Araştırma Makalesi

İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma

Cilt: 5 Sayı: 2 31 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma

Öz

Bu çalışmanın amacı Tarım ve Orman Bakanlığının bünyesinde yer alan Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde tarım ve hayvancılık alanında yer alan yönetim ve organizasyon yapısında yer alan personelin iletişim iklimi ile yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkide örgütsel bağlılığın aracılık etkisini ölçmektir. Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde yer alan 232 personel ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Örgütsel İletişim İklimi ile ilgili Eryılmaz-Ballı ve Ateş (2021) tarafından geliştirilmiş 30 maddeden oluşan ölçek, Yenilikçi iş davranışı ile ilgili olarak 2010 yılında de Jong ve den Hartog tarafından geliştirilen “Innovatiove Work Behaviour (IWB)” ölçeğinin Çimen ve Yücel (2017) tarafından Türk Kültürüne uyarlanan 10 maddeden oluşan versiyonu kullanılmıştır. Örgütsel Bağlılıkla ilgili olarak da Meyer, Allen ve Smith (1993) tarafından geliştirilen Dağlı vd. (2018) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan 18 maddelik örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerini analiz etmek için SPSS 22 versiyonu ve Lisrel 5.3 versiyonu kullanılmıştır. Bu kapsamda ölçeklerin doğrulayıcı faktör analizi ile geçerlilik sınaması yapılmış, yapısal eşitlik modeli ile kurulan hipotezler doğrulanmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanarak bilime ve literatüre katkı sağlanmıştır. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde; iletişim iklimi ile yenilikçi iş davranışı arasında pozitif yönlü bir ilişki, iletişim iklimi ve örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü ilişki belirlenmiştir. Örgütsel bağlılığın iletişim iklimi ile yenilikçi iş davranış arasındaki ilişkide aracılık rolü etkisinin olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ammari G, Alkurdi B, Alshurideh A, Alrowwad A (2017). Investigating the impact of communication satisfaction on organizational commitment: a practical approach to increase employees’ loyalty. International Journal of Marketing Studies, 9(2): 113-133.
  2. Arslan A ve Gül H (2022). Örgütsel iletişim ikliminin kuruma duyulan güvene etkisi. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(4): 1542-1558.
  3. Atay S (2006). Kariyer Yönetiminin Örgütsel Bağlılığa Etkisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Afyon.
  4. Ballı F E and Ateş Ö T (2021). Organizational communication climate: scale development study. Çukurova University Faculty of Education Journal, 50(1): 400-433.
  5. Baumgartner H and Homburg C (1996). Applications of structural equation modeling in marketing and consumer research: a review. International Journal of Research in Marketing, 13(2): 139-161.
  6. Bentler P M (1980). Multivariate analysis with latent variables: causal modeling. Annual Review of Psychology, 31(1): 419-456.
  7. Bentler P M and Yuan K H (1999). Structural equation modeling with small samples: test statistics. Multivariate Behavioral Research, 34(2): 181-197.
  8. Büyüköztürk Ş (2002). Faktör analizi: temel kavramlar ve ölçek geliştirmede kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 32(32): 470-483.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

21 Ağustos 2025

Kabul Tarihi

18 Kasım 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özdemir, H. Ö., & Türkmen, G. (2025). İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2), 76-100. https://izlik.org/JA35JR29BN
AMA
1.Özdemir HÖ, Türkmen G. İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma. KUZFAD. 2025;5(2):76-100. https://izlik.org/JA35JR29BN
Chicago
Özdemir, Halil Özcan, ve Gülşah Türkmen. 2025. “İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5 (2): 76-100. https://izlik.org/JA35JR29BN.
EndNote
Özdemir HÖ, Türkmen G (01 Aralık 2025) İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5 2 76–100.
IEEE
[1]H. Ö. Özdemir ve G. Türkmen, “İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma”, KUZFAD, c. 5, sy 2, ss. 76–100, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35JR29BN
ISNAD
Özdemir, Halil Özcan - Türkmen, Gülşah. “İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5/2 (01 Aralık 2025): 76-100. https://izlik.org/JA35JR29BN.
JAMA
1.Özdemir HÖ, Türkmen G. İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma. KUZFAD. 2025;5:76–100.
MLA
Özdemir, Halil Özcan, ve Gülşah Türkmen. “İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 2, Aralık 2025, ss. 76-100, https://izlik.org/JA35JR29BN.
Vancouver
1.Halil Özcan Özdemir, Gülşah Türkmen. İletişim İklimi ile Yenilikçi İş Davranışı Arasındaki İlişkide Örgütsel Bağlılığın Aracılık Etkisi: Tarım Personeli Üzerine Araştırma. KUZFAD [Internet]. 01 Aralık 2025;5(2):76-100. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35JR29BN