Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi

Yıl 2023, Cilt: 16 Sayı: 2, 226 - 233, 30.06.2023
https://doi.org/10.30607/kvj.1238271

Öz

Bu çalışmanın amacı koyun TMR’ larında akasya (Robinia pseudocacia L.) ağaç yapraklarının yonca kuru otu yerine ikame edilmesiyle gaz üretimi (GÜ), metan üretimi (CH4), gerçek sindirilebilir kuru madde (GSKM), taksimat faktörü (TF), mikrobiyal protein (MP), mikrobiyal protein sentezleme etkinliği (MPSE) ve gerçek sindirim derecesi (GSD) parametrelerine etkilerini in vitro gaz üretim tekniği ile belirlemektir. Bu çalışmada akasya ağaç yaprakları %0, 7.5, 15 ve 22.5 oranında koyun TMR larına yonca kuru otu yerine ikame edilmiştir. Gaz üretimi ile metan üretim değerleri sırasıyla 62.97-74.32 ml ve 9.52–11.76 ml arasında değişmiştir. Sindirim derecesi ise %51.67 ile 56.67 arasında değişmiştir. Taksimat faktörü değeri sırasıyla 4.00- 4.33 arasında değişmiştir. Mikrobiyal protein üretim ve mikrobiyal protein sentezleme etkinliği değerleri sırasıyla 103.67-137.00 mg ve %41.00-51.67 arasında değişmiştir. Gerçek sindirilebilir kuru madde değerleri ise 242.33 ile 265.33 mg arasında değişmiştir. Çalışmadaki bulgular hiçbir anti-metanojenik bir etki göstermediği tespit edilmiştir. Mevcut çalışmanın sonuçları baz alınarak akasya ağaç yapraklarının içerdiği yüksek tanenden dolayı koyun TMR’ larında uygun dozun belirlenmesi oldukça zor görülmüştür. Bu sebeple akasya ağaç yapraklarının koyun performanslarına etkilerini belirlemek için in vivo denemelerine ihtiyaç vardır.

