DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Cilt: 41 Sayı: 2 1 Aralık 2001
  • Fatih Atasoy
  • Esin Ebru Onbaşılar
  • Seval Apaydın
PDF İndir
TR EN

DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Öz

Bu araştırmada Denizli ve ticari yumurtacı tavuk sürüsünde yumurta kalite özellikleri incelenmiştir. Sürü yaşı 28 hafta iken yumurtalar incelenmeye başlanmış ve 4 hafta aralıklarla üst üste 4 dönem halinde yapılmıştır. Her iki genotipte yumurta ağırlığı ile şekil indeksi, kırılma direnci, kabuk kalınlığı, sarı indeksi, ak indeksi, haugh birimi gibi yumurta kalitesi özellikleri ile sarı rengi özelliği incelenmiştir. Yapılan varyans analizi sonucunda ticari yumurtacılarda ak indeksi hariç her iki genotipe ait tüm özellikler bakımından tekrarlanan uygulamalar arası farklılık önemli (P<0.001) bulunmuştur. Şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeksi ve haugh birimi ortalama değerleri ticari genotipte (P<0.01), kırılma direnci ve sarı rengi değerleri ise Denizli genotipinde (P<0.001) daha yüksek bulunmuştur. Sarı indeksi bakımından genotipler arası fark önemsiz bulunmuştur. Bununla birlikte Denizli genotipi ile ilgili elde edilen değerler bu özellikler için belirlenen değerlerin sınırı içinde bulunmuştur. Sonuç olarak, Denizli tavukları arasında yumurtanın önemli kalite özellikleri bakımından yüksek varyasyon bulunduğu ve bu durumdan yararlanarak Denizli genotipinde yapılacak ıslah çalışması ile bu özelliklerin ticari genotipte elde edilen özelliklere yaklaştırılabileceği ayrıca başka tavuk genotiplerinin ıslahında da Denizli genotipinden yararlanılabileceği anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Fatih Atasoy Bu kişi benim

Esin Ebru Onbaşılar Bu kişi benim

Seval Apaydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2001

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2001

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2001 Cilt: 41 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Atasoy, F., Onbaşılar, E. E., & Apaydın, S. (2001). DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 41(2). https://izlik.org/JA54SU54GH
AMA
1.Atasoy F, Onbaşılar EE, Apaydın S. DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2001;41(2). https://izlik.org/JA54SU54GH
Chicago
Atasoy, Fatih, Esin Ebru Onbaşılar, ve Seval Apaydın. 2001. “DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41 (2). https://izlik.org/JA54SU54GH.
EndNote
Atasoy F, Onbaşılar EE, Apaydın S (01 Aralık 2001) DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41 2
IEEE
[1]F. Atasoy, E. E. Onbaşılar, ve S. Apaydın, “DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 41, sy 2, Ara. 2001, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54SU54GH
ISNAD
Atasoy, Fatih - Onbaşılar, Esin Ebru - Apaydın, Seval. “DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41/2 (01 Aralık 2001). https://izlik.org/JA54SU54GH.
JAMA
1.Atasoy F, Onbaşılar EE, Apaydın S. DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2001;41. Available at https://izlik.org/JA54SU54GH.
MLA
Atasoy, Fatih, vd. “DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 41, sy 2, Aralık 2001, https://izlik.org/JA54SU54GH.
Vancouver
1.Fatih Atasoy, Esin Ebru Onbaşılar, Seval Apaydın. DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2001;41(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA54SU54GH