Bu araştırma, Burdur, Konya ve Elazığ illerinde yer alan
üniversitelerin veteriner fakültelerinde eğitim görmekte olan farklı
sınıflardaki öğrencilerin kanatlı eti tüketim düzeylerine etkili olan
faktörlerin güncel olarak ortaya konması amacıyla yapılmıştır.
Araştırmanın materyalini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı içerisinde üç farklı
fakültede toplamda 242 öğrenci ile yapılmış olan anketlerden elde edilen veriler
oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPPS programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğrencilerin %51,7’sinin
aylık bireysel gıda harcama tutarının 250 TL altında olduğu belirlenmiştir.
Yine bu öğrencilerin bireysel gıda harcamaları içerisinde hayvansal gıda
harcama tutarlarının 100 TL ve altında olanların oranı ise %59,1 olarak
bulunmuştur. Öğrencilerin aylık kanatlı eti tüketim oranları incelendiğinde;
hiç tüketmeyenlerin oranı %5,8, 500 gr’dan az tüketenlerin oranı %31 ve
500-999gr arası tüketenlerin oranı ise %37,2 düzeyinde tespit edilmiştir.
Ankete katılan öğrencilerin aylık ortalama 1,1 kg kanatlı eti tükettikleri
belirlenmiştir. Öğrencilerin eğitim gördükleri şehir, sınıf düzeyi ve barınma
durumları ile kanatlı eti tüketim miktarı arasında istatistiki olarak anlamlı
bir ilişkinin olmadığı belirlenmiştir. Nitekim, cinsiyet, gelir düzeyi, gıda
maddelerine ayrılan aylık bütçe ile hayvansal gıdalara ayrılan aylık bütçe
miktarı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
This research was carried out to in Burdur, Elazığ and
Konya provinces in order to evaluate the factors affecting the poultry meat
consumption status and consumption habits of students belonging to different
classes of veterinary faculties. The material of the study was obtained from surveys conducted with 242
students in three different faculties during the academic year 2018-2019. The
data were analyzed by SPPS. According to the results of the research; It has been
determined that 51.7% of the students are under 250 TL of the monthly
individual food expenditure. The ratio of animal food expenditures in
individual food expenditures of those students to be 100 TL and below is
determined as 59.1%. When the monthly poultry meat consumption rates of the
students are examined; The rate of those who did not consume was 5.8%, the rate
of those consuming less than 500 gr and 31% of those consuming 500-999gr was
determined as 37.2%. It was determined that the students who participated in
the survey consumed 1.1 kg of poultry meat per month. It was determined that
there was no statistically significant relationship between the poultry meat
consumption and the city, class level and shelter status of the students. In
fact, a statistically significant relationship was found between the gender,
income level, monthly budget for food and amount of monthly budget allocated to
animal food.
Poultry Meat Income Consumption Consumer Preference Veterinary Faculty
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 27 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 4 |