Nüfus artışına paralel olarak gıda amaçlı bitkisel yağ talebindeki artışa ek olarak bio dizel kullanımının
artması ile yağlı tohumlu bitkiler daha fazla önem kazanmıştır. Bu talebin karşılanmasında aspir bitkisi
Türkiye’de özellikle kurak alanlara sahip iç bölgelerinde alternatif bir yağ bitkisi olarak 2008 yılından
itibaren önem kazanmıştır. Kırşehir ilinde benzer şekilde ekim alanı artışı olmuş ve Mucur ilçesi ise
aspir üretiminde önemli yere sahip olmuştur. Kırşehir ilinde aspir ekim alanının yarısını karşılayan
Mucur ilçesinin merkez ve tüm köylerinde aspir tarımı yapan çiftçilerin aspir tarımında yaşadıkları
tecrübe, sorun ve önerilerin belirlenmesi amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada Mucur ilçe
genelinde 2016 yılında aspir tarımı yapan 101 üreticiden çalışmaya katılmayı kabul eden 57 üretici ile
yapılan anket sonuçlarından elde edilen birincil veriler değerlendirilmiştir. Mucur ilçesinde aspir tarımı
çoğunlukla orta ve yaşlı kesim (%35’inin 56 ve üstü yaş grubu, %28’inin 46-55 yaş grubu, %21’inin
36-45 yaş grubu, %14’ünün 26-35 yaş grubu) tarafından gerçekleştirilirken ekipman ihtiyacının
olmadığı belirlenmiştir. Çoğunlukla yabancı ot varlığı ve mücadele için ruhsatlı ilaç olmamasından
yakınmaktadırlar. Aspirin kurak koşullarda tohum veriminin düşük olması yanında aspir sonrasında
ekilen üründe önemli düzeyde verim kayıpları dikkat çekmektedir. Dekara tohum veriminin düşük
olması ve ekim için yüksek düzeyde tohum kullanmaları çiftçilerin aspir tarımında teknik desteğe
ihtiyacını göstermektedir.
In parallel with the increase in population, in addition to the increase in the demand for vegetable oil for
food purposes, oilseed plants have gained more importance with the increase in the use of biodiesel. In
meeting this demand, the safflower plant has gained importance since 2008 as an alternative oil plant in
Turkey, especially in the Central Anatolian dry areas. Similarly, there was an increase in safflower
cultivation in Kırşehir province and Mucur district had an important place in safflower production. A
survey was conducted to determine the experiences, problems and suggestions of the farmers engaged
in safflower farming in the center and all villages of Mucur district, which covers half of the safflower
cultivation area in Kırşehir. In this study, the primary data obtained from the results of the survey
conducted with 57 producers who agreed to participate in the study from 101 producers who cultivated
safflower in Mucur district in 2016 were evaluated. Safflower cultivation in Mucur district is mostly
middle and old people (35%of them are 56 and over age group, 28%of them are 46-55 years old, 21%are
36-45 years old, 14%are 26-35 years old) It has been determined that there is no need for equipment
while safflower cultivation. They mostly complain about the presence of weeds and the lack of licensed
pesticides for control. In addition to the low seed yield of aspirin in arid conditions, significant yield
losses in the product planted after safflower draw attention. Low seed yield per decare and high seed
use for planting indicate the need for technical support by farmers in safflower farming.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2 |