HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ

Cilt: 45 Sayı: 2 1 Aralık 2005
  • Pürhan Barbaros Tuncer
  • Mesut Çevik
  • Hüseyin Kinet
PDF İndir
TR EN

HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ

Öz

Bu araştırma Laiciphose W 488 ve AndroMed sulandırıcıları ile sulandırılıp +40C’ de saklanan boğa spermalarında günlük motilite değerlendirilmesi ve sulandırıcıların karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 4 Holştayn boğadan alınan toplam 40 ejekülat kullanılmıştır. Ejekülatlar iki kısma ayrılarak Laiciphose W 488 ve AndroMed ile sulandırılmıştır. Sulandırılmış spermaların sıcaklığı 45 dakikada +40C’ ye düşürüldükten sonra buzdolabına nakledilmiştir. Spermatozoa motilite kontrolleri sulandırmadan 10 gün sonrasına kadar bakılmıştır. Sulandırma sonrası spermatozoa motilitesi Laiciphose W 488 için % 83.37±0.37 ve AndroMed için ise % 83.12±0.38 olmuştur. Spermatozoa motilitesi 3. gün AndroMed ile sulandırılan spermalarda tüm boğalarda % 50’ nin üzerinde bulunurken, Laiciphos W 488 ile sulandırılan spermalarda iki boğa için % 50’ nin altında tespit edilmiştir. Spermatozoa motilitesi 3. günden sonraki günler tedricen azalmış ve 10. günde ise her iki sulandırıcı için spermatozoa motilitesi sıfırlanmıştır. Sonuç olarak her iki sulandırıcıyla sulandırılıp +40C’ de saklanan boğa spermaları 3 gün süresince sun’i tohumlamada kullanılabilir. Motilitenin korunması açısından iki sulandırıcı arasında önemli bir fark tesbit edilememiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Pürhan Barbaros Tuncer Bu kişi benim

Mesut Çevik Bu kişi benim

Hüseyin Kinet Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2005

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2005

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 45 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tuncer, P. B., Çevik, M., & Kinet, H. (2005). HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 45(2), 1-7. https://izlik.org/JA33MS87BL
AMA
1.Tuncer PB, Çevik M, Kinet H. HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2005;45(2):1-7. https://izlik.org/JA33MS87BL
Chicago
Tuncer, Pürhan Barbaros, Mesut Çevik, ve Hüseyin Kinet. 2005. “HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 45 (2): 1-7. https://izlik.org/JA33MS87BL.
EndNote
Tuncer PB, Çevik M, Kinet H (01 Aralık 2005) HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 45 2 1–7.
IEEE
[1]P. B. Tuncer, M. Çevik, ve H. Kinet, “HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 45, sy 2, ss. 1–7, Ara. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33MS87BL
ISNAD
Tuncer, Pürhan Barbaros - Çevik, Mesut - Kinet, Hüseyin. “HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 45/2 (01 Aralık 2005): 1-7. https://izlik.org/JA33MS87BL.
JAMA
1.Tuncer PB, Çevik M, Kinet H. HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2005;45:1–7.
MLA
Tuncer, Pürhan Barbaros, vd. “HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 45, sy 2, Aralık 2005, ss. 1-7, https://izlik.org/JA33MS87BL.
Vancouver
1.Pürhan Barbaros Tuncer, Mesut Çevik, Hüseyin Kinet. HOLŞTAYN BOĞA SPERMALARININ +400C’DE SAKLANMASINDA FARKLI SPERMA SULANDIRICILARININ MOTİLİTEYE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2005;45(2):1-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33MS87BL