Türkiye holds a significant place in global honey production rankings; however, its yield per hive remains below the world average. According to 2022 data, there is a 3.78-fold difference in hive yield between Türkiye, which ranks third globally in the number of hives, and China, which holds the second position. This situation highlights the need to improve hive productivity to ensure the sustainability of the Turkish beekeeping sector. Numerous direct and indirect risk factors contribute to the sector’s inability to achieve adequate productivity. Türkiye’s diverse and varied geographical structures result in these risk factors varying from region to region. In this context, the study aims to identify the risk factors encountered by beekeeping enterprises in Burdur province, located in the Western Mediterranean Region, throughout the production to marketing process. As part of the research, beekeeping enterprises included in the 2025 sample were visited, and the “Beekeeping Risk Factor Scale” was administered. As a result of the exploratory factor analysis conducted on the applied scale, a four-factor structure was identified, explaining a total variance of 71.413%. This structure comprises 25 items. The variance explained by each factor is as follows: 21.826% by socioeconomic factors, 19.394% by technical factors, 12.767% by factors related to itinerant beekeeping, and 10.769% by factors related to marketing. As a result, it is crucial for the sustainability of the sector that both beekeeping enterprises and policymakers acknowledge the risk factors identified in Burdur province. Developing solution-oriented policies and implementing measures to mitigate these risks are of great importance.
Beekeeping sector Burdur province Factor analysis Risk factors
This study was approved by the decision of Burdur Mehmet Akif Ersoy University Non-Interventional Ethics Committee GO 2024/811.
Türkiye, bal üretim miktarı bakımından dünya sıralamasında önemli bir konuma sahiptir. Ancak, kovan başına verim düzeyi, dünya ortalamasının altında kalmaktadır. 2022 yılı verilerine göre, kovan sayısı bakımından dünya sıralamasında üçüncü sırada yer alan Türkiye ile ikinci sırada bulunan Çin arasında, kovan başına verim açısından yaklaşık 3,78 katlık bir fark bulunmaktadır. Bu durum, Türkiye arıcılık sektörünün sürdürülebilirliği açısından, kovan başına verimliliğin artırılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sektörün yeterli verimliliğe ulaşamamasında birçok doğrudan ve dolaylı risk faktörü etkili olmaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu geniş ve farklı coğrafi yapılar, bu risk faktörlerinin bölgelere göre değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı Batı Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Burdur ilindeki arıcılık işletmelerinin, üretimden pazarlama sürecine kadar karşı karşıya kaldıkları risk faktörlerini belirlemektir. Araştırma kapsamında, 2025 yılı içerisinde belirlenen örneklem dâhilinde arıcılık işletmeleri ziyaret edilmiş ve “Arıcılık Risk Faktörü Ölçeği” uygulanmıştır. Uygulanan ölçek üzerinde gerçekleştirilen açıklayıcı faktör analizi sonucunda, dört faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Toplamda %71,413 oranında varyans açıklanmış olup, bu yapı 25 maddeden oluşmaktadır. Faktörlerin açıklamış oldukları varyans oranları sırasıyla; sosyoekonomik faktörler için %21,826, teknik faktörler için %19,394, gezgin arıcılıkla ilgili faktörler için %12,767 ve pazarlama ile ilgili faktörler için %10,769’dur. Sonuç olarak, Burdur ili özelinde tespit edilen risk faktörlerinin hem arıcılık işletmeleri hem de politika yapıcılar tarafından dikkate alınarak çözüm odaklı politikalar geliştirilmesi ve bu risklerin azaltılmasına yönelik önlemler alınması, sektörün sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Eylül 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ekim 2025 |
Gönderilme Tarihi | 1 Temmuz 2025 |
Kabul Tarihi | 9 Eylül 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 18 Sayı: 3 |