Bitkilerin yetişmesi için hem ortam hem de beslenme ihtiyaçlarını sağlayan toprak, önemli miktarda mikroorganizma içeriğine de sahiptir. Dolayısıyla hem canlı hem de cansız unsurların bir arada olduğu bu ekosistem, iyi bir yetiştiricilik için mutlak dengeyi oluşturmak zorundadır. Topraktaki doğal yaşam döngüsü, özellikle toprağın biyotik kısmı tarafından yürütülmekte, bu kısım aynı zamanda bitki yetiştiriciliğinin daha sağlıklı yapılabilmesine imkân sağlamaktadır. Toprağın biyotik kısmında önemli bir yer kaplayan patojen olmayan yararlı mikroorganizmalar, son yıllarda özellikle sürdürülebilir-organik-kontrollü tarımın en büyük destekleyicisi olma görevi üstlenmiştir. Bu derleme ile, yararlı mikroorganizmalar olarak bilinen bitki büyümesini teşvik eden rizobakteriler ve yararlı mantar formlarının meyve yetiştiriciliğinde kullanım imkanlarına yönelik yapılan çalışmalar ve etki mekanizmaları özetlenmiştir.
The soil, which provides both the environment and the nutritional requirements for the growth of plants, also has a significant number of microorganisms. Therefore, this ecosystem, where both living and non-living elements are together, must create an absolute balance for good growing. The natural life cycle in the soil is carried out especially by the biotic part of the soil, this part also provides the opportunity to make plant cultivation h ealthier. Non-pathogenic beneficial microorganisms, which occupy an important portion in the biotic part of the soil, have taken on the task of being the biggest supporter of sustainable-organic-controlled agriculture in recent years. In this review, studies on the possibilities of using rhizobacteria and beneficial fungal forms, known as beneficial microorganisms, in fruit growing and their mechanisms of action are summarized.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 1 |