BibTex RIS Kaynak Göster

ETÇİ KOYUN IRKLARI İLE KIVIRCIK MELEZİ (F1) KUZULARIN BESİ PERFORMANSI VE KARKAS ÖZELLİKLERİ

Yıl 1994, Cilt: 34 Sayı: 3-4, 48 - 64, 01.12.1994

Öz

Bu araştırma, Kıvırcık ve Kıvırcıkların etçi koyun ırklarıyla melezlenmesi sonucu elde edilen melez (F1) erkek kuzuların performansı ve karkas özelliklerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırma, herbirinde 12 baş erkek kuzu bulanan Kıvırcık, Hampshire Down x Kıvırcık (HD x K), Siyah Başlı Alman x Kıvırcık (SBA x K) melezi (F1) toplam 36 kuzu ile yürütülmüştür. Deneme toplam 70 gün sürmüştür. Kuzuların besi başlangıç ağırlığı, besi sonu ağırlığı, besi süresince günlük ortalama canlı ağırlık artışı, günlük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, soğuk karkas ağırlığı ve karkas randımanı gruplara göre sırasıyla; 16.54 ± 0.588, 16.98 ±0.617 ve 16.48 ± 0.687 kg; 32.33 ± 1.077, 37.98 ±1.363 ve 37.08 ± 1.173 kg; 225.6 ± 9.67, 299.9 ± 13.42 ve 294.3 ± 13.58 g; 1.115, 1.255 ve 1.220 kg; 4.942, 4.184 ve 4.146 kg; 15.6 ± 0.68, 19.2 ± 0.95 ve 18.4 ± 0.936 kg; 16.2 ± 0.71, 19.8 ± 0.93 ve 18.8 ± 0.98; % 48.8 ± 0.39, % 50.1 ± 1.07 ve % 49.6 ± 0.10 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, melez (F1) kuzuların canlı ağırlık artışının Kıvırcık kuzulardan önemli derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.01). Kuzuların kesim ve karkas özelliklerinden
kesimhane, sıcak ve soğuk karkas ağırlığı bakımından da önemli bir
farklılık gözlenmiştir (P<0.05 ve P<0.01).

(Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between

Yıl 1994, Cilt: 34 Sayı: 3-4, 48 - 64, 01.12.1994

Öz

The research was planned to determine fattening performance and carcass characteristics of Kıvırcık and crossbered (F1) male Lambs which were off spring of Mutton Breeds x Kıvırcık crossbreding programme. The investigation was carried out with Kıvırcık, Hampshire Down x Kıvırcık (HD x K) and German Black Head x Kıvırcık (GBH x K) crossbred (F1) lamb groups each consisted of 12 male lambs fattening period was 70 days. Average initial live weighte, final weight, daily live weight gain at fattening period, daily feed consumetion, feed efficiency, cold carcass weight and dressing percentage of the groups were determined as;16.54 ± 0.588, 16.98 ±0.617 and 16.48 ± 0.687 kg; 32.33 ± 1.077, 37.98 ±1.363 and 37.08 ± 1.173 kg; 225.6 ± 9.67, 299.9 ± 13.42 and 294.3 ± 13.58 g; 1.115, 1.255 and 1.220 kg; 4.942, 4.184 and 4.146 kg; 15.6 ± 0.68, 19.2 ± 0.95 and 18.4 ±0.936 kg; 16.2 ± 0.71, 19.8 ± 0.93 and 18.8 ± 0.98; 48.8 ± 0.39 %, 50.1 ± 1.07 % and 49.6 ± 0.10 % respectively. It was determined that live weight gain of crossbred (F1) lambs were significantly higher than Kıvırcık lambs (P<0.01). Fattening performance of HD x K and GBH x K crossbred (F1) lambs were obviously higher. It was observed significant differences about skin with furand warm and cold carcass weight at propertes of section and carcass on the lamb

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA54YB34JD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Vedat Akgündüz Bu kişi benim

İbrahim Ak Bu kişi benim

Mehmet Koyuncu Bu kişi benim

İsmail Filya Bu kişi benim

Fazıl Deligözoğlu Bu kişi benim

Erdoğan Tuncel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1994
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 34 Sayı: 3-4

Kaynak Göster

APA Akgündüz, V., Ak, İ., Koyuncu, M., Filya, İ., vd. (1994). (Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 34(3-4), 48-64.
AMA Akgündüz V, Ak İ, Koyuncu M, Filya İ, Deligözoğlu F, Tuncel E. (Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 1994;34(3-4):48-64.
Chicago Akgündüz, Vedat, İbrahim Ak, Mehmet Koyuncu, İsmail Filya, Fazıl Deligözoğlu, ve Erdoğan Tuncel. “(Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 34, sy. 3-4 (Aralık 1994): 48-64.
EndNote Akgündüz V, Ak İ, Koyuncu M, Filya İ, Deligözoğlu F, Tuncel E (01 Aralık 1994) (Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 34 3-4 48–64.
IEEE V. Akgündüz, İ. Ak, M. Koyuncu, İ. Filya, F. Deligözoğlu, ve E. Tuncel, “(Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 34, sy. 3-4, ss. 48–64, 1994.
ISNAD Akgündüz, Vedat vd. “(Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 34/3-4 (Aralık 1994), 48-64.
JAMA Akgündüz V, Ak İ, Koyuncu M, Filya İ, Deligözoğlu F, Tuncel E. (Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1994;34:48–64.
MLA Akgündüz, Vedat vd. “(Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 34, sy. 3-4, 1994, ss. 48-64.
Vancouver Akgündüz V, Ak İ, Koyuncu M, Filya İ, Deligözoğlu F, Tuncel E. (Fattening Performance and Carcass Characteristics of (Fı) Lambs Crosbred Between. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1994;34(3-4):48-64.