Kaynakça

  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., Özdoğan, M. (2010). Forage Production and Problems in Turkey. Proceedings of the Turkey Agricultural Engineering VII Technical Congress. 11-15, Ankara, Turkey.
  • Atay, İ. (1985). Akasya (Robina pseudoacacia L.) nın önemi ve silvikültürel özellikleri. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, 22-31.
  • Balıkçı, E., Gürdoğan, F. (2003). Kurutulmuş meşe yaprağı ile beslenen sığırlarda bazı klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin tespiti. Veteriner Bilim Dergisi. 19 (1-2), 27-32.
  • Başer, A., & Kamalak, A. (2020). Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yetişen bazı baklagil ağaç yapraklarının yem değerleri ve in vitro fermentasyon özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(4), 940-947.
  • Blümmel, M., Makkar, H.P.S., Chisanga, G., Mtimuni, J., Becker, K. (1997). The prediction of dry matter intake of temperate and tropical roughages from in vitro digestibility/gas-production data, and the dry matter intake and in vitro digestibility of African roughages in relation to ruminant liveweight gain. Animal Feed Science and Technology. 69(1-3), 131-141. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(97)81628-8
  • Cappellozza, B.I., Bohnert, D.W., Schauer, C.S., Falck, S.J., Vanzant, E.S., Harmon, D.L., Cooke, R.F. (2013). Daily and alternate day supplementation of urea or soybean meal to ruminants consuming low-quality cool-season forage: II. Effects on ruminal fermentation. Livestock Science. 155(2-3), 214-222. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2013.05.002
  • Carulla, J.E., Kreuzer, M., Machmüller, A., Hess, H.D. (2005). Supplementation of Acacia mearnsii tannins decreases methanogenesis and urinary nitrogen in forage-fed sheep. Aust J Agric Res. 56, 961-970. https://doi.org/10.1071/AR05022
  • Duncan, D.B. (1955). Multiple range and multiple F tests. Biometrics. 11(1), 1-42. https://doi.org/10.2307/3001478
  • Goel, G., Makkar, H.P.S., Becker, K. (2008). Effect of Sesbania sesban and Carduus pycnocephalus leaves and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) seeds and their extract on partitioning of nutrients from roughage-and concentrate-based feeds to methane. Anim Feed Sci Technol. 147(1-3), 72-89. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2007.09.010
  • Harmanşah, F. (2018). Türkiye’de kaliteli kaba yem üretimi sorunlar ve öneriler. TÜRKTOB Dergisi. 25, 9-13.
  • İpçak, H.H., Özüretmen, S., Alçiçek, A., Özelçam, H. (2018). Alternatif protein kaynaklarının hayvan beslemede kullanım olanakları. Hayvansal Üretim. 59(1), 51-58. DOI: 10.29185/hayuretim.343285
  • Jayanegara, A., Leiber, F., & Kreuzer, M. (2012). Meta‐analysis of the relationship between dietary tannin level and methane formation in ruminants from in vivo and in vitro experiments. Journal of animal physiology and animal nutrition, 96(3), 365-375.
  • Kamalak, A., Canbolat, O., Gurbuz, Y., Ozay, O., Ozkose, E. (2005). Chemical composition and it srelation ship to in vitro gas production of several tanin containing tree sand shrub leaves. Asian-Austral asian Journal of Animal Science. 18(2): 203-208. https://doi.org/10.5713/ajas.2005.203
  • Makkar, H. P. S. (2003). Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small ruminant research, 49(3), 241-256.
  • Makkar, H.P.S., Blummel, M., Becker, K. (1995). Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and their implication in gas production and true digestibility in vitro techniques. Brit J Nutr. 73(6), 897-913. https://doi.org/10.1079/BJN19950095
  • Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolisable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. Journal of Agricultural Science (Camb). 93:217– 222. https://doi.org/10.1017/S0021859600086305
  • Menke, K.H., Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim Res Dev. 28, 7-55.
  • Norton, B.W. (2003). The nutritive value of tree legumes. http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Publicat/Gut t-shel/x5556e0j.htm. pp.1-10.
  • Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids National Academy of Science. (2007).
  • Official method of analysis. 15th ed., pp.66-88. Association of Official Analytical Chemists, Washington. (1990). DC, USA.
  • Özelçam H, Dereboylu AE, Canbolat Ö, Ipçak HH 2019. Kurutulmuş ve Silolanmış Pavlonya (Paulownia sp.) Ağacı Yapraklarının Yem Değerinin Ileri Düzeyde Tanımlanması ve in vitro Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi. 118O461 nolu Tübitak Tovag Proje Sonuç Raporu
  • Özgen, H. (1986). Hayvan besleme. Selçuk Üniversitesi.
  • Özkan, Ç.Ö., Cengiz, T., Yanık, M., Evlice, S., Selçuk, B., Ceren, B., Kamalak, A. (2020). Ruminant Hayvan Beslemede Kullanılan Bazı Kaba Ve Kesif Yemlerin İn Vitro Gaz Üretiminin, Metan Üretiminin, Sindirim Derecesinin Ve Mikrobiyal Protein Üretiminin Belirlenmesi. Black Sea Journal Of Agriculture. 3(1), 56-60.
  • Öztürk, P. (2015). Fitobiyotiklerin metanogenezise etkisi. Bahri Dağdaş Hay Araş Derg. 4(2): 30-36.
  • Russell, J.B., Rychlik, J.L. (2001). Factors that alter rumen microbial ecology. Science. 292(5519), 1119-1122. https://doi.org/10.1126/science.1058830
  • Sampath, K.T., Wood, C.D., Prasad, C.S. (1995). Effect of urea and by‐products on the in‐vitro fermentation of untreated and urea treated finger millet (Eleusine coracana) straw. Journal of the Science of Food and Agriculture. 67(3), 323-328. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740670308
  • SPSS. (2010). IBM SPSS statistics for Windows, version20.0. New York. IBM Corp 440.
  • Tavendale, M.H., Meagher, L.P., Pacheco, D., Walker, N., Attwood, G.T., Sivakumaran, S. (2005). Methane production from in vitro rumen incubation with Lotus pedunculatus and Medicago sativa, and effects of extractable condensed tannin fractions on methanogenesis. Anim Feed Sci Technol. 123-124, 403-419. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2005.04.037
  • Temel, S., Kır, A.E. (2015). Bazı Çalı ve Ağaç Türlerinin Mevsimsel Dönem ve Hayvan Gruplarınagöre Otlanmada Tercih Durumlarının Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 1(1): 31 – 39.
  • Tolera, A., Khazaal, K., Orskov, E.R (1997). Nutritive evaluation of some browses species. Animal Feed Science and Technology. 67: 181-195. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(96)01119-4
  • Ulger, I., Kamalak, A., Kurt, O., Kaya, E., Guven, I. (2017). Comparison of the chemical composition and anti-methanogenicpotential of Liquidambar orientalis leaves with Laurus nobilis and Eucalyptus globulus leaves using an in vitro gas production technique. Ciencia Investigacion Agraria. 44(1):75-82.
  • Wolin, M.J. (1960). A theoretical rumen fermen tation balance. J.Dairy Sci. 43:1452–1459. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(60)90348-9
  • Zebari, H.M.Z. (2015). Potential nutritive value, methane production and tannın contents of some tree leaves. (Yüksek Lisans Tezi), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş, Türkiye.

