TR
EN
RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME)
Öz
Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek ve verim verebilmek için iz minerallere gereksinim duyarlar. İz mineraller inorganik veya organik yapıda olabilirler. Çiftlik hayvanlarına verilen iz mineraller, inorganik yapıda eriyebilir formda klorid veya sülfat olarak ya da erimez formda oksit veya karbonat olarak premikse dâhil edilmektedir. Bu formlar içinde karışım haline getirilen iz mineraller premiks içinde antogonistik etkilere girebilmekte ve sindirilebilirlikleri önemli oranda düşmektedir. Son yıllarda ileri teknoloji uygulamaları ile hayvan besleme açısından esansiyel öneme sahip iz mineraller kapsül veya şelat formlarda üretilmeye başlanmış, premiks içinde antogonistik etkileri önlenmiş ve sindirilebilirlikleri yüksek iz mineral formları haline getirilmişlerdir. Organik minerallerin biyoyararlılıklarının daha yüksek olması, büyümeye olumlu etkisi, bağışıklık fonksiyonlarını geliştirmesi, metabolizmanın düzenlenmesi, karkas kalitesinin iyileştirilmesi, vitamin-iz mineral premikslerinde vitamin kayıplarının azaltılmasında etkili oldukları söylenmektedir. Çevreciler tarafından çevre problemine sahip olduğu düşünülen inorganik iz mineraller Cr, Cu, Mn, Se ve Zn ile yemlerin desteklenmesi bu minerallerin dışkıda artmasına sebep olmaktadır. İz mineral organik karışımların kullanılması yemlerdeki ve dışkıdaki miktarının azaltılması için potansiyel bir etkiye sahip olabilir. Bu derlemede, organik iz mineral kullanımının performans, metabolik sorunların giderilmesi ve çevre kirliliğinin azaltılması üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi
1 Haziran 2011
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2011 Cilt: 51 Sayı: 1
APA
Boğa, M., & Filik, G. (2011). RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 51(1), 31-40. https://izlik.org/JA27DS53YW
AMA
1.Boğa M, Filik G. RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2011;51(1):31-40. https://izlik.org/JA27DS53YW
Chicago
Boğa, Mustafa, ve Gökhan Filik. 2011. “RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME)”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 51 (1): 31-40. https://izlik.org/JA27DS53YW.
EndNote
Boğa M, Filik G (01 Haziran 2011) RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 51 1 31–40.
IEEE
[1]M. Boğa ve G. Filik, “RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME)”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 51, sy 1, ss. 31–40, Haz. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27DS53YW
ISNAD
Boğa, Mustafa - Filik, Gökhan. “RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME)”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 51/1 (01 Haziran 2011): 31-40. https://izlik.org/JA27DS53YW.
JAMA
1.Boğa M, Filik G. RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2011;51:31–40.
MLA
Boğa, Mustafa, ve Gökhan Filik. “RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME)”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 51, sy 1, Haziran 2011, ss. 31-40, https://izlik.org/JA27DS53YW.
Vancouver
1.Mustafa Boğa, Gökhan Filik. RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE ORGANİK İZ MİNERALLERİN ÖNEMİ (DERLEME). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2011;51(1):31-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27DS53YW