Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BATI UYGARLIĞININ KISA TARİHİ

Yıl 2022, Sayı: 5, 110 - 113, 31.01.2022

Öz

. John B. Harrıson ve Richard E. Sullian’ın kaleme aldığı, çevirisini Sadettin Ökten’in yaptığı “A Short History of Western Civilization” kitabı ise orta dereceli okullarda ve üniversitelerde genel kültür amaçlı ya da beşeri bilimlere ait Batı Uygarlığı derslerine kaynaklık etmesi için kaleme alınmıştır.
Genel kültür aktarımı amacı taşıdığından kitabın hitap ettiği kitle tarih öğrencilerinden ziyade bu alanda genel dersler alan öğrencilerdir. Kitapta sunulan bilgilerin doğruluğu kadar sade bir anlatım için çaba gösterilmiştir. Bu anlatım tarzı ile öğrencilerde kafa karışıklığına mahal vermeden net ve anlaşılır bilgi aktarımı amaçlanmıştır. Yazarlar; kitabın amacına ulaşmaktan çok, kapsadığı yıllar ve konu ettiği olaylar sebebiyle kitabın sadeleştirilmesi ve anlatımın netliği konusunda zorlandıklarını ifade etmişlerdir.
720 sayfa, 60 bölümden oluşturulan eserde, tarihsel bir akış izlenmiş; her bölüm ekonomik ve politik sebeplerin yanında kültürel, sanatsal ve bilimsel gelişmelerle de incelenerek desteklenmiştir.
Eserde yalnızca Batı medeniyetleri değil, Batı medeniyetlerine kaynaklık etmiş, bir şekilde ilişkili olduğu bilinen uygarlıklara da yer verilmeye çalışılmıştır. İzlenen bu yöntem de bizlere neden – sonuç ilişkisini takip etmemizi kolaylaştırmıştır.
Eserin faydalandığı temel kaynaklar güncel bir bibliyografyadan ziyade alanın kült eserlerine yer vermiştir.

Kaynakça

  • John B. Harrıson, Richard E. Sullivan, Batı Uygarlığının Kısa Tarihi, “A Short History of Western Civilization”, Aslından Çeviren: Sadettin Ökten, Kent Merkezi Derneği Yayınları, 2017 İstanbul.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Kitap İncelemesi
Yazarlar

Sona Tomaç 0000-0003-1895-4526

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Tomaç, S. (2022). BATI UYGARLIĞININ KISA TARİHİ. Lale(5), 110-113.