family belonging levels of these patient groups, physical, psychosocial and financial support should be provided to the patients and their families in addition to medical treatment.
Life satisfaction family belonging oncology orthopaedic surgery
Amaç: Cerrahi tedavi uygulanan ortopedik hasta gruplarının yaşam doyumu ve aileye aidiyet düzeylerini literatürde ilk olarak değerlendirmek ve aralarındaki ilişkiyi araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya yaş ortalaması 41 (18-60 yıl) olan toplam 998 kişi (787 hasta/211 kontrol) dahil edildi. Kesitsel tipteki çalışmamızın verileri 7 farklı ortopedik hasta grubu (ampütasyon-tümör-travma-artroplasti-artroskopi) ve sağlıklı kontrol grubundan yüz yüze anket tekniği kullanılarak toplandı. Araştırma verilerinin toplanmasında kişisel bilgi formu, yaşam doyumu ölçeği ve aileye aidiyet ölçeği kullanıldı.
Bulgular: Yirmi beş yaş altı bireylerin yaşam doyumu ve aileye aidiyet değerleri diğer yaş gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Erkek katılımcıların, öğrencilerin ve ekonomik durumu iyi olanların yaşam doyumu ve aileye aidiyet puan ortalamaları, anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Hiç evlenmemiş katılımcıların yaşam doyumu değerleri, boşanmış ve halen evli olanlara göre daha yüksekti (p=0,007). Eğitim düzeyi yükseldikçe grupların toplam aileye aidiyet düzeylerinin arttığı görüldü (p<0.001). Gruplar arasında yaşam doyumu değeri malign tümör grubunda en düşük, basit ortopedik cerrahi grubunda ise en yüksek gözlendi. Ailesiyle birlikte yaşayanlarda ve kronik hastalığı olmayanlarda yaşam doyumu değerleri anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). Benign tümörlü ve basit ortopedik cerrahi geçiren hastaların yaşam doyumu ve aileye aidiyet değerleri arasındaki ilişki diğer hasta gruplarına göre daha yüksekti.
Sonuç: Basit ortopedik cerrahi uygulanan hasta gruplarının yaşam doyumu ve aileye aidiyet değerleri arasında mevcut olan anlamlı pozitif ilişki, malin tümörlü grup gibi daha komplike hastalarda zayıflamıştır. Bu hasta gruplarının yaşam doyumu ve aileye aidiyet düzeylerinin yükseltilmesi için tıbbi tedaviye ek olarak, hastalara ve ailelerine fiziksel, psikososyal ve finansal destek sağlanmalıdır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Bu Dergi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınıdır.