BibTex RIS Kaynak Göster

DAMIZLIK BILDIRCIN RASYONLARINA ENERJİ KAYNAĞI OLARAK BİTKİSEL VE HAYVANSAL KÖKENLİ YAĞ KATILMASININ ÜREME PERFORMANSI VE YEM DEĞERLENDİRME ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 1997, Cilt: 37 Sayı: 1, 65 - 73, 01.06.1997

Öz

Bu araştırmada, yumurtlama dönemindeki bıldırcın rasyonlarına farklı seviyelerde bitkisel ve hayvansal yağ katılmasının, hayvanlarda yumurta randımanı, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı, kuluçka randımanı, döllülük oranı ve çıkış gücüne etkileri incelenmiştir. 16 hafta devam eden bu deneme, 5 grupta yürütülmüştür. Kontrol grubu yağ katkısız hazırlanmış diğer gruplara, sırasıyla, % 2 ve % 4 seviyelerinde bitkisel yağ, % 2 ve % 4 seviyelerinde hayvansal yağ katılmıştır. Bu denemede gruplardan saptanan ortalama yumurta verimi sırasıyla, 73.45 %, 72.65 %, 75.81 %, 69.99 % ve 71.41 %; ortalama yem tüketimi 27.51 g, 28.10 g,. 26.61 g., 27.70 g., ve 29.82 g; ortalama yem değerlendirme sayısı 5.97, 6.21, 5.37, 6.55 ve 6.48 olarak bulunmuştur. Gruplar arasında istatistiki bakımdan önemli bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Denemede ortalama kuluçka randımanı sırasıyla, % 60.00, 61.43, % 60.84, % 61.21 ve % 60.00; ortalama döllülük oranı % 88.33, % 84.17, % 84.17, % 83.34 ve % 80.00; ortalama çıkış gücü % 67.52, % 72.30, % 72.23, % 72.47 ve % 73.77 olarak saptanmıştır. Gruplar arasında istitistik bakımdan önemli farklılık gözlenmemiştir.

Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency

Yıl 1997, Cilt: 37 Sayı: 1, 65 - 73, 01.06.1997

Öz

The experiment was conducted to study effects of different levels of vegetable oil and animal fat as sources of energy on the reproductive performance of the Japanese Quials in the egg production period that continued 16 weeks. Five groups of the animals were forme in this experiment. One of them was control and the other four were experimental groups. The animals in the experimental groups were fed rations that contained 2 % and 4 % vegetable oil or animal fat, respectively. Egg production of control and experimental groups were 73.45 %, 72.65 %, 75.81 %, 69.99 % and 71.41 % respectively. Feed consumption and feed efficiency of groups were 27.51 g, 28.10 g, 26.61 g., 27.70 g, and 29.82 g; and 5.97, 6.21, 5.37, 6.55 and 6.48 respectively .The differents among the egg production, feed consumption and feed efficiency of groups were not statistically significiant. Hatchabilty of groups 60.00 %, 61.43 %, 60.84 %, 61.21 % and 60.00 % respectively. Fertility and fertile eggs of hatch of groups were 88.33 %, 84.17 %, 84.17 %, 83.34 % and 80.00 % with 67.52 %, 72.30 %, 72.23 %, 72.47 % and 73.77 % respectively. The differents the among hatchability, fertility and fertile eggs of hatch of groups were not statisticaly significiant

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA35BE95YF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ö. Faruk Alarslan Bu kişi benim

Ekin Toker Bu kişi benim

Muzaffer Çördük Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 37 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Alarslan, Ö. F., Toker, E., & Çördük, M. (1997). Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 37(1), 65-73.
AMA Alarslan ÖF, Toker E, Çördük M. Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 1997;37(1):65-73.
Chicago Alarslan, Ö. Faruk, Ekin Toker, ve Muzaffer Çördük. “Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37, sy. 1 (Haziran 1997): 65-73.
EndNote Alarslan ÖF, Toker E, Çördük M (01 Haziran 1997) Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37 1 65–73.
IEEE Ö. F. Alarslan, E. Toker, ve M. Çördük, “Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 37, sy. 1, ss. 65–73, 1997.
ISNAD Alarslan, Ö. Faruk vd. “Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37/1 (Haziran 1997), 65-73.
JAMA Alarslan ÖF, Toker E, Çördük M. Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37:65–73.
MLA Alarslan, Ö. Faruk vd. “Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 37, sy. 1, 1997, ss. 65-73.
Vancouver Alarslan ÖF, Toker E, Çördük M. Effects of Adding Different Levels of Vegetable Oil and Animal Fat As an Energy Source to Breeding Quail Rations on the Reproductive Performance and Feed Efficiency. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37(1):65-73.