Dört baş montofon ırkı ineğin 4 x 4 latin kare deneme düzenine göre
kullanıldığı bu çalışmada üre ile muamele edilen buğday samanının (ÜMS) süt
verimi ve kompozisvonu üzerine etkisini muamele edilmemiş saman (NS), kuru
yonca (KY) ve mısır silajı (MS) ile karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla
yapıldı. Her deneme dönemi 21 günlük geçiş ve 7 günlük mukayese dönemi olmak
üzere toplam 28 gün sürdürüldü.
Kaba yemler rasyonlara total kuru maddenin % 15' i kadar ham sellüloz
sağlayacak şekilde katıldı.
Mukayese döneminde süt verimi ve kompozisyonu tespit edildi.
Günlük toplam kuru madde tüketimi NS, ÜMS, KY ve MS kaba yem gruplarına
göre sırasıyla 13.00; 13.00; 12.90; 12.90 kg idi.
Süt verimleri gruplarda 10.40 kg (NS), 9.73 kg (ÜMS), 10.64 kg (KY) ve
9.30 kg (MS) olarak tespit edildi. Mısır silajı grubuna ait süt verimi NS ve KY
kaba yem gruplarından önemli derecede düşük bulundu (P 0.05). Kaba yemlerin
düzeltilmiş süt verimi (DSV), süt yağı, yağsız kuru madde (YKM), süt proteini
ve süt şekeri üzerine önemli bir etkisi bulunamadı.
Sonuç olarak; süt ineklerinde enerji ve besin maddeleri ihtiyaçlarının dengeli
bir şekilde karşılanması halinde kaba yem kalitesinin pek önem taşımayacağı
kanısına varıldı. Diğer taraftan samanın üre ile muamele edilmesinin süt verimi
üzerine olumlu bir etkisi gözlenemedi.
This experiment was conducted according to 4 x 4 latin square design with four Montafon lactating cows to determine the effects of untreated wheat straw (NS), straw treated with urea (ÜMS), alfalfa hay (KY) and maize silage (MS) on milk yield and composition. Each experimental period consisted of a 21- day transition and a 7 - day comparison period. Milk yield and composition were determined in comparison periods. Crude fibre from roughages was 15 % of the total dry matter in each group. Daily dry matter intakes were 13.00: 13.00; 12.90 and 12.90 kg for NS, ÜMS, KY and MS groups, respectively. Milk yields for the rations were found to be 10.40 kg (NS), 9.73 kg (ÜMS),10.64 kg (KY) and 9.30 kg (MS). Milk yield in the groups of MS was significantly lower than NS and KY groups (P 0.05). No treatment effects were observed on fat corrected milk, milk fat, solids-not fat, milk protein and lactose. Asa result, the quality of the roughages were not so important when energy and nutrients requirements of lactating cows were exactly balanced in the rations. The treatment of straw with urea had not positive effect on milk yield
Diğer ID | JA58UR42KN |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1991 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 31 Sayı: 1-2 |