Bu araştırma, farklı ağırlık ve kabuk rengine sahip sülün yumurtalarında yumurta kabuğuna rengini veren pigmentler ile civciv çıkım ağırlığı arasındaki ilişkiyi incelenmek, yumurta içeriğinin bazı kimyasal özeliklerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, 48 haftalık yaştaki damızlık sülünlerden elde edilen toplam 600 adet yumurta ve bu yumurtalardan çıkan civcivler kullanılmıştır. Elde edilen yumurtalar iki farklı ağırlık (≤32 g ve 32 grubu (koyu kahve, açık kahve ve yeşil)’na rastgele ayrılmıştır. İki farklı ağırlık grubunda, grup ortalaması sırasıyla 30.00±0.08 g ve 34.75±0.11 g olarak tespit edilmiş (P<0.001), bu gruplarda civciv ağırlığı arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). Farklı kabuk rengine sahip yumurtalarda, yumurta ağırlığı ortalamalarının gruplar arasında benzer
olduğu saptanmıştır (P>0.05). En yüksek civciv çıkım ağırlığı koyu kahve renkli yumurtalardan elde edilmiş, bu yumurtaları sırasıyla yeşil ve açık kahve renkli yumurtalar izlemiştir (P<0.01). Hafif yumurta ağırlığına sahip grupta yağ oranının yüksek olduğu bulunmuştur (P<0.05). Yumurta ağırlığı ile yumurta içeriğindeki protein, yağ, kül ve yumurta
kabuğuna renk veren pigmentler arasında negatif korelâsyonlar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sülün yetiştiriciliğinde, yüksek çıkım ağırlığına sahip civciv elde etmek için koyu kahve kabuklu yumurtaların tercih edilmesi tavsiye edilebilir
This research was performed to investigate some chemical properties of egg content, relationship between chick hatching weight and eggshell pigments in pheasant eggs with different weight and eggshell color. In this study, a total of 600 eggs laid by 48 week old pheasants and chicks from these eggs were used. The eggs were randomly divided into two weights (≤32 g and 32 0.05). The highest hatching weights of chick were obtained from dark brown eggs, which were followed by green and light brown eggs respectively (P <0.01). It was found that the fat ratio was higher in the group with light egg weight (P <0.05). Negative correlations were found between egg weight and egg chemical characteristics which are eggshell pigments, protein, fat. Consequently, in pheasant breeding, to obtain high hatching weight of chicks, it may be recommend to dark brown eggs
Diğer ID | JA25DA79UZ |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 57 Sayı: 1 |