Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 55 - 66, 29.10.2021

Öz

Bağcılık tüm dünyada olduğu gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan ülkemizde de en önemli tarım
kollarından birisidir. Erkenci üzüm yetiştiriciliğinde üzümün erken hasat edilmesi ve yüksek fiyatta alıcı
bulması mümkün olmaktadır. Türkiye’de daha kolay ve daha yüksek fiyatlara pazarlanabilen erkenci
üzüm çeşitleri için en uygun ekoloji Akdeniz iklim kuşağıdır. Mersin ilinin merkez, Tarsus, Silifke ve
Anamur ilçeleri ülkemizin en erkenci üzüm üretim alanı olup, bu ekolojilerde erkenci üzüm çeşitlerinin
açıkta yetiştiriciliği yapılmaktadır. Son yıllarda Mersin ili başta olmak üzere, Akdeniz sahil kuşağında
erkenci üzüm çeşitlerini daha erken üretebilmek için örtüaltı yetiştiricilik de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Bu derlemde de ilk turfanda yetiştiricilik ile ön plana çıkan Akdeniz iklim kuşağı ve Mersin ilinin
bağcılık potansiyeli ve mevcut durumu, yörede yetiştirilen önemli çeşitler, uygulanan kültürel
uygulamalar ve karşılaşılan problemler değerlendirilmiştir

General Situation of Viticulture in Mersin Province and Early Grape Cultivation

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 55 - 66, 29.10.2021

Öz

Viticulture is one of the most important agricultural fields in our country, which is home to many
civilizations as it is all over the world. In early grape cultivation, it is possible to harvest the grapes early
and find buyers at high prices. The most suitable ecology for early grape varieties that can be marketed
more easily and at higher prices in Turkey is the Mediterranean climate zone. The center of Mersin,
Tarsus, Silifke and Anamur districts are the earliest grape production areas of our country, and in these
ecologies, early grape varieties are grown in a field environment. In recent years, greenhouse cultivation
has also started to become widespread in order to produce early grape varieties earlier in the
Mediterranean coastal region, especially in Mersin province. In this review, the Mediterranean climate
zone, which comes to the fore with first-season cultivation, and the viticulture potential and current
situation of Mersin province, important varieties grown in the region, applied cultural practices and
problems encountered are evaluated.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Muhammed Küpe Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Küpe, M. (2021). Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 55-66.
AMA Küpe M. Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği. KUZFAD. Ekim 2021;1(1):55-66.
Chicago Küpe, Muhammed. “Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu Ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1, sy. 1 (Ekim 2021): 55-66.
EndNote Küpe M (01 Ekim 2021) Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1 1 55–66.
IEEE M. Küpe, “Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği”, KUZFAD, c. 1, sy. 1, ss. 55–66, 2021.
ISNAD Küpe, Muhammed. “Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu Ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1/1 (Ekim 2021), 55-66.
JAMA Küpe M. Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği. KUZFAD. 2021;1:55–66.
MLA Küpe, Muhammed. “Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu Ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 1, sy. 1, 2021, ss. 55-66.
Vancouver Küpe M. Mersin İli Bağcılığının Genel Durumu ve Erkenci Üzüm Yetiştiriciliği. KUZFAD. 2021;1(1):55-66.