BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Influences of Long Time Consumption of Thermal Water and Thermal Water With Vitamin C for Oxidant-Antioxidant Balance and Some Biochemical Parameters in Rats

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 2, 24 - 32, 01.06.2011

Öz

Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 2, 24 - 32, 01.06.2011

Öz

Afyonkarahisar ili kaplıca suları bakımından zengin bir coğrafyada bulunması nedeniyle, yoğun bir kaplıca turizmi mevcuttur. Bu bölgedeki termal sular, yerel halk ve turist olarak gelen kişiler tarafından özellikle banyo ve içme kürü amaçlı kullanılmaktadır. Çalışmamız içme kürü uygulamasına yönelik olduğundan, içme kürü uygulamasında halk tarafından bilinen ve en çok kullanılan su kaynağından alınan suyun tüketilmesinin antioksidan göstergeler, biyokimyasal parametreler ve böbrek dokusu üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda ratlara 30 gün süreyle kaplıca suyu, C vitamini eklenmiş kaplıca suyu, şebeke suyu, C vitamini eklenmiş şebeke suyu verilmiş ve 30 günün sonunda kan ve doku örnekleri alınmıştır. Çalışmamızda C vitamini güçlü bir antioksidan etki göstererek, C vitamini eklenen hem normal şebeke suyu hem de termal nitelikli su verilen gruplarda AST (Aspartat amino transaminaz) düzeyini düşürdüğü gözlendi. Kullanılan su kaynağının, AST düzeyini arttırıcı bir etkisi olduğu söylenebilir. Bu termal nitelikteki su tek başına verildiğinde böbrek fonksiyon göstergeleri olan üre, BUN, kreatinin değerlerini değiştirici bir etki göstermemiştir. Ancak C vitamini verilen gruplarda üre, BUN, ve kreatinin değerlerinde İstatistiksel anlamda bir düşüş gözlenmiştir. C vitamininin kaplıca suyuna göre daha etkili bir destek sağladığı düşünülebilir. Grupların histopatolojik veri değerlendirmesinde kaplıca suyu içirilen grupta renal alanda bowman kapsülü İle glomerül arasındaki açıklığın arttığı görülmektedir. Sonuç olarak, kaplıca suyu olarak kullandığımız termal nitelikteki suyun kalp dokusunda oksidatif ve dokusal hasara yol açabileceği, İçme küründen beklenen antioksidan ve onarıcı etkileri göstermeyebileceği kanaatine varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çevik C Bu kişi benim

Cahide Çevik Bu kişi benim

Abdullah Eryavuz Bu kişi benim

Eryavuz A Bu kişi benim

Ulutaş E Bu kişi benim

Küçükkurt İ Bu kişi benim

Bülbül A Bu kişi benim

Hasan Hüseyin Demirel Bu kişi benim

Demirel Hh Bu kişi benim

Taşkıran N Bu kişi benim

Recep Aslan Bu kişi benim

Aslan R Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA C, Ç., Çevik, C., Eryavuz, A., A, E., vd. (2011). Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Kocatepe Veterinary Journal, 4(2), 24-32.
AMA C Ç, Çevik C, Eryavuz A, A E, E U, İ K, A B, Demirel HH, Hh D, N T, Aslan R, R A. Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. kvj. Haziran 2011;4(2):24-32.
Chicago C, Çevik, Cahide Çevik, Abdullah Eryavuz, Eryavuz A, Ulutaş E, Küçükkurt İ, Bülbül A, Hasan Hüseyin Demirel, Demirel Hh, Taşkıran N, Recep Aslan, ve Aslan R. “Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge Ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”. Kocatepe Veterinary Journal 4, sy. 2 (Haziran 2011): 24-32.
EndNote C Ç, Çevik C, Eryavuz A, A E, E U, İ K, A B, Demirel HH, Hh D, N T, Aslan R, R A (01 Haziran 2011) Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Kocatepe Veterinary Journal 4 2 24–32.
IEEE Ç. C, “Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”, kvj, c. 4, sy. 2, ss. 24–32, 2011.
ISNAD C, Çevik vd. “Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge Ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”. Kocatepe Veterinary Journal 4/2 (Haziran 2011), 24-32.
JAMA C Ç, Çevik C, Eryavuz A, A E, E U, İ K, A B, Demirel HH, Hh D, N T, Aslan R, R A. Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. kvj. 2011;4:24–32.
MLA C, Çevik vd. “Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge Ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”. Kocatepe Veterinary Journal, c. 4, sy. 2, 2011, ss. 24-32.
Vancouver C Ç, Çevik C, Eryavuz A, A E, E U, İ K, A B, Demirel HH, Hh D, N T, Aslan R, R A. Ratlarda Kaplıca Suyunun Uzun Süre Tüketilmesinin Oksidan Antioksidan Denge ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. kvj. 2011;4(2):24-32.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108