The Effect of Accessory Leaves on Digestion Degree and Fermentation Parameters at Increasing Levels on Sheep TMRs

Yıl 2023, Cilt: 16 Sayı: 2, 226 - 233, 30.06.2023
https://doi.org/10.30607/kvj.1238271

Öz

The aim of this study is to determine the effects of substituting acacia (Robinia pseudocacia L.) tree leaves for alfalfa hay in sheep TMR (Total Mixed Ration) on gas production (GP), methane production (CH4), true digestible dry matter (TDDM), partitioning factor (PF), microbial protein (MP), microbial protein synthesis efficiency (MPSE), and true digestibility (TD) parameters using the in vitro gas production technique. In this study, acacia tree leaves were substituted 0, 7.5, 15 and 22.5% for sheep TMRs instead of alfalfa hay. Gas production and methane production values ranged from 62.97 to 74.32 ml, and 9.52 to 11.76 ml, respectively. The degree of digestion varied between 51.67% and 56.67%. The partitioning factor value changed between 4.00 and 4.33, respectively. Microbial protein production and microbial protein synthesis efficiency values varied between 103.67 and 137.00 mg, 41.00% and 51.67%, respectively. True digestible dry matter values ranged from 242.33 to 265.33 mg. The findings in the study showed no anti-methanogenic effect. Based on the results of the present study, it was difficult to determine the appropriate dose in sheep TMRs due to the high tannin content of acacia tree leaves. For this reason, in vivo trials are needed to determine the effects of acacia tree leaves on sheep performance.

