Bu araştırma Malya Tarım İşletmesinde yetiştirilen Esmer sığırların süt verim özelliklerini belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Bu amaçla 1985- 1992 yılları arasında yetiştirilen 531 ineğe ait 2124 laktasyon kaydı kullanılmıştır.
Araştırmada gerçek süt verimi, 305 gün süt verimi, kuru dönem ve laktasyon süresi için En Küçük Kareler
ortalamaları sırasıyla 3431.1 kg, 3297.7 kg, 69.1 gün ve 324.8 gün olarak hesaplanmıştır.
En yüksek süt verimi; 5. laktasyonda, 5 ve yukarı yaşlarda ve ilkbahar mevsiminde tesbit edilirken, kuru dönem ideal
süreye çok yakın bulunmuştur.
Süt verimi üzerine yıl, laktasyon sayısı, mevsim ve yaşın etkisi önemli (P<0.001, P<0.01) olurken, laktasyon süresi
üzerine sadece yılın ve yaşın etkisi önemli (P<0.001, P<0.05), kuru dönem üzerine ise bütün faktörlerin etkisi önemsiz
bulunmuştur.
Malya Esmer sürüsünde süt veriminin yıllar itibariyle önemli derecede arttığı, ancak daha sonraki yıllardaki süt
verimleriyle karşılaştırıldığında artışın düşük olduğu görülmektedir. Buradan da işletmedeki bakım-besleme ve sürü
yönetiminin sürekli olarak iyileştirilmekte olduğu sonucuna varılmaktadır.
The purpose of this study was to investigate the milk traits of Brown Swiss cattle at Malya State Farm. A total of
2124 lactation records from 531 cows were used within the period from 1985 to 1992.
In the study, the least- squares means of actual milk yield, adjusted milk yield on 305-day basis, dry period and
lactation period were 3431.1 kg, 3297.7 kg, 69.1 and 324.8 days respectively.
The highest milk yield was obtained in fifth lactation. 5 years old cows had more milk yield than the other age
groups. Also cows calving in spring produced more milk than those calved in other seasons. Dry period was found optimum
in all groups.
While the year, lactation number, season and age had significant effect (P<0.01) on the milk yield, only the year and
age had significant (P<0.001, P<0.05) effect on the lactation period. Also all factors had no significant effect on the dry
period.
Milk yield of Malya Brown Swiss herd has gradually increased, however this increase was not significant when
compared with milk production recorded in years followed this research. These results showed that management conditions
in this farm have constantly been improved.
Diğer ID | JA86CC62TT |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 39 Sayı: 2 |