Araştırma Makalesi

ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ

Cilt: 51 Sayı: 1 1 Haziran 2011
  • Mustafa Uğurlu
  • Fatih Atasoy
  • Akın Yakan
  • Aytaç Akçay
PDF İndir
EN TR

ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ

Öz

Bu araştırma, etlik piliçlerde cinsiyet gruplarının ayrı büyütülmesinin ve yemdeki protein kısıtlamasının farklı iki kesim yaşında iç organ oranları, ette protein, yağ, kurumadde, kül oranlarını ve piliçlerin ayak sorunları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 360 adet 1 günlük erkek ve dişi civciv, kontrol(K), deneme 1(D1) ve deneme 2(D2) gruplarına ayrılmıştır. Tüm gruplara 1-10. günlerde % 23.10; 11-30. günlerde ise K, D1 ve D2’ye sırasıyla % 21.80, 20.20 ve 18.40 ham proteinli rasyon verilmiştir. 31-47. günler arasında tüm gruplara % 18.40 ham proteinli rasyon uygulanmıştır. Metabolik enerji ise 1-10.günlerde 3083.69kcal/kg; 11-30. günlerde kontrol (K), deneme 1 (D1) ve deneme 2 (D2) gruplarına sırasıyla 3095.66; 3117.80 ve 3120.55 kcal/kg; 31-47. günlerde ise 3120.55 kcal/kg olarak uygulanmıştır. Kesim yaşı gruplarında taşlık (P taşlık (P<0.01), kalp (P<0.001) ve karaciğer oranı (P<0.001) arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Cinsiyet gruplarında ise sadece kalp oranı (P<0.05) önemlidir. Besleme gruplarında taşlık, karaciğer ve kalp oranları arasında fark tespit edilmemiştir (P>0.05). Etin kimyasal kompozisyonu bakımından, besleme ve kesim yaşı gruplarında yağ oranı ortalamaları arasındaki fark önemsiz (P>0.05), cinsiyet grupları arasındaki fark ise önemli bulunmuştur (P<0.05). Kül oranı, kesim yaşı (P<0.01) ve besleme gruplarında (P<0.001) önemli iken cinsiyet grupları arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Protein ve kuru madde oranları kesim yaşı ve cinsiyet gruplarında önemsiz iken besleme grupları arasındaki fark önemlidir (P<0.05; P<0.001). Protein oranı yüksek olan rasyonla beslenen gruplarda, ayak lezyonları görülme oranları yüksek olmasına rağmen, gruplar arasındaki farklılık istatistik olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Sonuç olarak, iç organlar ve etin kimyasal kompozisyonu bakımından % 20 protein uygulanan grupların 40 günlük kesim yaşında kesime sevk edilmesi tavsiye edilebilir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hayvansal Üretim (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mustafa Uğurlu Bu kişi benim

Fatih Atasoy Bu kişi benim

Akın Yakan Bu kişi benim

Aytaç Akçay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2011

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 51 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Uğurlu, M., Atasoy, F., Yakan, A., & Akçay, A. (2011). ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 51(1), 21-30. https://izlik.org/JA62BW75UZ
AMA
1.Uğurlu M, Atasoy F, Yakan A, Akçay A. ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2011;51(1):21-30. https://izlik.org/JA62BW75UZ
Chicago
Uğurlu, Mustafa, Fatih Atasoy, Akın Yakan, ve Aytaç Akçay. 2011. “ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 51 (1): 21-30. https://izlik.org/JA62BW75UZ.
EndNote
Uğurlu M, Atasoy F, Yakan A, Akçay A (01 Haziran 2011) ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 51 1 21–30.
IEEE
[1]M. Uğurlu, F. Atasoy, A. Yakan, ve A. Akçay, “ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 51, sy 1, ss. 21–30, Haz. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62BW75UZ
ISNAD
Uğurlu, Mustafa - Atasoy, Fatih - Yakan, Akın - Akçay, Aytaç. “ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 51/1 (01 Haziran 2011): 21-30. https://izlik.org/JA62BW75UZ.
JAMA
1.Uğurlu M, Atasoy F, Yakan A, Akçay A. ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2011;51:21–30.
MLA
Uğurlu, Mustafa, vd. “ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 51, sy 1, Haziran 2011, ss. 21-30, https://izlik.org/JA62BW75UZ.
Vancouver
1.Mustafa Uğurlu, Fatih Atasoy, Akın Yakan, Aytaç Akçay. ETLİK PİLİÇLERDE CİNSİYET, YAŞ VE ERKEN DÖNEMDE PROTEİN KISITLAMASININ BAZI İÇ ORGANLAR, ETİN KİMYASAL KOMPOZİSYONU VE AYAK LEZYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2011;51(1):21-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62BW75UZ