Öz
Et ve et ürünlerinin dayanıklılığının arttırılması için birçok yöntem kullanılmaktadır. Et endüstrisinde yaygın olarak kullanılan pişirme, haşlama ve soğutma gibi ısıl işlemler, ette bazı değişikliklere neden olabilmektedir. Bu ısıl işlemlere alternatif olarak ısıl olmayan teknolojiler ortaya çıkmıştır. Bu teknolojiler arasında, tat, koku ve yapıda önemli değişikliklere neden olmayan, çevre dostu olan ve proseste toksik maddelerin kullanılmadığı soğuk plazma teknolojisi ön plana çıkmaktadır. Radyo frekansı ve dielektrik (yalıtkan) bariyer boşaltıcı gibi plazma sistemlerinden elde edilen soğuk plazma, et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaya neden olan mikroorganizmaların inaktivasyonunda kullanılabilmektedir. Bu derlemenin amacı, birçok gıda ürününde denemeleri yapılan soğuk plazma teknolojisinin et ve et ürünlerindeki uygulamalarını inceleyerek, et endüstrisindeki uygulanabilirliği hakkında bilgi vermektir.