Öz
Bu çalışmada, doymuş yağ asidi içeriği düşük (LSFA) ve yüksek (HSFA) olan keçi sütlerinde SCD, FASN, SREBPF1 genlerinin ekspresyon düzeyleri ile süt yağ asidi profilleri ve aralarındaki ilişki araştırılmıştır. HSFA grubunda süt somatik hücrelerinde SCD, FASN ve SREBPF1 genleri, LSFA grubuna göre yaklaşık sırasıyla 7, 9 ve 4 kat daha fazla ifade edilmiştir (P<0,01). Ayrıca, SCD ve FASN (0,907; P<0,001), SCD ve SREBPF1 (0,628; P<0,001), FASN ve SREBPF1 (0,720; P <0,001) genleri arasında pozitif korelasyonlar tespit edilmiştir. C6:0 (Kaproik asit) ile SCD (0,468; P<0,05) ve SREBPF1 (0,388; P<0,05) genleri arasında pozitif ve önemli korelasyonlar bulunmuştur. Bununla birlikte, bu üç genin tamamı ile C8:0 (Kaprik asit) ve C10:0 (Kaprilik asit) yağ asitleri arasında pozitif korelasyonlar belirlenmiştir. Süt örneklerinde C14:0 (Miristik asit) ve SREBPF1 geni arasında pozitif korelasyon gözlenmiştir (0,469; P<0,05). Ayrıca, koku indeksi ile SCD (0,553; P<0,01), FASN (0,444; P<0,05), SREBPF1 (0,499, P<0,05) genleri arasında pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Sonuçlar, SCD, FASN ve SREBPF1 genlerinin keçilerin süt yağ asidi profili ve süt kalitesi üzerinde önemli etkileri olduğunu ve bu genlerin keçilerde seleksiyon uygulamalarında aday olabileceğini göstermiştir.