In this study was evaluated in-vitro true dry matter (DM) digestibility of 8 different feedstuffs by using in vitro system. Eight different feeds were grouped as roughage and concentrate and tested by using Buffalo, cow and sheep inoculums.. The experiment was replicated on three different timelines for all feeds and the three inoculum sources. The incubation time for the digestibility was 48 hours for each species inoculum. In the study, rumen fluids from different animals did not have a significant effect on the in vitro true? dry matter (DM) digestibility of different feedstuffs during the 48-hour incubation period (P>0.05). The pellet wheat bran showed the lowest mean value in sheep among all feedstuffs. It was concluded that the daisy incubator method could be used to predict the true digestibility of different feedstuffs in different species animals.
The study was conducted at the Afyon Kocatepe University, Faculty of Veterinary Medicine, and Central Laboratory for Animal Nutrition and Nutritional Diseases. All procedures were approved by the local ethics committee (AKUHADYEK-495337002-07 no., Date 14/01/2019).
AKUHADYEK-495337002-07 no., Date 14/01/2019
Bu araştırmada, manda, inek ve koyunlarda in vitro sistem kullanılarak 8 farklı yem maddesinin in vitro gerçek (NDF) sindirilebilirliği değerlendirilmiştir. Yemler, kaba ve konsantre olarak gruplandırıldı ve manda, sığır ve koyun rumen sıvıları kullanılarak test edildi. Araştırmada, tüm yemler için, üç tekerrür, üç farklı inokulum kaynağı (rumen sıvısı) kullanıldı. Sindirilebilirlik için inkubasyon süresi her tür rumen sıvısı için 48 saatti. Araştırmada, farklı hayvanlara ait rumen sıvılarının, 48 saatlik inkubasyon süresi boyunca yem maddelerinin in vitro gerçek? kuru madde sindirilebilirliği üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır (P>0.05). Pelet buğday kepeği, sindirilebilirlik değeri açısından, diğer yem maddelerine göre koyunlarda en düşük değeri vermiştir. Sonuç olarak, in vitro sindirilebilirlik deneme yönteminin, farklı hayvan türlerinde yemlerin gerçek sindirilebilirliğini tahmin etmek için kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
AKUHADYEK-495337002-07 no., Date 14/01/2019
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği, Veteriner Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Proje Numarası | AKUHADYEK-495337002-07 no., Date 14/01/2019 |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 14 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 18 Sayı: 1 |