Bu araştırmada, kuzuları yalnız kuru ot ve kuru ota ilave olarak farklı miktarda konsantre yem ile
beslemenin yem tüketimi, canlı ağırlık, yemden yararlanma oranı ile rumen sıvısı pH, TUYA ve NH3-N
değerleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme, yalnız kuru ot tüketen grup (Kontrol) ve kuru ota 150 g (Grup 1)
ile 300 g (Grup 2) konsantre yem ilave edilen gruplar olmak üzere toplam üç grup halinde 50 gün süreyle
yürütülmüştür. Araştırma sonunda Kontrol, Grup 1 ve Grup 2’ deki kuzular, günlük olarak 904, 974 ve 1052 g
yem tüketmiş olup 31.7, 33.0 ve 36.6 kg canlı ağırlığa ulaşmıştır. Günlük canlı ağırlık artışı deneme sonu
itibarıyla gruplarda 118, 144 ve 215.3 g olarak belirlenmiştir. Gruplarda toplam yem tüketimi konsantre yem
ilavesi yapıldıkça artmış, ancak kuru ot tüketimi azalmıştır. Konsantre yem ilavesi yemden yararlanma oranının
iyileştirmiştir. Denemede özellikle kuru ota ilave olarak verilen günlük 300 g konsantre yem, canlı ağırlık ve
günlük canlı ağırlık artışı bakımından diğer gruplardan önemli farklılık göstermiştir (P<0.05). Kuru ota ilave
olarak konsantre yem verilmesi, hayvanlardan alınan rumen sıvısı pH değerini azaltmıştır. Rumen sıvısı TUYA,
NH3-N değerleri ise rasyona katılan konsantre yem miktarına göre artış göstermiştir. Bu artış 300 g konsantre
yem saplementasyonu yapılan grupta önemli düzeye ulaşmıştır (P<0.05). Sonuç olarak, kuru ota ilave olarak 150
ve 300 g konsantre yem verilmesi hayvanların besi performansı ve rumen parametreleri üzerine olumlu etkiler
yapmıştır. Özellikle 300 g konsantre yem verilmesi günlük canlı ağırlık artışı ile rumen amonyak azotunda daha
fazla artışa neden olmuştur.
Kuzu Kuru ot Konsantre yem Saplementasyon Besi performansı Rumen parametreleri
In this study, the effects of grass hay and supplementation of different amount of concentrate feeding of lambs on the feed consumption, body weight, feed conversion efficiency and pH, TVFA and NH3N concentration values of rumen liquid were investigated. The experimental groups were designed as Control group fed with grass hay, Group 1 supplemented with 150 g concentrated feed and Group 2 supplemented with 300 g concentrate. At the end of the study, the mean daily feed intake of of lambs in Control, Group 1 and Group 2 were 904, 974 ve 1052 g and the body weights were 31.7, 33.0 and 36.6 kg, respectively. The daily increase of the body weights were 118, 144 and 215.3 g at the end of the study. Total feed consumption was decreased as
with the supplementation. However, grass hay consumption was decreased. The feed conversion efficiency was
decreased with the supplementation. The determined parameters were significantly differed (P<0.05) in the
group received grass hay supplemented with 300 g concentrate. The supplementation of concentrate to grass hay
decreased the pH value of the rumen liquid numerically, however this decrease was insignificant. The rumen
liquid TVFA, NH3N values were increased comparable with the concentrate supplementation. This increase was
found to be significant in the group received grass hay supplemented with 300 g concentrate. As a result, feeding
of lambs with grass hay supplemented with 150 and 300 g concentrate has the positive effects on the fattening
performance and rumen parameters of animals. Especially, feeding with 300 g concentrate increased
significantly the daily body weight gain and rumen NH3N levels.
Lamb Hay Concentrate Supplementation Fattening performance Rumen parameters
Diğer ID | JA53FG48NF |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 49 Sayı: 2 |