Kaynakça

  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., Özdoğan, M. (2010). Forage Production and Problems in Turkey. Proceedings of the Turkey Agricultural Engineering VII Technical Congress. 11-15, Ankara, Turkey.
  • Atay, İ. (1985). Akasya (Robina pseudoacacia L.) nın önemi ve silvikültürel özellikleri. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, 22-31.
  • Balıkçı, E., Gürdoğan, F. (2003). Kurutulmuş meşe yaprağı ile beslenen sığırlarda bazı klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin tespiti. Veteriner Bilim Dergisi. 19 (1-2), 27-32.
  • Başer, A., & Kamalak, A. (2020). Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yetişen bazı baklagil ağaç yapraklarının yem değerleri ve in vitro fermentasyon özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(4), 940-947.
  • Blümmel, M., Makkar, H.P.S., Chisanga, G., Mtimuni, J., Becker, K. (1997). The prediction of dry matter intake of temperate and tropical roughages from in vitro digestibility/gas-production data, and the dry matter intake and in vitro digestibility of African roughages in relation to ruminant liveweight gain. Animal Feed Science and Technology. 69(1-3), 131-141. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(97)81628-8
  • Cappellozza, B.I., Bohnert, D.W., Schauer, C.S., Falck, S.J., Vanzant, E.S., Harmon, D.L., Cooke, R.F. (2013). Daily and alternate day supplementation of urea or soybean meal to ruminants consuming low-quality cool-season forage: II. Effects on ruminal fermentation. Livestock Science. 155(2-3), 214-222. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2013.05.002
  • Carulla, J.E., Kreuzer, M., Machmüller, A., Hess, H.D. (2005). Supplementation of Acacia mearnsii tannins decreases methanogenesis and urinary nitrogen in forage-fed sheep. Aust J Agric Res. 56, 961-970. https://doi.org/10.1071/AR05022
  • Duncan, D.B. (1955). Multiple range and multiple F tests. Biometrics. 11(1), 1-42. https://doi.org/10.2307/3001478
  • Goel, G., Makkar, H.P.S., Becker, K. (2008). Effect of Sesbania sesban and Carduus pycnocephalus leaves and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) seeds and their extract on partitioning of nutrients from roughage-and concentrate-based feeds to methane. Anim Feed Sci Technol. 147(1-3), 72-89. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2007.09.010
  • Harmanşah, F. (2018). Türkiye’de kaliteli kaba yem üretimi sorunlar ve öneriler. TÜRKTOB Dergisi. 25, 9-13.
  • İpçak, H.H., Özüretmen, S., Alçiçek, A., Özelçam, H. (2018). Alternatif protein kaynaklarının hayvan beslemede kullanım olanakları. Hayvansal Üretim. 59(1), 51-58. DOI: 10.29185/hayuretim.343285
  • Jayanegara, A., Leiber, F., & Kreuzer, M. (2012). Meta‐analysis of the relationship between dietary tannin level and methane formation in ruminants from in vivo and in vitro experiments. Journal of animal physiology and animal nutrition, 96(3), 365-375.
  • Kamalak, A., Canbolat, O., Gurbuz, Y., Ozay, O., Ozkose, E. (2005). Chemical composition and it srelation ship to in vitro gas production of several tanin containing tree sand shrub leaves. Asian-Austral asian Journal of Animal Science. 18(2): 203-208. https://doi.org/10.5713/ajas.2005.203
  • Makkar, H. P. S. (2003). Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small ruminant research, 49(3), 241-256.
  • Makkar, H.P.S., Blummel, M., Becker, K. (1995). Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and their implication in gas production and true digestibility in vitro techniques. Brit J Nutr. 73(6), 897-913. https://doi.org/10.1079/BJN19950095
  • Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolisable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. Journal of Agricultural Science (Camb). 93:217– 222. https://doi.org/10.1017/S0021859600086305
  • Menke, K.H., Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim Res Dev. 28, 7-55.
  • Norton, B.W. (2003). The nutritive value of tree legumes. http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Publicat/Gut t-shel/x5556e0j.htm. pp.1-10.
  • Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids National Academy of Science. (2007).
  • Official method of analysis. 15th ed., pp.66-88. Association of Official Analytical Chemists, Washington. (1990). DC, USA.
  • Özelçam H, Dereboylu AE, Canbolat Ö, Ipçak HH 2019. Kurutulmuş ve Silolanmış Pavlonya (Paulownia sp.) Ağacı Yapraklarının Yem Değerinin Ileri Düzeyde Tanımlanması ve in vitro Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi. 118O461 nolu Tübitak Tovag Proje Sonuç Raporu
  • Özgen, H. (1986). Hayvan besleme. Selçuk Üniversitesi.
  • Özkan, Ç.Ö., Cengiz, T., Yanık, M., Evlice, S., Selçuk, B., Ceren, B., Kamalak, A. (2020). Ruminant Hayvan Beslemede Kullanılan Bazı Kaba Ve Kesif Yemlerin İn Vitro Gaz Üretiminin, Metan Üretiminin, Sindirim Derecesinin Ve Mikrobiyal Protein Üretiminin Belirlenmesi. Black Sea Journal Of Agriculture. 3(1), 56-60.
  • Öztürk, P. (2015). Fitobiyotiklerin metanogenezise etkisi. Bahri Dağdaş Hay Araş Derg. 4(2): 30-36.
  • Russell, J.B., Rychlik, J.L. (2001). Factors that alter rumen microbial ecology. Science. 292(5519), 1119-1122. https://doi.org/10.1126/science.1058830
  • Sampath, K.T., Wood, C.D., Prasad, C.S. (1995). Effect of urea and by‐products on the in‐vitro fermentation of untreated and urea treated finger millet (Eleusine coracana) straw. Journal of the Science of Food and Agriculture. 67(3), 323-328. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740670308
  • SPSS. (2010). IBM SPSS statistics for Windows, version20.0. New York. IBM Corp 440.
  • Tavendale, M.H., Meagher, L.P., Pacheco, D., Walker, N., Attwood, G.T., Sivakumaran, S. (2005). Methane production from in vitro rumen incubation with Lotus pedunculatus and Medicago sativa, and effects of extractable condensed tannin fractions on methanogenesis. Anim Feed Sci Technol. 123-124, 403-419. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2005.04.037
  • Temel, S., Kır, A.E. (2015). Bazı Çalı ve Ağaç Türlerinin Mevsimsel Dönem ve Hayvan Gruplarınagöre Otlanmada Tercih Durumlarının Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 1(1): 31 – 39.
  • Tolera, A., Khazaal, K., Orskov, E.R (1997). Nutritive evaluation of some browses species. Animal Feed Science and Technology. 67: 181-195. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(96)01119-4
  • Ulger, I., Kamalak, A., Kurt, O., Kaya, E., Guven, I. (2017). Comparison of the chemical composition and anti-methanogenicpotential of Liquidambar orientalis leaves with Laurus nobilis and Eucalyptus globulus leaves using an in vitro gas production technique. Ciencia Investigacion Agraria. 44(1):75-82.
  • Wolin, M.J. (1960). A theoretical rumen fermen tation balance. J.Dairy Sci. 43:1452–1459. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(60)90348-9
  • Zebari, H.M.Z. (2015). Potential nutritive value, methane production and tannın contents of some tree leaves. (Yüksek Lisans Tezi), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş, Türkiye.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Tuğba Bakır 0000-0003-2185-7137

