Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ

Yıl 1997, Cilt: 37 Sayı: 2, 1 - 22, 01.12.1997

Öz

Bu araştırma Brangus, Simental ve Limozin boğalarla tohumlanan Jersey ineklerden et üretini amacıyla kullanma melezleri elde etmek üzere yapılmıştır. Bunun için melezlerde besi, kesim ve karkas özellikleri tespit edilmiştir.Araştırma Karaköy Tarım İşletmesinde gerçekleştirilmiş olup, araştırmanın materyalini Brangus x Jersey melezi 6 erkek ve 4 dişi; Simental x Jersey melezi 7 erkek ve 14 dişi; Limozin x Jersey melezi 15 erkek ve 13 dişi olmak üzere toplam 59 baş melez sığır teşkil etmiştir. Brangus, Simental ve Limozin melezi erkek danaların 510 günlük beside günlük ortalama ağırlık artışları sırası ile; 0.643, 0.591 ve 0.548 kg; dişilerde ise 0.532, 0.539 ve 0.536 kg olarak gerçekleşmiştir. Genotip grupları arasında günlük ortalama ağırlık artışları bakımından önemli bir farklılık bulunamamıştır. Kesim özelliklerini tespit etmek amacıyla Brangus x Jersey, Simental x Jersey ve Limozin x Jersey erkek danalar sırası ile; ortalama 457.5, 436.8 ve 450.7 kg canlı ağırlıkta kesilmiştir. Sıcak karkas ağırlığı, karkas randımanı ve yaş deri ağırlıkları genotip gruplarına göre aynı sırayla; 256.5, 238.0 ve 253.5 kg; % 58.0, 56.1 ve 58.2; 36.5, 37.8 ve 39.3 kg hesap edilmiştir. Karkastaki kemik yüzdesi ve MLD kesit alanı Brangus melezi erkek danalarda % 16.0 ve 86.3 cm2, Simental melezlerinde % 16.2 ve 96.4 cm2, Limozin melezlerinde % 15.9 ve 95.6 cm2 olarak bulunmuştur. Brangus x Jersey melezlerinin diğer melezlere göre daha iyi performans gösterdiği ve melezlerdeki renk kalıtımıda dikkate alındığında Brangus boğaların etçi ırk boğa olarak kullanılmasının daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef ProductionUsing Brangus, Limousin and Simmental Sires. II. Fattening,Slaughtering and Carcass Characteristics

Yıl 1997, Cilt: 37 Sayı: 2, 1 - 22, 01.12.1997

Öz

The purpose of this study was to get commercial crossing of Jersey cows with Brangus, Simmental and Limousin sires for dairy beef production. This research was carried on Karaköy State Farm. The material of the research consisted of 10 Brangus x Jersey (Fı), 21 Simental x Jersey (Fı) and 28 Limousin x Jersey (Fı) crosses. Overall daily weight gain was 0.643, 0.591 and 0.548 kg in Brangus, Simental and Limousin male crosses and 0.532, 0.539 and 0.536 kg in female crosses during fattening period (510 day) respectively. There was no significant differences between genotype groups in both sexes in respect of daily weight gains. Brangus crossbred males gained about 39.6 kg more live weight than Limousin crossbreds at the and of fattening period but the value was not statistically significant. Brangus crossbred males were 64 kg and Limousin crossbreds were 24.4 kg heavier than Simmental crossbreeds and those values were found statistically significant. For groups of four Brangus x Jersey, Simmental x Jersey and Limousin x Jersey bulls slaughtered at 457.5, 436.8 and 450.7 kg, dressing percentage 58.0, 56.1 and 58.2, skin weight 36.5, 37.8 and 39.3 kg, bone ratio 16.0, 16.2 and 15.9 % and rib-eye are 86.3, 96.4 and 95.6 cm2 respectively İt was concluded that Brangus x Jersey crossbreds showed higher performance
than the others. If the coat colour inheritance take into consideration,
Brangus bulls would be more appropriate for crossbreeding of Jersey cows.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Diğer ID JA62NH78ZE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ceyhan Özbeyaz Bu kişi benim

Cumali Bağcı Bu kişi benim

Tahsin Yağcı Bu kişi benim

Orhan Alpan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 37 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özbeyaz, C., Bağcı, C., Yağcı, T., Alpan, O. (1997). BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 37(2), 1-22.
AMA Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O. BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 1997;37(2):1-22.
Chicago Özbeyaz, Ceyhan, Cumali Bağcı, Tahsin Yağcı, ve Orhan Alpan. “BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37, sy. 2 (Aralık 1997): 1-22.
EndNote Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O (01 Aralık 1997) BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37 2 1–22.
IEEE C. Özbeyaz, C. Bağcı, T. Yağcı, ve O. Alpan, “BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 37, sy. 2, ss. 1–22, 1997.
ISNAD Özbeyaz, Ceyhan vd. “BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37/2 (Aralık 1997), 1-22.
JAMA Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O. BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37:1–22.
MLA Özbeyaz, Ceyhan vd. “BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 37, sy. 2, 1997, ss. 1-22.
Vancouver Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O. BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ II. BESİ, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37(2):1-22.