Tonsillektomi Sonrası Geç Kanama - Olgu Sunumu

Cilt: 15 Sayı: 3 1 Eylül 2013
  • Bengi Arslan Mutlu
  • Hatice Güzelküçük
  • Rahmi Kılıç
PDF İndir
EN TR

Tonsillektomi Sonrası Geç Kanama - Olgu Sunumu

Öz

Post operatif kanama tonsillektomi sonrası görülen en yaygın ve en korkutucu komplikasyonlardan birisidir. İlk 24 saatte görülen primer kanamalar daha sıktır ve genellikle yetersiz hemostaza bağlıdır. Sekonder kanamalar ise daha az görülür; ancak daha korkutucudur. Postoperatif dönemde kanama çocuk popülasyonda erişkinlere oranla daha az sıklıkta görülmektedir. Preoperatif dönemde tam kan sayımı, hemostaz parametreleri, kanama ve pıhtılaşma süreleri incelenmelidir. Onbir yaşında adenotonsillektomi operasyonu yapılan ve preoperatif hematolojik parametreleri normal olan erkek hasta, postoperatif 19. günde abondan kanama ile başvurdu. Hastanın muayenesinde sağ tonsil lojunda aktif kanama ve ağız içinde yoğun pıhtı mevcuttu. Hastaya genel anestezi altında lokal Ankaferd tampon uygulanması, elektrokoterizasyon ve plika sütürasyonu uygulamaları yapıldı ve kanama kontrolü sağlandı. Traneksamik asit ve K vitamini uygulandı. 1 ünite eritrosit süspansiyonu ve taze donmuş plazma ile replasman yapıldı. Klinik durumu stabil olduktan sonra Pediatrik Hematoloji tarafından faktör düzeyleri istenen hastanın Faktör 7 ve 13 düzeyleri düşük olarak değerlendirildi. Minör faktör eksiklikleri preoperatif dönemde rutin olarak incelenen hematolojik tetkiklere yansımamasına rağmen tonsillektomi sonrası geç kanamaya neden olabilmektedir. Bu nedenle tonsillektomi sonrası sekonder kanamayla başvuran olgu, kanama başlama zamanı, hematolojik parametreler ve klinik yaklaşım açısından literatür eşliğinde sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Windfuhr JP, Schloendorff G, Baburi D, Kremer B. Lethaloutcome of post-tonsillectomyhemorrhage. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2008; 265: 1527–34. Werle AH, Nicklaus PJ, Kirse DJ, Bruegger DE. A retrospectivestudy of tonsillectomy in theunder 2yearold child: indications, perioperativemanagement, andcomplications. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2003; 67: 453-60.
  2. Krishna P, Lee D. Post-tonsillectomy bleeding: A meta analysis. Laryngoscope. 2001;111:1358-61. Lee MS, Montague ML, Hussain SS. Posttonsillectomy hemorrhage: cold versus hot dissection. OtolaryngolHeadNeckSurg. 2004;131:833-6.
  3. Lassaletta L, Martin G, Villafruela MA, Bolanos C, Alvarez-Vicent JJ. Pediatrictonsillectomy: post operative morbidity comparing microsurgical bipolar dissection versus cold sharp dissection. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 1997; 41: 307-17.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bengi Arslan Mutlu Bu kişi benim
Kırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı, Kırıkkale, Türkiye

Hatice Güzelküçük Bu kişi benim
Kırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı, Kırıkkale, Türkiye

Rahmi Kılıç Bu kişi benim
Kırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı, Kırıkkale, Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2013

Gönderilme Tarihi

21 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver
1., Bengi Arslan Mutlu, Hatice Güzelküçük, Rahmi Kılıç. Tonsillektomi Sonrası Geç Kanama - Olgu Sunumu. Kırıkkale Üni Tıp Derg. 01 Eylül 2013;15(3):50-2. doi:10.24938/kutfd.124859

Bu Dergi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınıdır.