Çeşitli Gram-negatif bakterilerde meydana gelen antimikrobiyal direnç devam eden bir halk sağlığı tehdidi olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle bilinçsiz antimikrobiyal kullanımı yeni direnç mekanizmalarını ortaya çıkarmakta ve söz konusu bu mekanizmalar küresel olarak yayılmaktadır. Bu nedenler ışığında, mevcut çalışmamızda, çiğ et örneklerinde kolistin dirençli E. coli izolasyonu ve direnç genlerinin moleküler karakterizasyonu amaçlanmıştır. Bu amaçla, 300 örnekten elde edilen E. coli izolatının 90 (%75)’ınında trpA geni saptanmıştır. E. coli olarak doğrulanan izolatın 8 (%8.8)’inde mcr-1 geni bulunmuştur. Ancak yapılan PCR analizi sonucunda hiçbir izolatta O45:H2, O103:H2, O121:H19, O145:H28, O26:H11, O111:H8 E. coli serogrupları ve virülens genleri bulunamamıştır. Ayrıca, E. coli izolatları disk difüzyon testi sonucunda 7 (%7.7), 5 (%5.5), 29 (%32.2), 23 (%25.5), 8 (%8.8), 10 (%9), 2 (%2.2) ve 6 (%6.6) oranlarında sırasıyla tetrasiklin, eritromisin, gentamisin azitromisin, imipenem, ampisilin, nalidiksik aside asit dirençli bulunmuştur.
Antimicrobial resistance occurring in a wide variety of Gram negative bacteria is considered an ongoing public health threat. For this reason, unconscious use of antimicrobials reveals new resistance mechanisms, and these resistance mechanisms are spreading globally. Due to these reasons, our current study aimed to isolate colistin-resistant Escherichia coli in raw meat samples and molecular characterization of resistance genes. For this purpose, the trpA gene was detected in 90 (75%) of the E. coli isolates obtained from 300 samples. mcr-1 gene was found in 8 (8.8%) of the isolates confirmed as E. coli. However, as a result of the PCR analysis, O45:H2, O103:H2, O121:H19, O145:H28, O26:H11, O111:H8 E. coli serogroups and virulence genes were not found in any isolate. Additionally, isolates 7 (7.7%), 5 (5.5%), 29 (32.2%), 23 (25.5%), 8 (8.8%), 10 (9%), 2 (2.2%) and 6 (6.6%). It was found to be acid resistant to tetracycline, erythromycin, gentamicin, azithromycin, imipenem, ampicillin and nalidixic acid, respectively.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 8 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 1 |