Holştayn ve Esmer ırk erkek danaların besi performanslarının karşılaştırıldığı ve besi başlangıç ağırlığının besi performansına etkilerinin araştırıldığı bu çalışma üç ayrı denemeden oluşmuştur. İlk denemede her biri 10’ar başlık olan üç grup Holştayn erkek dana ile yürütülmüştür. Birinci, ikinci ve üçüncü grupların besi başlangıç canlı ağırlıkları sırasıyla 266.0, 323.0 ve 370.0 kg olarak belirlenmiştir. Sadece yemden yararlanma bakımından, 1., ile 2. ve 1. ile 3. gruplar arasındaki farkın istatistiki bakımıdan önemli olduğu saptanmıştır. İkinci denemede Holştayn ve Esmer ırk erkek danalar besi performansları bakımından karşılaştırılmışlardır. Esmer grubunun günlük canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma kabiliyeti ve randıman değerleri Holştayn grubuna göre daha yüksek olarak bulunmuştur. Gruplar arasında sadece randıman değerleri bakımından istatistiki öneme sahip bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Başlangıç ağırlıkları farklı olan besi sığırlarında, yemden yararlanma değerleri bakımından besi dönemi boyunca meydana gelen değişimleri incelemek üzere üçüncü bir deneme yapılmıştır. Bu çalışmada kullanılan üç grubun besi başlangıç canlı ağırlıkları 206.5, 302.8 ve 360.2 kg olarak belirlenmiştir. Besi döneminin ilerlemesiyle bütün grupların yemden yararlanma yeteneğinin azaldığı fakat en fazla azalmanın 302.8 kg başlangıç ağırlığına sahip olan grupta meydana geldiği gözlenmiştir. Bu araştırmadan elde edilen verilere dayanarak besi başlangıç ağırlığı ile yemden yararlanma arasında negatif bir korrelasyon olduğu ve bu nedenle besi materyali olarak genç ve daha düşük canlı ağırlıktaki hayvanlara öncelik verilmesinin daha ekonomik olabileceği kanısına varılmıştır.
This research consisted of three separate experiment. In the study, fattening performance of Holstein and Brown Swiss bulls were compared and effects of initial weight on fattening performanrewere investigated. The first experiment was carried out whith three groups of Holstein bulls, each had 10 bulls. Avarage initial weights of ist, 2nd and 3th groups were 266.0, 323.0 and 370.0 kg, respectively. It was found that only leed efficiency differences were significant, between ist and 2nd, and ist and 3th groups. Groups which had more initial weight consumed more dry matter per unit weight gain. In the second experiment, fattening performances of Holstein and Brown Swiss bulls were compared. Brown Swiss group had more daily weight gain, feed conversion ability and higher carcass dressing percentage. It was found that only carcass dressing percentage differenre was of statistical significiant. The third experiment was done to determine the alteration in performance of beef cattle which had different initial weights. during fattening period. In this trial, initial weights of groups were 206.5,302.8 and 360.2 kg respectively. As the fattening period had progressed, feed efficiency of all groups reduced, but the most rapid decrease was observed at 303.8 kg initial weight. As a result, it was conctuded that there is a negative correlation between initial weight and feed effciency, and to choose young and lower weight beef cattle may be more adventageous
Diğer ID | JA74PK88AA |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1991 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 31 Sayı: 3-4 |