Bilal Selçuk 0000-0001-9136-5707

Yakup Bilal 0000-0001-9785-5395

Hülya Akçam 0000-0002-6784-1782

Erken Görünüm Tarihi 13 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Kabul Tarihi 10 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bakır, T., Selçuk, B., Bilal, Y., Akçam, H. (2023). Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi. Kocatepe Veterinary Journal, 16(2), 226-233. https://doi.org/10.30607/kvj.1238271
AMA Bakır T, Selçuk B, Bilal Y, Akçam H. Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi. kvj. Haziran 2023;16(2):226-233. doi:10.30607/kvj.1238271
Chicago Bakır, Tuğba, Bilal Selçuk, Yakup Bilal, ve Hülya Akçam. “Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi Ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal 16, sy. 2 (Haziran 2023): 226-33. https://doi.org/10.30607/kvj.1238271.
EndNote Bakır T, Selçuk B, Bilal Y, Akçam H (01 Haziran 2023) Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi. Kocatepe Veterinary Journal 16 2 226–233.
IEEE T. Bakır, B. Selçuk, Y. Bilal, ve H. Akçam, “Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi”, kvj, c. 16, sy. 2, ss. 226–233, 2023, doi: 10.30607/kvj.1238271.
ISNAD Bakır, Tuğba vd. “Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi Ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal 16/2 (Haziran 2023), 226-233. https://doi.org/10.30607/kvj.1238271.
JAMA Bakır T, Selçuk B, Bilal Y, Akçam H. Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi. kvj. 2023;16:226–233.
MLA Bakır, Tuğba vd. “Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi Ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal, c. 16, sy. 2, 2023, ss. 226-33, doi:10.30607/kvj.1238271.
Vancouver Bakır T, Selçuk B, Bilal Y, Akçam H. Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi. kvj. 2023;16(2):226-33.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108