Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The effects of whey supplementation on ruminal degradability of barley straw, rumen fermentation in Angora goats and Iive weight gain mohair yield and quality in Angora goat kids

Yıl 1997, Cilt: 37 Sayı: 1, 56 - 64, 01.06.1997

Öz

Two experiments were conducted in Angora goats consuming barley straw
to determine whether supplements of whey effect ruminal fermantation characteristics
(ruminal pH NH3-N and total VFA) ruminal degradation of straw live weight
gain, yield and quality of mohair.
Three Angora goats (live weight 40-45 kg, 4 yr-old) fitted with simple rumen
cannula were fed with Diet I (straw+concentrate), Diet II (Straw + whey + concentrate)
and Diet III (alfaalfa hay+concentrate) in a 3 x 3 Latin-square design (Exp.1).
Whey supplementation positively affected ruminal dry matter degradation of straw
and ruminal fermantation characteristics. 39 Angora goat kids were used in feeding
trials (Exp.2). Animals received straw+concentrate (Group I), straw +
whey+concentrate (Group II) and alfaalfa hay+concentrate (Group III). Whey
supplemented straw (Group II) and alfaalfa hay (Group III) resulted in similar effects
on mohair yield and quality but significantly different from Group I (P<0.001).
BW gain increased with whey supplementation (Group II). Whey supplementation
in Angora goat kids positively affected productivity.

ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ

Yıl 1997, Cilt: 37 Sayı: 1, 56 - 64, 01.06.1997

Öz

Ankara Keçilerinde arpa samanına peyniraltı suyu (PAS) ilavesinin rumende
parçalanabilirliğine, fermentasyon karakteristiklerine (pH, NH3-N ve toplamUYA),
canlı ağırlık kazancına, tiftik verimi ve kalitesine etkisini incelemek için iki deneme yapıldı. I. Denemede rumenlerine kanül takılmış 3 baş Ankara keçisi tekesi
(40-45 kg, 4 yaşlı) 3 x 3 Latin Kare düzenine göre 1. Rasyon (saman + kesif
yem), 2. rasyon (saman + PAS + kesif yem), 3. rasyon (kuru yonca + kesif yem) ile
beslendi. Peyniraltı suyu ilavesi samanın rumende yıkılabilirliğini ve rumen fermentasyonu
karakteristiklerini olumlu yönde etkiledi. Kesif yemle birlikte PAS eklenmiş
(Grup II) ve eklenmemiş saman (Grup I) ve kuru yonca (Grup III) verilerek
yapılan yedirme denemesinde 39 baş Ankara keçisi oğlağı kullanıldı (2. Deneme).
Tiftik verim ve kalitesi yönünden sonuçlar Grup II ve III' de benzer Grup I de
önemli derecede farklı bulundu (P<0.01). Canlı ağırlık kazancı PAS ilavesi
yapılanlarda artış gösterdi. Sonuç olarak PAS ilavesinin Ankara keçisi rasyonlarında
kullanılması verimliliği olumlu yönde etkilemektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Diğer ID JA37VY82DB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nurcan Çetinkaya Bu kişi benim

Sabiha Ünal Bu kişi benim

Aziz Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 37 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çetinkaya, N., Ünal, S., & Öztürk, A. (1997). ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 37(1), 56-64.
AMA Çetinkaya N, Ünal S, Öztürk A. ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 1997;37(1):56-64.
Chicago Çetinkaya, Nurcan, Sabiha Ünal, ve Aziz Öztürk. “ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37, sy. 1 (Haziran 1997): 56-64.
EndNote Çetinkaya N, Ünal S, Öztürk A (01 Haziran 1997) ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37 1 56–64.
IEEE N. Çetinkaya, S. Ünal, ve A. Öztürk, “ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 37, sy. 1, ss. 56–64, 1997.
ISNAD Çetinkaya, Nurcan vd. “ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37/1 (Haziran 1997), 56-64.
JAMA Çetinkaya N, Ünal S, Öztürk A. ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37:56–64.
MLA Çetinkaya, Nurcan vd. “ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 37, sy. 1, 1997, ss. 56-64.
Vancouver Çetinkaya N, Ünal S, Öztürk A. ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37(1):56-64.