BibTex RIS Kaynak Göster

DENİZLİ VE TİCARİ TAVUK SÜRÜLERİNDE YUMURTA KALİTE ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl 2001, Cilt: 41 Sayı: 2, 0 - 0, 01.12.2001

Öz

Bu araştırmada Denizli ve ticari yumurtacı tavuk sürüsünde yumurta kalite özellikleri incelenmiştir. Sürü
yaşı 28 hafta iken yumurtalar incelenmeye başlanmış ve 4 hafta aralıklarla üst üste 4 dönem halinde yapılmıştır.
Her iki genotipte yumurta ağırlığı ile şekil indeksi, kırılma direnci, kabuk kalınlığı, sarı indeksi, ak indeksi,
haugh birimi gibi yumurta kalitesi özellikleri ile sarı rengi özelliği incelenmiştir. Yapılan varyans analizi
sonucunda ticari yumurtacılarda ak indeksi hariç her iki genotipe ait tüm özellikler bakımından tekrarlanan
uygulamalar arası farklılık önemli (P<0.001) bulunmuştur. Şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeksi ve haugh
birimi ortalama değerleri ticari genotipte (P<0.01), kırılma direnci ve sarı rengi değerleri ise Denizli genotipinde
(P<0.001) daha yüksek bulunmuştur. Sarı indeksi bakımından genotipler arası fark önemsiz bulunmuştur.
Bununla birlikte Denizli genotipi ile ilgili elde edilen değerler bu özellikler için belirlenen değerlerin sınırı içinde
bulunmuştur.
Sonuç olarak, Denizli tavukları arasında yumurtanın önemli kalite özellikleri bakımından yüksek
varyasyon bulunduğu ve bu durumdan yararlanarak Denizli genotipinde yapılacak ıslah çalışması ile bu
özelliklerin ticari genotipte elde edilen özelliklere yaklaştırılabileceği ayrıca başka tavuk genotiplerinin ıslahında
da Denizli genotipinden yararlanılabileceği anlaşılmıştır.

Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks

Yıl 2001, Cilt: 41 Sayı: 2, 0 - 0, 01.12.2001

Öz

This experiment was performed to study egg quality characteristics of a Turkish local breed Denizli, and a commercial layer flock. The investigation was started when the birds were 28 weeks old, and the experiment repeated four times at four-weeks-intervals. Egg weight, and egg quality traits including shape index, breaking strength, shell thickness, yolk index, white index, haugh unit and yolk colour were studied. The ANOVA indicated a statistically significant differences (P<0.001) among the repeated trials for all egg characteristics except white index in commercial flock in both genotypes. Shape index, shell thickness, white index and Haugh unit were found to be higher in commercial layer (P<0.01). On the other hand, breaking strength and yolk colour were found to be higher in Denizli fowl (P<0.001). No significant differences were detected in yolk index between two genotypes. However, the egg quality characteristics found in Denizli fowl were within the limits of standard figures suggested for hen eggs. It was concluded that Denizli fowl has potential to be improve as enough variation were observed in respect of egg quality traits in the study. In addition, this breed may be a good genetic source for improving other breeds

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79DA47YA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fatih Atasoy Bu kişi benim

Esin Ebru Onbaşılar Bu kişi benim

Seval Apaydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 41 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atasoy, F., Onbaşılar, E. E., & Apaydın, S. (2001). Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 41(2).
AMA Atasoy F, Onbaşılar EE, Apaydın S. Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2001;41(2).
Chicago Atasoy, Fatih, Esin Ebru Onbaşılar, ve Seval Apaydın. “Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41, sy. 2 (Aralık 2001).
EndNote Atasoy F, Onbaşılar EE, Apaydın S (01 Aralık 2001) Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41 2
IEEE F. Atasoy, E. E. Onbaşılar, ve S. Apaydın, “Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 41, sy. 2, 2001.
ISNAD Atasoy, Fatih vd. “Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41/2 (Aralık 2001).
JAMA Atasoy F, Onbaşılar EE, Apaydın S. Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2001;41.
MLA Atasoy, Fatih vd. “Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 41, sy. 2, 2001.
Vancouver Atasoy F, Onbaşılar EE, Apaydın S. Comparison Of Egg Quality Characteristics Between Denizli and Commercial Layer Flocks. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2001;41(2).