Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects Of Sepiolite Supplement To Feeds Of Laying Breeder Hens Containing Low CalciumLevels On Performance, Egg Quality, Some Blood And Digestivesystem

Yıl 2013, Cilt: 53 Sayı: 2, 75 - 89, 01.12.2013

Öz

In this study, it is aimed to determine effects of use of sepiolite in feeds of laying breeder hens containing low calcium levels on performance of hens and quality of eggs. In the study, 50 weeks old, total 108 Barred Rock layer hens were used. Three different levels of sepiolite (0, 1 and 2 %) were added to the feeds being in three different calcium levels (4.2, 3.5 and 2.8 %). There were no significant differences between groups in terms of egg production, weight and mass, feed consumption, feed conversion ratio and final live weight. There was a significant interaction between calcium and sepiolite levels in terms of broken-cracked and hatching egg rates (P<0.01). Sepiolite addition to the feeds that include low level calcium significantly increased the hatching egg rate (P<0.01). While no significant differences have been found in terms of shape index, eggshell weight and thickness, albumen height and haugh unit from egg quality characteristics, interaction between calcium and sepiolite levels in terms of eggshell breaking strength has been found as significant (P<0.01)

DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 2013, Cilt: 53 Sayı: 2, 75 - 89, 01.12.2013

Öz

Bu çalısma düsük düzeyde kalsiyum içeren damızlık yumurta tavugu yemlerine sepiyolit ilavesinin tavuklarda performans ve yumurta kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmada, 108 adet 50 haftalık Barred Rock damızlık yumurtacı tavuk kullanılmıstır. Hayvanlar farklı düzeylerde sepiyolit (% 0, 1 ve 2) ve kalsiyum (% 4.2, 3.5 ve 2.8) içeren yemlerle beslenmislerdir. Deneme sonunda yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, agırlıgı ve kütlesiyle, deneme sonu canlı agırlıgı bakımından gruplar arasında istatistiki bakımdan önemli farklılıklar tespit edilmemistir (P>0.05). Kırık-çatlak ve kuluçkalık yumurta oranları bakımından kalsiyum ve sepiyolit seviyeleri arasında önemli interaksiyon bulunmustur (P kalsiyum içeren yemlere sepiyolit ilavesi kuluçkalık yumurta oranını önemli düzeyde artırdıgı görülmüstür (P birimi bakımından önemli farklılıklar olmamasına ragmen, yumurta kırılma mukavemeti için sepiyolit ve kalsiyum seviyeleri arasında önemli interaksiyon belirlenmistir (P<0.01)

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Diğer ID JA48KS82YK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cengizhan Mızrak Bu kişi benim

Engin Yenice Bu kişi benim

Barıs Ertekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 53 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Mızrak, C., Yenice, E., & Ertekin, B. (2013). DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 53(2), 75-89.
AMA Mızrak C, Yenice E, Ertekin B. DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2013;53(2):75-89.
Chicago Mızrak, Cengizhan, Engin Yenice, ve Barıs Ertekin. “DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 53, sy. 2 (Aralık 2013): 75-89.
EndNote Mızrak C, Yenice E, Ertekin B (01 Aralık 2013) DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 53 2 75–89.
IEEE C. Mızrak, E. Yenice, ve B. Ertekin, “DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 53, sy. 2, ss. 75–89, 2013.
ISNAD Mızrak, Cengizhan vd. “DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 53/2 (Aralık 2013), 75-89.
JAMA Mızrak C, Yenice E, Ertekin B. DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013;53:75–89.
MLA Mızrak, Cengizhan vd. “DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 53, sy. 2, 2013, ss. 75-89.
Vancouver Mızrak C, Yenice E, Ertekin B. DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013;53(2):75-89.