Öz
Bu çalışmada, 600 mastitisli sığır sütünden izole edilen Enterococcus faecium izolatlarının önemli virülens genlerinin [jelatinaz (gelE), enterokokal yüzey proteini (esp), adezyonla ilgili protein (efaAfm)] polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile incelenmesi amaçlandı. Enterokok izolasyonu selektif besiyerleri kullanılarak gerçekleştirildikten sonra cins ve tür düzeyinde identifikasyonlar PZR ile doğrulandı. Çalışmada 96 Enterococcus spp. izole edilirken; bunların %13,5’i E. faecium olduğu belirlendi. Bu izolatların virulens genlerinin incelenmesi sonucunda %69,2’sinin efaAfm, %30,7’sinin gelE ve %30,7’sinin esp genlerini taşıdıkları saptandı. İzolatların %23,1’inin herhangi bir virulens geni taşımıyordu. Beş farklı virulens genotipi saptandı. Sonuç olarak bu çalışma, mastitisli sığır sütlerinden izole edilen E. faecium izolatlarının yüksek patojenite potansiyeline sahip olduklarını gösterdi. E. faecium ile ilişkili diğer virulens faktörlerin tanımlanması, bu virulens faktörlerinin antibiyotiklerle ilişkilerinin ortaya konması konusunda daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerekmektedir.