Bu çalışmada iliosekal köprü kanülü yerleştirilmiş 3 baş koç
üzerinde farklı düzeylerde melaslı kuru şeker pancarı posası yerine
soya fasulyesi küspesi ile hazırlanmış, düşük (% 11.44), orta (%
16.57) ve yüksek (% 21.50) düzeyde ham protein içeren rasyonların,
sindirim kanalının presekal ve postileal bölgeleri ile tamamında,
ham proteinin sindirilme ve amino asitlerin emilme dereceleri
üzerine etkileri ve ham proteinin sindirilme derecesi ile amino asitlerin
emilme düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Rasyondaki ham protein düzeyine bağlı olarak ham proteinin
sindirilme ve amino asitlerin emilme oranları presekal bölgede
yükselmiş (P<0.01). postileal bölgede ise düşmüştür (Ham protein P>
0.05. amino asitler P< 0.01). Toplam sindirim kanalında bazı amino
asitlerin emilme oranı orta ve yüksek düzeyde protein içeren rasyonlar
arasında istatistiksel olarak önemli çıkmamıştır.
Ham proteinin sindirilme derecesi ile amino asitlerin emilme
oranları arasındaki ilişki presekal bölgede (r: 0.94), toplam sindirim
kanalındakinden (r: 0.81) daha kuvvetli bulunmuştur.
Diğer ID | JA38JG93EU |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 34 Sayı: 3-4 |